Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Οι Έλληνες αρνούνται δουλειές στον τουρισμό... υπό τον φόβο νέου lockdown

Financial Times: Οι Έλληνες αρνούνται δουλειές στον τουρισμό... υπό τον φόβο νέου lockdown
Πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν πλέον να ζουν με τα επιδόματα των 534 ευρώ το μήνα, αντί να εργάζονται σε ένα εστιατόριο όπου οι μισθοί ξεκινούν από περίπου 850 ευρώ το μήνα
Μετά από μια δεκαετία εργασίας στο εξωτερικό, ο σεφ Νικόλαος Τσιμιδάκης επέστρεψε στο σπίτι πέρυσι από το Ντουμπάι ελπίζοντας ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας από την πανδημία και το κύμα του μεσογειακού τουρισμού θα του έδινε καλή δουλειά.
Όπως πολλοί άλλοι όμως απογοητεύτηκε.
Καθώς τα νέα lockdown καθυστέρησαν την επανεκκίνηση της οικονομίας της Ελλάδας και την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ο Τσιμιδάκης αγωνίστηκε να βρει δουλειά που προσέφερε ασφάλεια και αξιοπρεπή μισθό.
Με απροθυμία, αποφάσισε να επιστρέψει στον Κόλπο αφού βρήκε μια καλά αμειβόμενη εργασία στο Αμπού Ντάμπι.
Με αυτήν την ιστορία οι Financial Times εξηγούν γιατί στην Ελλάδα υπάρχει τώρα έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τουρισμό.
Ο τομέας αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής, αλλά αγωνίζεται για τη ζωτική θερινή περίοδο, καθώς οι πιθανοί υποψήφιοι για θέσεις εργασίας σε εστιατόρια και μπαρ αποθαρρύνονται από τον κίνδυνο νέων περιορισμών έναντι του Covid-19 και το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Απειλή στην ανάκαμψη;

Το πρόβλημα απειλεί να ασκήσει σοβαρές πιέσεις στην ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία, δεδομένης της κεντρικής σημασίας του τουρισμού για την οικονομία.
«Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια έλλειψη στον κλάδο», δήλωσε ο Γιώργος Καβάθας, πρόεδρος της ομοσπονδίας εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων της Ελλάδας.
Πολλές άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, δυσκολεύτηκαν επίσης να προσλάβουν προσωπικό μπαρ και εστιατορίων καθώς η πανδημία περιορίστηκε.
Η διαφορά με την Ελλάδα είναι το σχετικό μέγεθος και το οικονομικό βάρος του τομέα.
Απασχολεί συνήθως περισσότερα από 432.000 άτομα, ή 10% του εθνικού εργατικού δυναμικού, αναλογικά σχεδόν διπλάσιο από την Ισπανία.
Άρα τυχόν προβλήματα μπορεί να έχουν μακροοικονομικές επιπτώσεις.
Η HSBC προέβλεψε ότι η επιστροφή του τουρισμού στο σύνολό της θα ενίσχυε την ελληνική ανάπτυξη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος, αφού αντιστοιχούσε πλήρως στα δύο τρίτα της περσινής πτώσης άνω του 8% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, έχει προβλέψει εν τω μεταξύ ότι οι εισπράξεις από τον τουρισμό θα φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ το 2021 - λιγότερα από τα μισά των 18 δισ. ευρώ του 2019, αλλά διπλασιάστηκαν στα μέσα της πανδημίας το περασμένο έτος, όταν τα έσοδα της βιομηχανίας κατέρρευσαν στα 4 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η έλλειψη εργασίας, παρά το ποσοστό ανεργίας 16,5% της Ελλάδας, το υψηλότερο της ΕΕ, θα μπορούσε να συγκρατήσει την οικονομική ανάπτυξη και να εμποδίσει αυτές τις οικονομικές προβλέψεις και τα έσοδα.

Υψηλή η αβεβαιότητα

«Οι κύριοι τομείς δημιουργίας θέσεων εργασίας... όπως ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο και η ψυχαγωγία πλήττονται από την αβεβαιότητα», δήλωσε ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του IOBE, τονίζοντας ότι δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα επιστρέψουν στα προ-Covid επίπεδα.
Ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, ιδιοκτήτης ενός μπαρ, ξενοδοχείου και εστιατορίου, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής μιας τοπικής τουριστικής βιομηχανίας στο νησί της Μυκόνου, κατηγόρησε τον επαναλαμβανόμενο κύκλο lockdown και χαλάρωσης των περιορισμών για την αποθάρρυνση των εργαζομένων να αναλάβουν ξανά τις θέσεις τους.
«Το συνεχές άνοιγμα και κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα και οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι ενδέχεται να αναγκαστεί να κλείσουμε ξανά», είπε.
"Γι 'αυτό αναζητούν άλλους τύπους θέσεων εργασίας".
Η επίλυση του προβλήματος είναι η υπερπροσφορά μικρών καφέ, μπαρ και εστιατορίων που δεν προσφέρουν ελκυστικές προοπτικές απασχόλησης.
Μετά την οικονομική κρίση, ο τομέας της φιλοξενίας χρησίμευσε ως εναλλακτική για πολλούς που δεν είχαν δουλειά ή είχαν χαμηλή εξειδίκευση.
Το 92% όλων των νέων επιχειρήσεων που άνοιξαν μεταξύ του 2010 και του 2020 ήταν στον τομέα των τροφίμων και ποτών, ανέφερε ο Καβάθας, οδηγώντας σε μια μακροχρόνια κρίση υπερπροσφοράς που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ένα εύκολο επάγγελμα, ο καθένας μπορεί να ανοίξει ένα καφέ, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο Καβάθας.
«Η υπερπροσφορά... πονάει σε όλους καθώς η ποιότητα μειώνεται και τα περιορισμένα κέρδη μοιράζονται μεταξύ πολλών.
Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η κορυφή του παγόβουνου», πρόσθεσε.

Κυβερνητική στήριξη

Μερικοί εστιάτορες λένε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές για τον μετριασμό του οικονομικού αντίκτυπου του Covid-19 έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα.
Επιδοτήσεις που καταβάλλονται σε υπαλλήλους των οποίων τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι κλειστά εξακολουθούν να προσφέρονται.

Πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν πλέον να ζουν με τα επιδόματα των 534 ευρώ το μήνα, αντί να εργάζονται σε ένα εστιατόριο όπου οι μισθοί ξεκινούν από περίπου 850 ευρώ το μήνα, λένε οι εστιάτορες.
Το καθεστώς επιδοτήσεων έχει κοστίσει στην κυβέρνηση σχεδόν 1 δισ. ευρώ από την έναρξη της πανδημίας.
«Πολλοί έχουν μείνει εφησυχασμένοι λόγω των παροχών που λαμβάνουν και δεν ψάχνουν για δουλειά», δήλωσε ο ιδιοκτήτης εστιατορίου και μπαρ, Νεκτάριος Νικολόπουλος, ο οποίος εδρεύει στην Αθήνα και το νησί της Σερίφου.
Άλλοι βλέπουν την έλλειψη προσωπικού ως σύμπτωμα ευρύτερων προβλημάτων στην ελληνική αγορά εργασίας.
Η δεκαετία της οικονομικής κρίσης της χώρας οδήγησε σε χαμηλότερους μισθούς που δεν έχουν ακόμη ανακάμψει, την ανεργία των νέων που είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη και τη μετανάστευση πολλών ειδικευμένων εργαζομένων - όπως ο σεφ Τσιμιδάκης.
Οι ελλείψεις προσωπικού είναι «ένδειξη δυσλειτουργίας στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο Βέττας, ο οποίος τόνισε ότι η απασχόληση στην Ελλάδα είναι «άκαμπτη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης