Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maas στη Διάσκεψη για τη Λιβύη: Πολλές οι προκλήσεις – Να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα

Maas στη Διάσκεψη για τη Λιβύη: Πολλές οι προκλήσεις – Να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα
Είναι κρίσιμο να γίνουν στην ώρα τους οι βουλευτικές εκλογές είπε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο διάστημα, οι προκλήσεις παραμένουν μπροστά για τη Λιβύη διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas κατά την τοποθέτηση του στη δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη.
Όπως είπε ο Maas είναι κρίσιμο αφενός να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές στην ώρα τους και όπως έχουν προγραμματιστεί και αφετέρου να αποχωρήσουν από την χώρα οι μισθοφόροι και τα ξένα στρατεύματα έτσι ώστε να μπορέσουν να ξαναπάρουν οι Λίβυοι την τύχη της χώρας τους στα χέρια τους.
«Πριν από δύο χρόνια η Λιβύη κινδύνευε να κατέβει σε ένα σπιράλ χάους και βίας.
Οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στις πολλές αντικρουόμενες δυνάμεις ήταν στην ημερήσια διάταξη, η χώρα ήταν διχασμένη.
Μια συνεχής ροή όπλων στις διάφορες αντιμαχόμενες πλευρές έκανε ακόμα χειρότερη την κατάσταση.
Με την επιμονή και τη στενή συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών, έκτοτε έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος - χάρη και στην Πρώτη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη τον Ιανουάριο του 2020 και στη Διαδικασία του Βερολίνου.
Η κατάπαυση του πυρός, η οποία είναι σε ισχύ από τον περασμένο Οκτώβριο, είναι ένα σημάδι αυτής της προόδου, όπως ο σχηματισμός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας» ανέφερε ο Maas.

Πολλές οι προκλήσεις

«Αυτές οι εξελίξεις συνιστούν επιτυχία και δίνουν ελπίδα στο λαό της Λιβύης.
Ταυτόχρονα, πολλές προκλήσεις παραμένουν μπροστά μας.
Για την περαιτέρω σταθεροποίηση της χώρας, είναι σημαντικό οι εκλογές να διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί.
Εξίσου κρίσιμο είναι και οι ξένοι μαχητές και μισθοφόροι να φύγουν πραγματικά από τη Λιβύη.
Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Λιβύης και τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη αυτών των στόχων» υποστήριξε ο Maas, τονίζοντας ότι στόχος αυτής της δεύτερης διάσκεψης είναι να φέρει όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών.
«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην οποία δεν μιλάμε πλέον μόνο για τη Λιβύη, αλλά μιλάμε με τους άντρες και τις γυναίκες της Λιβύης για το μέλλον της χώρας τους.
Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, έτσι ώστε να μπορεί να πάρει τη μοίρα της χώρας στα χέρια της.
Ταυτόχρονα, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στη διεθνή κοινότητα την εθελοντική της δέσμευση να στηρίξει τη Λιβύη στο δρόμο για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα» υπογράμμισε ο Maas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης