Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία – περιφερειακές εκλογές: Τα μάτια όλων στην μάχη της Προβηγκίας – «Γράψτε ιστορία» η προτροπή της Le Pen

Γαλλία – περιφερειακές εκλογές: Τα μάτια όλων στην μάχη της Προβηγκίας – «Γράψτε ιστορία» η προτροπή της Le Pen
Πρόκειται για την τελευταία εκλογική δοκιμασία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2022 και τη μάχη της Le Pen με τον Emmanuel Macron
Σχετικά Άρθρα

Η Marine Le Pen ζήτησε από τους Γάλλους ψηφοφόρους να γράψουν ιστορία δίνοντας στο κόμμα της, τον Εθνικό Συναγερμό, τον έλεγχο της περιοχής Προβηγκία - Άλπεις- Κυανή Ακτή με σχεδόν 5.000.000 κατοίκους στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών την Κυριακή (27/6/2021).
Πρόκειται για την τελευταία εκλογική δοκιμασία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2022 και τη μάχη της με τον Emmanuel Macron.
O υποψήφιoς του ακροδεξιού κόμματος στην Προβηγκία Thierry Mariani - ο οποίος έχει προκαλέσει έριδες με την υποστήριξή του στον Assad και την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία – πήρε το προβάδισμα στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών την προηγούμενη Κυριακή 20 Ιουνίου και ελπίζει να εξασφαλίσει τη νίκη.
Ο Εθνικός Συναγερμός δεν έχει κερδίσει ποτέ τον έλεγχο μιας γαλλικής περιοχής, αν και το έχει πετύχει σε πόλεις στις τοπικές εκλογές, γράφουν οι Financial Times.

Ιστορία

«Μπορείτε να γράψετε ιστορία την Κυριακή. Ψήφος!» έγραψε ο Mariani στο Twitter.
Μετά από έναν πρώτο γύρο στον οποίο μόλις το 1/3 του γαλλικού εκλογικού σώματος ψήφισε η Le Pen προέτρεψε επίσης τους υποστηρικτές της να κινητοποιηθούν όπως ποτέ πριν.
«Μην αφήσετε να σας κλέψουν τις εκλογές» υπερτόνισε η ηγέτιδα της ακροδεξιάς.
Γενικότερα όμως ο Εθνικός Συναγερμός δεν είχε τις αναμενόμενες επιδόσεις στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στις 13 κύριες περιοχές της Γαλλίας.
Ο Mariani αντιμετωπίζει ένα ενωμένο «δημοκρατικό μέτωπο» στην Προβηγκία που θα προσπαθήσει να τον κρατήσει εκτός εξουσίας μετά την αποχώρηση του κύριου υποψηφίου των Πρασίνων και εστίασε την υποστήριξη της συμμαχίας του στον κεντροδεξιό Renaud Muselier.
Μια δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial γνώμη την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε ότι ο Muselier θα πετύχει εύθραυστη νίκη με 51% - 49% σε μία αμφίρροπη μάχη.
Οι ξεκάθαροι νικητές στον πρώτο γύρο ήταν η κεντροδεξιά των Les Républicains και οι Σοσιαλιστές.

Ανασχηματισμός εν όψει

Το κεντρώο κόμμα «La République en Marche» που δημιουργήθηκε το 2016 για να οδηγήσει τον Macron στην προεδρία, είχε επιδόσεις χειρότερες του αναμενομένου στον πρώτο γύρο, κερδίζοντας μόλις ένα 10% από τις ψήφους και απέτυχε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο σε τέσσερις περιφέρειες.
Ο Macron θα επιδιώξει να αναζωογονήσει το αδύναμο κόμμα και αναμένεται να ανακοινώσει κυβερνητικό ανασχηματισμό τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με προεδρικές πηγές.
Η επιτυχία της κεντροδεξιάς, που διεκδικεί τις περισσότερες περιοχές της Γαλλίας και θέτει υποψηφιότητα για την αμφισβήτηση του δίπολου Macron – Le Pen τον Απρίλιο του 2022 έχει θέσει σε συναγερμό το περιβάλλον του προέδρου, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει σημαντικές αλλαγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης