Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα του υψηλού πληθωρισμού; Τι απαντούν οι οικονομολόγοι

Deutsche Welle: Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα του υψηλού πληθωρισμού; Τι απαντούν οι οικονομολόγοι
Ποια η σημασία του ρυθμού ανόδου των τιμών πάνω απο το 2%, και τι προκαλέσει υπερθάρμανη στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης; Οι οικονομολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι

Ψύχραιμοι παραμένουν οι περισσότεροι ειδικοί όταν βλέπουν τον πληθωρισμό να παίρνει την ανιούσα μετά από αρκετά χρόνια, σχολιάζει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, όπου σταχυολογεί «χρησμούς» οικονομολόγων και ινστιτούτων για τον κίνδυνο «υπερθέρμανσης» των οικονομιών εξαιτίας της ταχύτερης του αναμενόμενοι ανάκαμψης, την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021 Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα οι αυξήσεις τιμών σε ΕΕ και ΗΠΑ θα επιστρέψουν στα γνωστά, σχεδόν μηδενικά, επίπεδα.
Ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι – σημειώνεται - διερωτώνται ωστόσο ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις εάν πληθωρισμός σταθεροποιούνταν σε επίπεδα πάνω από το όριο του 2% που έθεσαν ως στόχο οι κεντρικές τράπεζες.

Αντιδράσεις των αγορών

Ακόμα και ο υπαινιγμός της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Fed για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων σε δύο βήματα το 2023 ήταν αρκετός για να πυροδοτήσει δυσαρέσκεια στα χρηματιστήρια.
Σε τέτοιο βαθμό έχουν συνηθίσει τα αμερικανικά χρηματιστήρια και όχι μόνο στην πολιτική του φθηνού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
«Επειδή η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου στην Ευρωζώνη χωρίς ταυτόχρονα να εκθέσει σε κίνδυνο χώρες με υπέρογκο χρέος, όπως η Ιταλία, θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ενός σταδιακά αυξανόμενου πληθωρισμού» εκτιμά ο Gabriel Felbermayr , πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας IfW του Κιέλου.
Ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά ότι φέτος η άνοδος των τιμών θα κυμανθεί στο 2,6%, όσο δηλαδή ήταν για τελευταία φορά πριν από 13 χρόνια το 2008.

ΗΠΑ: Στο 5%

Μιλώντας στην DW o Gabriel Felbermayr προειδοποιεί για αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ: «Η εξέλιξη εγκυμονεί κινδύνους.
Μια παροδική άνοδος του πληθωρισμού δεν με ανησυχεί.
Το ότι οι τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθούν μετά το τέλος του lockdown ήταν προφανές.
Είναι το κόστος για υγειονομικά μέτρα, την ενέργεια και για προϊόντα που διατίθενται στη παγκόσμια αγορά.
Ακόμα και σήμερα η λειτουργία πολλών εφοδιαστικών αλυσίδων δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί».

O συναγερμός

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ προκαλούν ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μέχρι πρόσφατα η πλειονότητα των οικονομολόγων θεωρούσε ότι η αύξηση του πληθωρισμού ήταν παρoδικό φαινόμενο χωρίς επιρροή στους μισθούς.
Όμως το γενικότερο κλίμα ψυχραιμίας ίσως να μην είναι κα τόσο δικαιολογημένο, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι οι τιμές αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ κατά 5%.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών ZEW Friedrich Heinemann θεωρεί ότι «το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ξεπέρασε το φράγμα του 5% αποτελεί αναμφίβολα έκπληξη παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε πως στην Αμερική ο πληθωρισμός αντιδρά ταχύτερα σε μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας».

Πολιτική μηδενικών επιτοκίων

Όσο περνά ο χρόνος τόσο αυξάνεται η πίεση στις κεντρικές τράπεζες για μια ενδεδειγμένη απάντηση, η οποία θα πρέπει να ληφθεί και ενόψει του τερματισμού του προγράμματος μαζικής αγοράς ομολόγων από την FED ή την ΕΚΤ.
Πώς όμως οι κεντρικοί τραπεζίτες, περιορίζοντας την πολιτική του φθηνού χρήματος, θα αποτρέψουν ενδεχόμενες αναταράξεις σε χρηματιστήρια ή αγορά ακινήτων;

Εγγύηση της σταθερότητας

«Εδώ έγκειται το πρόβλημα», τονίζει ο Heinemann : «Εδώ και δεκαετίες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία στέλνεται το μήνυμα ότι οι κεντρικές τράπεζες εγγυώνται τη σταθερότητα, χρηματιστηρίων, τραπεζών και κρατών.
Μέχρι στιγμής όλα πήγαν καλά διότι δεν είχαμε πληθωριστικές εξάρσεις.
Ίσως τώρα διαπιστώσουμε πόσο ελεύθερες είναι πραγματικά οι κεντρικές τράπεζες στην υπεράσπιση της σταθερότητας των τιμών».

Ιδανική συγκυρία για αποτοξίνωση

Ο Γερμανός οικονομολόγος καταλήγει: «Όσο νωρίτερα Christine Lagarde και Jerome Powell καταφέρουν να προετοιμάσουν τις αγορές για το τέλος της εποχής των μηδενικών επιτοκίων τόσο το καλύτερο».
Κατά την άποψη του επικεφαλής του ZEW τώρα η στιγμή είναι ιδανική, μιας και σύντομα η Κομισιόν θα ξεκινήσει τη εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στις χώρες-μέλη: «Δεν θα βρεθεί καλύτερη στιγμή για την ΕΚΤ να ξεκινήσει την αποτοξίνωση από το ναρκωτικό των μηδενικών επιτοκίων», καταλήγει ο Heinemann

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης