Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθερά στο 0,1% διατηρεί τα επιτόκια της η Τράπεζα της Αγγλίας παρά τον πληθωρισμό

Σταθερά στο 0,1% διατηρεί τα επιτόκια της η Τράπεζα της Αγγλίας παρά τον πληθωρισμό
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 8-1 για διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 875 δις. στερλίνες, και ομόφωνα (9-0) για διατήρηση του επιτοκίου

Αμετάβλητα στο 0,1% διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως αναμένονταν, ενώ ο στόχος για τις αγορές τίτλων παρέμεινε αμετάβλητος στα 875 δισ. στερλίνες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η BoE αναφέρει πως η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 8-1 για διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 875 δις. στερλίνες, και ομόφωνα (9-0) για διατήρηση του επιτοκίου.
Επιπροσθέτως, διατηρεί την αγορά εταιρικών ομολόγων 20 δις. στερλινών.
Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός της Βρετανίας πέρασε τον στόχο του 2% που είχε θέσει η τράπεζα και φαίνεται πως θα συνεχίσει να σκαρφαλώνει.
Στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής του Μαΐου, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αναμενόταν να ανακάμψει εντονότερα το 2021, σε επίπεδα πριν από το Covid-19.

Ο πληθωρισμός ξεπέρασε τον στόχο της BoE

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο απροσδόκητα ξεπέρασε τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, μια άνοδος που θα τροφοδοτήσει τα σενάρια για το πότε η ΒοΕ θα μπορούσε να ξεκινήσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Επιπλέον, ο πληθωρισμός αναμενόταν να αυξηθεί προσωρινά πάνω από τον στόχο του 2%, κυρίως λόγω των εξελίξεων στις τιμές της ενέργειας.
Καθώς αυτές οι παροδικές επιπτώσεις εξασθενίζουν, εξαρτώνται από την πορεία των επιτοκίων στην αγορά, ο πληθωρισμός αναμενόταν να επιστρέψει στο 2% περίπου μεσοπρόθεσμα.
Ο διοικητής Andrew Bailey και άλλα στελέχη της BoE είχαν πει πως ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης των τιμών στη Βρετανία πιθανότατα θα αποδειχθεί μεταβατικός, όμως δεν ήταν λίγοι οι επενδυτές που περιμένουν πως η BoE θα είναι μια από τις πρώτες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου που θα αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκιά τους ακόμα και από του χρόνου.
Επίσης, σύμφωνα με τον Guardian, το προσωπικό της τράπεζας έχει αναθεωρήσει τις προσδοκίες τους για το επίπεδο του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου το 2021 το δεύτερο τρίμηνο κατά περίπου 1,5% από την έκθεση του Μαΐου, καθώς οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα έχουν μειωθεί, έτσι ώστε η παραγωγή τον Ιούνιο να είναι περίπου 2,5% χαμηλότερη από την προ-Covid Επίπεδο το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Η επιτροπή θα έχει την ευκαιρία να αξιολογήσει πληρέστερα τις οικονομικές προοπτικές στο πλαίσιο της έκθεσης νομισματικής πολιτικής Αυγούστου και των συνοδευτικών οικονομικών προβλέψεων.  

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης