Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για υψηλού επιπέδου διάλογο με την Τουρκία ετοιμάζονται οι Βρυξέλλες

Για υψηλού επιπέδου διάλογο με την Τουρκία ετοιμάζονται οι Βρυξέλλες
Για υψηλού επιπέδου διαλόγο με την Τουρκία ετοιμάζονται οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Anadolu
Σχετικά Άρθρα
Για υψηλού επιπέδου διαλόγο με την Τουρκία ετοιμάζονται οι Βρυξέλλες, σχετικά με τα ζητήματα της μετανάστευσης, της υγείας, του κλίματος, της τρομοκρατίας και των περιφερειακών ζητημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Ειδήσεων Anadolu.
Το τουρκικό πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ σημείωσαν την έναρξη τεχνικών εργασιών για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ του μπλοκ και της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το Anadolu, οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση επίσημη πρόταση χρηματοδότησης για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της περιοχής.
Οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τις σχέσεις του μπλοκ με την Τουρκία και τη Ρωσία.
«Έχουμε μια πιθανώς θετική ατζέντα υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει μία εποικοδομητική δέσμευση από την Τουρκία», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο Anadolu την Πέμπτη, πριν από τη συνάντηση των ηγετών στις Βρυξέλλες.
«Εργαζόμαστε σε μια διαφορετική διάσταση, ξεκίνησε η τεχνική εργασία σχετικά με την εντολή εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης», την οποία οι ηγέτες περιέγραψαν κατά τη σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τι ζήτησαν οι Ευρωπαίοι από Τουρκία

Την καταδίκη τους για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από «τρίτες χώρες» εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φωτογραφίζοντας την Τουρκία.
Παράλληλα, ωστόσο, χαιρέτισαν την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Mεσόγειο, ενώ ανέφεραν πως επιδιώκουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών υπό τους όρους που τέθηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου 2021.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκκινούν οι τεχνικές διαδικασίες για την τελωνειακή ένωση.
Αναφορά έγινε, επίσης, στην προεργασία που λαμβάνει χώρα για «διάλογο υψηλού επιπέδου με την Τουρκία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και περιφερειακά ζητήματα».
Ως προς το Κυπριακό, στα συμπεράσματα επισημαίνεται πως «η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της διαδικασίας για μια διζωνική ομοσπονδία» και τονίζεται ότι η απόλυτη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του Συβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σχετικά με το κράτος Δικαίου και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει πως παραμένουν «ζωτική ανησυχία» για την ΕΕ, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την πρόταση της Επιτροπής για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Τουρκίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Κομισιόν να χρησιμοποιήσει τα προβλεπόμενα κονδύλια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Κομισιόν παρουσίασε στους Ευρωπαίους ηγέτες, την πρότασή της για μια νέα κοινοτική χρηματοδότηση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία, ως το 2024.
Από αυτά, η Τουρκία - σημαντικός εταίρος της ΕΕ για το μεταναστευτικό που φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες - έχει λαμβάνειν 3,5 δισ. ευρώ.
Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει κοινοτικά κονδύλια ύψους 6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2016, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί περίπου 4,1 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 1,9 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευθούν τα επόμενα έτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης