Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ιρανικές αρχές απέτρεψαν επίθεση - «σαμποτάζ» σε κτίριο με πυρηνικά

Οι ιρανικές αρχές απέτρεψαν επίθεση - «σαμποτάζ» σε κτίριο με πυρηνικά
Οι ιρανικές αρχές ισχυρίζονται ότι απέτρεψαν μια «επίθεση σαμποτάζ

Οι ιρανικές αρχές ισχυρίζονται ότι απέτρεψαν μια «επίθεση σαμποτάζ» εναντίον μιας από τις στρατιωτικές πυρηνικές εγκαταστάσεις της, ανέφερε η τοπική ιστοσελίδα ειδήσεων Nournews την Τετάρτη 23/6, χωρίς να προσφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ειδικότερα, o ιστότοπος πιστεύεται ότι έχει συνδέσμους με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, σύμφωνα με το Associated Press. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού του CNBC.
Η έκθεση έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την εκλογή του σκληροπυρηνικού ηγέτη Ebrahim Raisi για την προεδρία του Ιράν.
Ο Raisi έχει εκφράσει δημοσίως αντιδυτικά συναισθήματα, αλλά υποστηρίζει την επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις ΗΠΑ και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις.
Οι εξελίξεις έρχονται επίσης καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Βιέννη μεταξύ του Ιράν και των υπολοίπων υπογραφόντων της συμφωνίας του 2015 για την αναβίωση της συμφωνίας, η οποία άφησε κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία με αντάλλαγμα την οριοθέτηση στο πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά από τις οποίες οι ΗΠΑ υπό τον πρώην Πρόεδρο Donald Trump αποσύρθηκαν το 2018.
Έκτοτε, εν μέσω μιας σειράς οικονομικών επιβαρυντικών κυρώσεων στις ΗΠΑ, το Ιράν αύξησε τις πυρηνικές του δραστηριότητες παραβιάζοντας τη συμφωνία, ενισχύοντας τις εντάσεις με τη Δύση, ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον.
Το Ιράν εμπλουτίζει τώρα το ουράνιο του σε καθαρότητα στο 60%, δραματικά υψηλότερο από το επίπεδο 3,67% που επιτρέπεται βάσει της συμφωνίας του 2015.
″Μια χώρα που εμπλουτίζει στο 60 τοις εκατό είναι πολύ σοβαρό - μόνο χώρες που κατασκευάζουν βόμβες φτάνουν σε αυτό το επίπεδο”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του IAEA, Rafael Grossi.
Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι αποκλειστικά για μη στρατιωτικούς σκοπούς και ότι έχει δικαίωμα να το επιδιώκει.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης