Τελευταία Νέα
Διεθνή

YouTube: Δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε υπόθεση για τα πνευματικά δικαιώματα

YouTube: Δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε υπόθεση για τα πνευματικά δικαιώματα

Οι πλατφόρμες δεν παρέχουν οι ίδιες στο κοινό περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση

Σχετικά Άρθρα

Σημαντική δικαστική νίκη κατήγαγε στο ακανθώδες πεδίο της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων το YouTube της Google καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης αποφάνθηκε ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν ευθύνονται για τους χρήστες που ανεβάζουν μη εξουσιοδοτημένα πνευματικά έργα, εκτός εάν οι πλατφόρμες δεν έλαβαν ταχέως μέτρα για την κατάργηση ή τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο εν λόγω περιεχόμενο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 22 Ιουλίου 2021.

Αποζημιώσεις

Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη σε μια μακροχρόνια μάχη μεταξύ της βιομηχανίας καλλιτεχνικών και άλλων έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στην Ευρώπη  και των διαδικτυακών πλατφορμών, καθώς οι δημιουργοί διεκδικούν αποζημιώσεις για το «ανέβασμα» έργων του που παραβιάζει του κανόνες της πνευματική ιδιοκτησίας.

Έλεγχος

Είναι επίσης μέρος της ευρύτερης συζήτησης σχετικά το βαθμό στον οποίο οι διαδικτυακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα ελέγχουν τις αναρτήσεις των χρηστών για μη εξουσιοδοτημένο, παράνομο περιεχόμενο είτε εάν προάγεται ο μισαλλόδοξος λόγος.
Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο η ΕΕ επιχειρεί να θέσει αυστηρού ρυθμιστικούς κανόνες οι οποίοι θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο χρόνο.

Απόφαση

«Όπως ισχύει σήμερα, οι φορείς εκμετάλλευσης διαδικτυακών πλατφορμών, κατ 'αρχήν, οι ίδιοι δεν επικοινωνούν στο κοινό περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα που δημοσιεύεται παράνομα στο διαδίκτυο από χρήστες αυτών των πλατφορμών», δήλωσε το Δικαστήριο της ΕΕ.
«Ωστόσο, αυτοί οι φορείς εκμετάλλευσης διευκολύνουν αυτού του είδους την επικοινωνία κατά παράβαση πνευματικών δικαιωμάτων όπου συμβάλλουν, πέρα από την απλή διάθεση αυτών των πλατφορμών, στην παροχή πρόσβασης σε τέτοιο περιεχόμενο στο κοινό», ανέφεραν οι δικαστές.
Το δικαστήριο της ΕΕ δήλωσε ότι οι πλατφόρμες θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν υπεύθυνες εάν δεν εφαρμόσουν τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία για την αντιμετώπιση παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων από τους χρήστες τους ή όπου παρέχουν εργαλεία στις πλατφόρμες τους για παράνομη κοινή χρήση περιεχομένου.

Η αντίδραση

Σε απάντηση στην απόφαση του δικαστηρίου, ένας εκπρόσωπος του YouTube είπε: «Το YouTube ηγείται στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και υποστηρίζει ότι οι κάτοχοι δικαιωμάτων πρέπει να λαμβάνουν το δίκαιο μερίδιό τους».
"Γι 'αυτό έχουμε επενδύσει σε υπερσύγχρονα εργαλεία που έχουν δημιουργήσει μια εντελώς νέα ροή εσόδων για τους δημιουργούς.
Μόνο τους τελευταίους 12 μήνες, έχουμε πληρώσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια στη μουσική βιομηχανία, πάνω από το 30% των οποίων προέρχεται από περιεχόμενο που δημιουργεί έσοδα από χρήστες. "

Άρθρο 17

Η ΕΕ αναθεώρησε πέρυσι τους κανόνες περί πνευματικών δικαιωμάτων για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες για να βοηθήσει τους δημιουργούς  υιοθετώντας μια βασική διάταξη γνωστή ως άρθρο 17.
Βάσει αυτού απαιτεταί από το YouTube, το Instagram του Facebook και άλλες πλατφόρμες κοινής χρήσης να εγκαταστήσουν φίλτρα προκειμένου να εμποδίζουν τους χρήστες να «ανεβάζουν» υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα .
Αυτό όμως έχει προκαλέσει κριτική από ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων που ανησυχούν για πιθανή λογοκρισία από αυταρχικές κυβερνήσεις και κινδύνους για την ελευθερία της έκφρασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης