Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεντρική Τράπεζα Τσεχίας: Αύξησε το επιτόκιο δανεισμού στο 0,5%, υπό το φόβο του πληθωρισμού, στα βήματα της Ουγγαρίας

Κεντρική Τράπεζα Τσεχίας: Αύξησε το επιτόκιο δανεισμού στο 0,5%, υπό το φόβο του πληθωρισμού, στα βήματα της Ουγγαρίας

Είναι η δεύτερη χώρα της ΕΕ, μετά την Ουγγαρία, που έλαβε μέτρα κατά του κινδύνου των πληθωριστικών πιέσεων – Αύξησε το βασικό επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Σχετικά Άρθρα
Αύξησε το κόστος δανεισμού η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, καθιστώντας τη δεύτερη χώρα στην Ανατολική Ευρωπαϊκή Ένωση που έλαβε μέτρα κατά των πληθωριστικών πιέσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,5% την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021, όπως είχε ανακοινωθεί.
Η κίνηση έρχεται μια μέρα αφότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ουγγαρία αποφάσισαν αυξηση του επιτοκία για πρώτη φορά σε μια δεκαετία για να περιορίσουν την ταχύτερη αύξηση των τιμών στην ΕΕ που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2001. .

Το δίλημμα

Αφού μείωσαν τα ποσοστά περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην ΕΕ κατά την έναρξη της πανδημίας Covid-19, οι Τσέχοι τοποθετούνται στο πιο «καυτό» ερώτημα της επικαιρότητας εάν οι πληθωριστικές πιέσεις οδηγηθούν σε υψηλότερα επίπεδα συγκυριακά είτε υπάρχει ο κίνδυνος μόνιμα υψηλού πληθωρισμού ο οποίος χρήζει άμεσης απάντησης.
Ο   δείκτης τιμών καταναλωτή βαίνει επιταχυνόμενες στο πλαίσιο μια προβληματικής αγοράς εργασίας ήδη πριν από την εκδήλωση της πανδημίας.

Θετικές προοπτικές

«Μια ματιά στα διαθέσιμα δεδομένα δεν παρέχει λόγους για τη συνέχιση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής», δήλωσε η αναλυτής Melanie Fischinger της Commerzbank με έδρα τη Φρανκφούρτη.
«Η οικονομία πέρασε τον χειμώνα καλύτερα από ό, τι φοβόταν και οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους φαίνονται θετικές, κυρίως λόγω της προόδου του προγράμματος εμβολιασμού».

Κόστος δανεισμού

Από πέρυσι, η κεντρική τράπεζα στις προβλέψεις της επισημαίνει ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί το 2021.
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προειδοποιούσαν συχνά ότι δεν ήθελαν να μειώσουν την εύθραυστη ανάκαμψη με πρόωρη νομισματική σύσφιξη.
Αποφάσισαν μια στροφή στην πολιτική την προηγούμενη συνάντηση τον Μάιο, λέγοντας ότι οι κίνδυνοι μιας παρατεταμένης ύφεσης λόγω πανδημίας έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά.

Προσδοκίες για τον πληθωρισμό

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν επισημάνει ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και το υψηλότερο κόστος των εμπορευμάτων, που ωθούν ανοδικά επί του παρόντος τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο, ενδέχεται να εξασθενήσουν.
Όμως, με την αύξηση των τιμών στη Τσεχία προς το παρόν κοντά στην κορυφή του εύρους ανοχής της κεντρικής τράπεζας 1% -3%, στόχος ήταν να αποτραπεί το γεγονός οι παγκόσμιοι παράγοντες να αυξήσουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να τροφοδοτήσουν την πίεση στην εγχώρια ζήτηση.
Ο Jaromir Sindel, οικονομολόγος της Citigroup. στην Πράγα, αναμένει το πιο πιθανό σενάριο ότι μια άλλη αύξηση του επιτοκίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, και τρεις ακόμη αυξήσεις το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης