Διεθνή

Δεύτερη διεθνής σύνοδος για τη Λιβύη… με απούσα και πάλι την Ελλάδα - Τέλος στις ξένες επεμβάσεις

Δεύτερη διεθνής σύνοδος για τη Λιβύη… με απούσα και πάλι την Ελλάδα - Τέλος στις ξένες επεμβάσεις
Η κατάπαυση πυρός τηρείται σε γενικές γραμμές ενώ στόχος είναι η Λιβύη να φτάσει στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Η δεύτερη διεθνής σύνοδος για την κατάσταση και την επόμενη ημέρα στη Λιβύη πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 23/6 στο Βερολίνο με την Ελλάδα για ακόμα μια φορά να είναι απούσα από το τραπέζι των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων.
Παρά το ότι η Ελλάδα λόγω τόσο των κοινών συνόρων της με τη Λιβύη όσο και λόγω του τουρκολιβυκού συμφώνου που παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ και τα εθνικά της συμφέροντα θα έπρεπε να έχει σημαντικό ρόλο και λόγο σε αυτή τη διάσκεψη, παρά τις έντονες αντιδράσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια για το νέο αποκλεισμό της Ελλάδας, το Βερολίνο επιμένει να υποστηρίζει πως σε αυτή τη δεύτερη διάσκεψη θα συμμετάσχουν αυτοί που συμμετείχαν στην πρώτη, όταν και πάλι η Ελλάδα ήταν απούσα.
Με το γερμανικό ΥΠΕΞ να υποστηρίζει πως κάθε διάσκεψη χρειάζεται μια βάση συμμετεχόντων που να εγγυάται καλά αποτελέσματα, αυτό που συνάγεται είναι πως το Βερολίνο θεωρεί πως μια πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας δεν θα συνεισέφερε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Άλλωστε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Ernst Reichel απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν προσεκλήθη η Ελλάδα, απάντησε πως στόχος της διάσκεψης είναι να παρευρεθούν μόνο χώρες που έχουν εμπλακεί στη χώρα με στρατεύματα ενώ, σημείωσε πως το ζήτημα αυτό δεν είναι «γερμανικό», αλλά άπτεται των Ηνωμένων Εθνών.
Επιπλέον, συμπλήρωσε πως δεν είναι τωρινή συζήτηση, αλλά η ατζέντα έχει χαραχθεί από το 2019.

Οι συμμετέχοντες

Στη δεύτερη διεθνή διάσκεψη - η πρώτη είχε γίνει στις 19 Ιανουαρίου του 2020 στο Βερολίνο - συμμετέχουν ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Αιγύπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης.
Παρέμβαση αναμένεται να κάνει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ενώ οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από τον υπουργό Εξωτερικών, Antony Blinken.
Η σύνοδος, διάρκειας μιας ημέρας, συνδιοργανώνεται από την κυβέρνηση της Γερμανίας και τα Ηνωμένα Έθνη ενώ στους βασικούς της στόχους είναι να τερματιστούν οι ξένες επεμβάσεις στον πόλεμο της Λιβύης.
Εκτιμάται ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2020 στη Λιβύη δρούσαν κάπου 20.000 ξένοι μισθοφόροι, αριθμός που δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά έκτοτε.
Δεύτερο μείζον ζήτημα είναι οι παραδόσεις όπλων στις αντιμαχόμενες πλευρές, οι οποίες ακόμα δεν έχουν σταματήσει παρά το διεθνές εμπάργκο ενώ στα θετικά είναι ότι η συμφωνία κατάπαυσης πυρός που έχει συμφωνηθεί, σε γενικές γραμμές τηρείται.

Maas: Πολλές οι προκλήσεις – Να φύγουν τα ξένα στρατεύματα

Τη θέση πως παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο διάστημα, οι προκλήσεις παραμένουν μπροστά για τη Λιβύη διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas κατά την τοποθέτηση του στη δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη.
Όπως είπε ο Maas είναι κρίσιμο αφενός να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές στην ώρα τους και όπως έχουν προγραμματιστεί και αφετέρου να αποχωρήσουν από την χώρα οι μισθοφόροι και τα ξένα στρατεύματα έτσι ώστε να μπορέσουν να ξαναπάρουν οι Λίβυοι την τύχη της χώρας τους στα χέρια τους.
«Πριν από δύο χρόνια η Λιβύη κινδύνευε να κατέβει σε ένα σπιράλ χάους και βίας.
Οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στις πολλές αντικρουόμενες δυνάμεις ήταν στην ημερήσια διάταξη, η χώρα ήταν διχασμένη.
Μια συνεχής ροή όπλων στις διάφορες αντιμαχόμενες πλευρές έκανε ακόμα χειρότερη την κατάσταση.
Με την επιμονή και τη στενή συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών, έκτοτε έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος - χάρη και στην Πρώτη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη τον Ιανουάριο του 2020 και στη Διαδικασία του Βερολίνου.
Η κατάπαυση του πυρός, η οποία είναι σε ισχύ από τον περασμένο Οκτώβριο, είναι ένα σημάδι αυτής της προόδου, όπως ο σχηματισμός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας» ανέφερε ο Maas.

Να γίνουν στην ώρα τους οι εκλογές

«Αυτές οι εξελίξεις συνιστούν επιτυχία και δίνουν ελπίδα στο λαό της Λιβύης.
Ταυτόχρονα, πολλές προκλήσεις παραμένουν μπροστά μας.
Για την περαιτέρω σταθεροποίηση της χώρας, είναι σημαντικό οι εκλογές να διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί.
Εξίσου κρίσιμο είναι και οι ξένοι μαχητές και μισθοφόροι να φύγουν πραγματικά από τη Λιβύη.
Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Λιβύης και τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη αυτών των στόχων» υποστήριξε ο Maas, τονίζοντας ότι στόχος αυτής της δεύτερης διάσκεψης είναι να φέρει όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών.
«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην οποία δεν μιλάμε πλέον μόνο για τη Λιβύη, αλλά μιλάμε με τους άντρες και τις γυναίκες της Λιβύης για το μέλλον της χώρας τους.
Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, έτσι ώστε να μπορεί να πάρει τη μοίρα της χώρας στα χέρια της.
Ταυτόχρονα, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στη διεθνή κοινότητα την εθελοντική της δέσμευση να στηρίξει τη Λιβύη στο δρόμο για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα» υπογράμμισε ο Maas.

Ρώσοι μισθοφόροι στα ανατολικά, τουρκικά στρατεύματα στα δυτικά

Η Λιβύη βυθίστηκε στον εμφύλιο πόλεμο και στο χάος μετά την πτώση του Muammar Gaddafi το 2011 καθώς μια σειρά από αντιμαχόμενες φυλές-φατρίες και συμφέροντα έσπευσαν για να καλύψουν το κενό στην εξουσία.
Τα τελευταία χρόνια η Λιβύη χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα, με τις περισσότερες δυτικές χώρες να υποστηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που είχε την έδρα της στην Τρίπολη και με τη Ρωσία  να στηρίζει τον στρατάρχη Khalifa Haftar που είχε τη δύναμη του στα ανατολικά της χώρας.
Ύστερα από σκληρές μάχες και συγκρούσεις οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κατάπαυση πυρός στη Γενεύη, ενώ ο ΟΗΕ επέλεξε 75 Λίβυους που θα συμμετείχαν σε πολιτικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριστεί ένας οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα της Λιβύης.
Αυτοί ήταν που κατέληξαν στο να οριστεί μια μεταβατική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Mohammed al Menfi, ο οποίος ως βασική προτεραιότητα είναι να ηγηθεί της χώρας έως τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.
Παρόλα αυτά οι Ρώσοι μισθοφόροι εξακολουθούν να παραμένουν στα ανατολικά της χώρας, τη στιγμή που η Τουρκία, η οποία διατηρεί στρατεύματα της στην Τρίπολη, αναφέρει πως δεν δεσμεύεται από τις συμφωνίες για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη, καθώς η διατήρηση των στρατιωτών της αποτελεί προϊόν διμερούς συμφωνίας με την Λιβύη.
Αλλά ακόμα και η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και στρατευμάτων θα πρέπει να γίνει με ένα συντονισμένο τρόπο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να επωφεληθεί κάποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές και να αποκτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Περισσότερες διασκέψεις ζητά η Λιβύη

Την παραμονή της διάσκεψης η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Najla Al-Mangoush ζήτησε να διεξάγονται τακτικές διεθνείς συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών.
«Οι ΥΠΕΞ των κρατών που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο πρέπει να συνομιλούν συχνά στο άμεσο μέλλον για να τερματιστεί η κρίση» υπογράμμισε η ΥΠΕΞ της Λιβύης, η οποία έχει καταστήσει σαφή την πρόθεση της μεταβατικής κυβέρνησης να αποχωρήσουν άμεσα από το λιβυκό έδαφος όλα τα ξένα στρατεύματα και δυνάμεις, θέση με την οποία άλλωστε συμφωνεί απόλυτα η Ελλάδα.
Σε πρόσφατες δηλώσεις της η Najla Al-Mangoush είχε υποστηρίξει πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η Λιβύη να μην χρησιμεύει πλέον ως βάση για την αποσταθεροποίηση της περιοχής ενώ είχε διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να φιλοξενεί καμία ξένη δύναμη.
Υπενθυμίζεται πως κατά την πρόσφατη συνάντηση της με τον Τούρκο ομόλογο της M. Cavusoglu, η Λίβυα ΥΠΕΞ είχε ζητήσει και πάλι την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων που είχαν τη συνδρομή της Τουρκίας.

Η πρώτη διάσκεψη

Η πρώτη διεθνής διάσκεψη είχε γίνει και πάλι στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου του 2020.
Και τότε η Ελλάδα ήταν απούσα από τις συνομιλίες με το επιχείρημα ότι δεν ήταν μέρος της κρίσης.
Σε αυτήν την πρώτη διεθνή διάσκεψη είχαν συμμετάσχει: Αλγερία, Αίγυπτος, Κίνα, Γαλλία, Ιταλία, Κογκό, Ρωσία, Τουρκία, Αραβικά Εμιράτα, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και εκπροσώποι από ΟΗΕ, Αφρικανική Ένωση, ΕΕ και Αραβική Λίγκα.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρώτη αυτή διεθνή διάσκεψη είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορέσει να συμμετάσχει ούτε στη «Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια» ούτε στην αντίστοιχη που έγινε στη Ρώμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης