Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιάλτης στο Μαϊάμι: Τέσσερις νεκροί, 159 αγνοούμενοι από την κατάρρευση πολυκατοικίας

Εφιάλτης στο Μαϊάμι: Τέσσερις νεκροί, 159 αγνοούμενοι από την κατάρρευση πολυκατοικίας
Αδιευκρίνιστες οι αιτίες της κατάρρευσης του κτηρίου
Σχετικά Άρθρα

(upd) Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στις ΗΠΑ στο Surfside, κοντά στο Μαϊάμι της Φλόριντα, προκειμένου να εντοπίσουν αγνοούμενους στα ερείπια του πολυώροφου κτηριακού συγκροτήματος Champlain Towers με τα 136 διαμερίσματα, τμήμα της οποίας κατέρρευσε από άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.
Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 4 νεκρούς, αν και εκτιμάται πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες μια και υπάρχουν 159 αγνοούμενοι ενώ έχουν καταγραφεί και 11 τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση.
«Ο αριθμός των ανθρώπων για την τύχη των οποίων δεν έχουμε καμία ενημέρωση έχει αυξηθεί σε 159.
Επιπλέον, επιβεβαιώνουμε αύξηση του απολογισμού των νεκρών, που είναι πλέον 4», δήλωσε η Daniella Levine Cava σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, οι αρχές δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια τον αριθμό των αγνοούμενων, καθώς είναι άγνωστο το πόσοι από αυτούς βρίσκονταν στα σπίτια τους τη στιγμή που κατάρρευσε τμήμα του κτηρίου, αν και η καταστροφή έγινε στις 01:30 τα ξημερώματα.

Έχουν διασωθεί 37 άνθρωποι

Μέχρι στιγμής και ενώ οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται, έχουν διασωθεί 37 άνθρωποι, ανάμεσα τους και ένα μικρό αγόρι.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, έχουν εντοπιστεί 102 ένοικοι του κτηρίου ενώ τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν δύο άτομα από τα ερείπια του κτηρίου, εκ των οποίων ο ένας ήταν νεκρός.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden ενέκρινε την κήρυξη της Πολιτείας της Φλόριντα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσε διαταγή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στις τοπικές αρχές.
43.jpg
Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, οι διασώστες παρά τις προσπάθειες τους να απομακρύνουν τόνους τσιμέντου και παρά την χρήση ειδικών σόναρ, δεν έχουν εντοπίσει σημεία ζωής στα συντρίμμια.
12_1.jpg
Image

 

Άγνωστη η αιτία της κατάρρευσης

Το κτηριακό συγκρότημα Champlain Towers, το οποίο βρισκόταν πολύ κοντά στη θάλασσα, είχε οικοδομηθεί το 1981.
Διέθετε 136 διαμερίσματα, εκ των οποίων κατοικούνταν περίπου τα 80.
Όπως έχει γίνει γνωστό, στο τμήμα του κτηρίου που κατέρρευσε, βρίσκονταν 55 διαμερίσματα.
Από τους αγνοούμενους, το ένα τρίτο είναι αλλοδαποί.
Η αιτία της κατάρρευσης του κτηρίου εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη, αν και αναφέρεται πως το κτήριο ήταν στη διαδικασία επανα-πιστοποίησης του, γεγονός που σημαίνει πως είχε περάσει από διάφορους ελέγχους ασφαλείας.
Σε δηλώσεις της η δήμαρχος του Μαϊάμι, Daniella Levine Cava υποστήριξε πως δεν υπάρχει ακόμα καμία επίσημη εξήγηση για το τι προκάλεσε την κατάρρευση του κτηρίου, αναφέροντας πως τις αιτίες θα αναζητήσουν μηχανικοί, υπηρεσίες του δήμου και η πυροσβεστική.
partially collapsed condo building

Το κτήριο βυθιζόταν;

Μια πιθανή εξήγηση της κατάρρευσης του κτιριακού συγκροτήματος δίνει ο Shimon Wdowinski, καθηγητής στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου της Φλόριντα.
Όπως λέει, μελέτη που έκανε πέρσι στο Champlain Towers έδειξε σημάδια βύθισης του ήδη από τη δεκαετία του ’90.
«Το συγκρότημα είχε ποσοστό υποχώρησης περίπου δύο χιλιοστών ετησίως από το 1993 έως το 1999» αναφέρει η μελέτη, αν και ο Wdowinski υποστηρίζει ότι το βύθισμα του κτηρίου από μόνο του δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του συγκροτήματος, αν και θα μπορούσε να είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας.
«Εάν ένα μέρος του κτηρίου κινείται σε σχέση με το άλλο, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια ένταση και ρωγμές» τονίζει ο Wdowinski.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης