Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid: Φόβοι για δύο… ΗΠΑ - Ξεπέρασαν το 1 δισ. οι εμβολιασμοί στην Κίνα

Covid: Φόβοι για δύο… ΗΠΑ - Ξεπέρασαν το 1 δισ. οι εμβολιασμοί στην Κίνα
Τεράστια απειλή η ινδική παράλλαξη του ιού - Κυρίαρχη σε όλο τον πλανήτη
Σχετικά Άρθρα

Ανησυχία και προβληματισμός όμως επικρατεί και στην Ευρώπη, με την Πορτογαλία να αναφέρει πως πάνω από το 60% των νέων κρουσμάτων στη Λισαβόνα οφείλεται στην ινδική παράλλαξη, τη στιγμή πάντως που από σήμερα 21/6 αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ενώ μπαίνει τέλος και στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στη Γαλλία.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα ανακοίνωσε πως έχει χορηγήσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων, αν και εκεί και συγκεκριμένα στην πόλη Dongguan η ινδική παράλλαξη έχει κάνει την εμφάνιση της με τις αρχές να προχωρούν από σήμερα Δευτέρα 21/6 σε μαζικά τεστ του πληθυσμού, ύστερα από τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων την περασμένη Παρασκευή.
Παράλληλα χάνει το ρυθμό της η εμβολιαστική εκστρατεία στις ΗΠΑ με πολλούς ειδικούς να υποστηρίζουν πως είναι πολύ πιθανό να μην επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο πρόεδρος Joe Biden για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού έως τις 4 Ιουλίου.
Μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν πως υπάρχει ο κίνδυνος να αναδειχθούν από αυτήν την επιδημιολογική κρίση, δύο… ΗΠΑ, η μια που θα είναι επαρκώς εμβολιασμένη και η δεύτερη ατελώς, σε μια χρονική στιγμή που αρχίζει να κυριαρχεί η ινδική παράλλαξη του ιού (παράλλαξη Δέλτα), η οποία τείνει να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη απειλή αυτή τη στιγμή των προσπαθειών που καταβάλλουν παγκοσμίως τα κράτη για επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 178.629.126 και οι νεκροί 3.868.654
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.550.465 κρούσματα και 601.978 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 29.935.221 και τρίτη σε νεκρούς με 388.135
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 501.825 και τρίτη σε κρούσματα με 17.927.928
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.819.575
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.375.593 και έκτη η Ρωσία με 5.272.328
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.656.535
afsdasfd.JPG
Φόβοι για δύο … ΗΠΑ

Χάνει το ρυθμό της η εμβολιαστική εκστρατεία στις ΗΠΑ καθώς ο στόχος που έχει θέσει ο πρόεδρος Biden για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως τις 4 Ιουλίου δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.
Μάλιστα, επιδημιολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο να αναδειχθούν δύο… ΗΠΑ μέσα από την επιδημιολογική κρίση, έχοντας από τη μια Πολιτείες που έχουν εμβολιάσει σε μεγάλο μέρος τον πληθυσμό τους και από την άλλη πληθυσμούς που έχουν ανοσοποιηθεί ατελώς.
Οι Πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια, οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα από το «χτύπημα» του κορωνοϊού, είναι έτοιμες για πλήρες άνοιγμα, τη στιγμή που 17 Πολιτείες έχουν επιτύχει να εμβολιάσουν με τουλάχιστον μια δόση το 70% του πληθυσμού τους ενώ 14 Πολιτείες έχουν εμβολιάσει πλήρως πάνω από το 50% του πληθυσμού τους.
Και ενώ σε εθνικό επίπεδο, εκτιμάται πως με τουλάχιστον μια δόση έχει εμβολιαστεί το 65,4% του ενήλικου πληθυσμού, τη στιγμή πάντως που η Πολιτεία του Μισσισιπή έχει εμβολιάσει με μια δόση μόλις το 33% του πληθυσμού της.
Τα δεδομένα αυτά προκαλούν προβληματισμό στους ειδικούς, οι οποίοι βλέπουν την ινδική παράλλαξη του ιού να εξαπλώνεται σε ολοένα και περισσότερες Πολιτείες και ιδιαίτερα σε εκείνες που έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών.
Για αυτό το λόγο καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν και μάλιστα να κάνουν και τις δύο δόσεις των εμβολίων έτσι ώστε να αποκτήσουν ανοσία.

Κλειστά τα σύνορα με Καναδά, Μεξικό έως 21/7

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα χερσαία σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά και το Μεξικό θα παραμείνουν κλειστά για τα μη απαραίτητα ταξίδια έως τουλάχιστον τις 21 Ιουλίου.
Η παράταση 30 ημερών έρχεται αφού ο Καναδάς ανακοίνωσε από την πλευρά του την Παρασκευή την παράταση των δικών του περιορισμών που αναμένονταν να λήξουν τη Δευτέρα και βρίσκονται σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2020 εξαιτίας της πανδημίας.
Την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν συναντήσεις με συναδέρφους τους από τον Καναδά και το Μεξικό.
Στην ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας υπογράμμισε ότι κατέγραψε θετικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και μαζί με άλλες αμερικανικές υπηρεσίες στις ομάδες εργασίας εμπειρογνωμόνων του Λευκού Οίκου συνεργάζεται με τον Καναδά και το Μεξικό για τον προσδιορισμό των συνθηκών υπό τους οποίους οι περιορισμοί μπορούν να χαλαρώσουν με ασφάλεια και με βιωσιμότητα.

Κίνα: Ξεπέρασε το 1 δις δόσεις εμβολίων

Την χορήγηση 1 δισεκατομμυρίου δόσεις εμβολίων ξεπέρασε η Κίνα το περασμένο Σάββατο, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, έως το Σάββατο 19/6 είχαν γίνει 1,01 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, αριθμός που συνιστά το 40% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Κίνα είχε πραγματοποιήσει 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς έως την 27η Μαρτίου, ωστόσο από το Μάιο και μετά υπήρξε μια ραγδαία επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua, η Κίνα μέσα σε 25 ημέρες πέρασε από τις 100 εκατομμύρια δόσεις στις 200 εκατομμύρια, σε 16 ημέρες έφτασε στα 300 εκατομμύρια δόσεις και έξι μέρες για να περάσει από τις 800 εκατομμύρια δόσεις στις 900 εκατομμύρια δόσεις.
Σκοπό της Κίνας είναι έως τα τέλη του 2021 να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.
Πάντως και παρά την εξαιρετική αυτή πρόοδο στους εμβολιασμούς, οι ανισότητες είναι τεράστιες όσον αφορά την πρόσβαση των πολιτών στα εμβόλια.
Έτσι, αν και τα αστικά κέντρα του Πεκίνου και της Σανγκάης «μετρούν» ποσοστά εμβολιασμένων που κινούνται άνω του 70% και του 80% , σε πολλές επαρχίες της χώρας ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι κάτω του 20%.
Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί και στην Κίνα για την ινδική παράλλαξη του ιού, η οποία εντοπίζεται στην πόλη Dongguan όπου οι αρχές έχουν ήδη λάβει περιοριστικά μέτρα και προχωρούν σε μαζικό testing του πληθυσμού, ύστερα από τον εντοπισμό 2 κρουσμάτων την περασμένη Παρασκευή.
Οι αρχές απαγορεύουν στους πολίτες να φύγουν από την πόλη, εκτός και αν η μετακίνηση τους είναι αναγκαία.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι πολίτες θα πρέπει να δείχνουν αρνητικό τεστ 48 ώρες πριν τη μετακίνηση τους.
6546464564645654645.JPG
Απειλή για την Ευρώπη η ινδική παράλλαξη – Χαλαρώνουν τα μέτρα Γαλλία, Βέλγιο

Απειλή όμως συνιστά η ινδική παράλλαξη του ιού και για την Ευρώπη ενώ δραματική είναι η κατάσταση και στη Ρωσία.
Στη Μόσχα υπάρχει έξαρση κρουσμάτων με τις αρχές να αυξάνουν τις διαθέσιμες κλίνες στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των περιστατικών covid.
Παράλληλα, ανοίγουν δύο ακόμη κέντρα καραντίνα στις 20 και τις 25 Ιουνίου για τους ασθενείς με κορωνοϊό που δεν μπορούν να απομονωθούν στα σπίτια τους.
Η έξαρση των κρουσμάτων αποδίδεται στην ινδική παράλλαξη του ιού, η οποία μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, κυριαρχεί πλέον στην Πορτογαλία και απειλεί Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη Λισαβόνα, το 60% των νέων κρουσμάτων αποδίδεται στην εν λόγω παράλλαξη.
Η εξέλιξη αυτή ωθεί τους Ευρωπαίους υγειονομικούς αξιωματούχους να απευθύνουν έκκληση για την ανάληψη περαιτέρω δράσης, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή της καθώς υπάρχει φόβος ότι θα μπορούσε να ανακόψει την πρόοδο που έχει σημειώσει η ΕΕ τους τελευταίους δύο μήνες για να μειώσει τις νέες μολύνσεις και τους θανάτους στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το φθινόπωρο του 2020.
Πάντως και παρά τις ανησυχίες αυτές, η Γαλλία από σήμερα 21/6 προχωρά στην άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ αίρει και την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες ενώ και στο Βέλγιο από τις 27/6 χαλαρώνουν περαιτέρω τα μέτρα όσον αφορά την εστίαση και τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.
Ωστόσο, οι μάσκες παραμένουν, κάτι που συμβαίνει και στη Γερμανία στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε καταστήματα και σε άλλους εσωτερικούς χώρους.

Βρετανία: Θα χρειαστούν ακόμη 5 χρόνια για το εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει όλες τις μεταλλάξεις του Covid

Η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται να έχει αρκετό δρόμο κόμη, καθώς σύμφωνα με τον αρχίατρο της Μεγάλης Βρετανίας ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος, παρά το επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του Covid – 19.
Μία περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία ανεβλήθη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της παραλλαγής Delta που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.
Ο ιατρός Chris Whitty δήλωσε ότι το τρέχον κύμα μολύνσεων Covid λόγω της παραλλαγής Delta πιθανότατα θα ακολουθηθεί από μια νέα αύξηση κρουσμάτων το χειμώνα.
Σημείωσε επίσης, πως ο Covid, «θα συνεχίσει να εκπλήσσει» και θα υπάρξουν ακόμη αρκετές μεταλλάξεις κατά την επόμενη περίοδο.
Επισήμανε δε ότι πιθανότατα θα χρειαστούν πέντε χρόνια πριν υπάρξουν εμβόλια που θα μπορούσαν να «κρατήσουν γραμμή άμυνας» σε πολύ μεγάλο βαθμό έναντι μιας σειράς παραλλαγών κορωνοϊού.
Και μέχρι τότε, πρόσθεσε, θα χρειαστούν νέα προγράμματα εμβολιασμού και αναμνηστικές δόσεις, όπως αναφέρει το CNBC.

ΠΟΥ: Η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού κυριαρχεί πλέον παγκοσμίως

Η παραλλαγή Δέλτα της COVID-19 εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού, δήλωσε στις 18/6 η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Η παραλλαγή Δέλτα επίκειται να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της» ανέφερε ο ΠΟΥ, τη στιγμή που επικρατεί προβληματισμός για το κατά πόσο τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.
Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν πως η Αφρική παραμένει μια περιοχή που προκαλεί ανησυχία, ακόμα κι αν αντιπροσωπεύει μονάχα το 5% περίπου των νέων μολύνσεων παγκοσμίως και το 2% των θανάτων.
Τα νέα κρούσματα στη Ναμίμπια, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Ρουάντα διπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Mike Ryan, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, την ώρα η πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει πολύ μικρή.
«Η πορεία αυτή είναι πολύ, πολύ ανησυχητική», τόνισε ο Ryan.
«Η σκληρή αλήθεια είναι ότι σε μια εποχή πολυάριθμων παραλλαγών, που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, έχουμε αφήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, του ευάλωτου πληθυσμού της Αφρικής, απροστάτευτα από τα εμβόλια».
09807890780978098709789087.JPG
Μ. Βρετανία: Το 99% των κρουσμάτων προέρχεται από την ινδική μετάλλαξη

Μαζί με τα κρούσματα αυξάνεται και η ανησυχία των ειδικών στη Βρετανία για την ινδική μετάλλαξη, η οποία διασπείρεται με ταχύτατο ρυθμό.
Σε μία μόλις εβδομάδα, οι μολύνσεις από το ινδικό στέλεχος αυξήθηκαν κατά 80% και σχεδόν 76.000 πολίτες στη Βρετανία έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής από τη μετάλλαξη.
Σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού συστήματος υγείας, η ινδική παραλλαγή επικρατεί σε τέτοιο βαθμό που εντοπίζεται στο 99% των κρουσμάτων στη Βρετανία.
Η αναζωπύρωση του ιού στη χώρα προκαλείται, όπως έχει διαπιστωθεί, από νέους ανεμβολίαστους ανθρώπους.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας της μόλυνσης από την ινδική μετάλλαξη αυξήθηκε στους 806 από 383, αν και μόνο ένας στους δέκα από τους πλήρως εμβολιασμένους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά την προσβολή από τη μετάλλαξη, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα εμβόλια προστατεύουν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ινδική μετάλλαξη είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική που επικράτησε τον χειμώνα και αύξησε σημαντικά τα κρούσματα στη Βρετανία.
Τώρα η ινδική μετάλλαξη έχει ανατρέψει τα δεδομένα, με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Βoris Johnson, να ανακοινώνει την αναβολή της ολικής επαναφοράς στην κανονικότητα για τις 19 Ιουλίου, από τις 21 Ιουνίου που ήταν προγραμματισμένο αρχικά να γίνει.

Αγγλία: Εμβολιασμοί από τις 18/6 σε όλους τους ενήλικες

Στον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων άνω των 18 ετών προχώρησε από τις 18/6 η Αγγλία, η οποία έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων μέσα στον επόμενο μήνα.
Η κυβέρνηση Johnson ανέστειλε το προγραμματισμένο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας που είχε προαναγγελθεί για την 21η Ιουνίου, παρατείνοντας το lockdown έως τις 19 Ιουλίου λόγω της αύξησης των περιστατικών μόλυνσης εξαιτίας της κυριαρχίας της ινδικής παράλλαξης του ιού.
«Η προσφορά σε όλους τους ενήλικες μιας δόσης εμβολίου χωρίς να έχουν συμπληρωθεί 200 ημέρες από την ενεργοποίηση του προγράμματος εμβολιασμών, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συλλογικά επιτεύγματα της χώρας μας, έχοντας διασώσει περισσότερες από 14.000 ανθρώπινες ζωές μέχρι τώρα» ανέφερε ο Boris Johnson.
Σημειώνεται πως η Μ. Βρετανία έχει χορηγήσει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19 σε περισσότερα από 42 εκατομμύρια ανθρώπους, περίπου ποσοστό 80% των ενηλίκων, ενώ ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο του 50% από αυτούς έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Αγγλία, στην Ουαλία, στη Σκωτία, αλλά και στη Βόρεια Ιρλανδία υλοποιούν η καθεμιά το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμών.
Η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν ήδη διαθέσει εμβόλια σε κάθε ενήλικο, ενώ η Σκωτία τα προσφέρει σε όλους με ηλικία άνω των 30 ετών.

Σε ύφεση ο κορωνοϊός στην Ινδία – Σε χαμηλά τριών μηνών τα κρούσματα

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, καθώς καθημερινά καταγράφονται ολοένα και χαμηλότερα κρούσματα.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 53.256 νέα κρούσματα.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό μολύνσεων που καταγράφεται σε μια ημέρα.
Συνολικά, η Ινδία μετρά περίπου 29,9 εκατομμύρια κρούσματα και περίπου 387.000 νεκρούς.
Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θυμάτων παγκοσμίως.

GSK - Vir: Φάρμακο αντισωμάτων-Covid μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας

H GlaxoSmithKline και η Vir Biotechnology ανακοίνωσαν πως τα τελικά αποτελέσματα από μια μελέτη του μονοκλωνικού αντισώματός τους επιβεβαίωσαν πως αυτό μείωσε σημαντικά τη νοσηλεία και τον θάνατο μεταξύ υψηλού κινδύνου ασθενών με Covid-19, όταν το φάρμακο χορηγείται νωρίς στην ασθένεια.
Η θεραπεία, sotrovimab, εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τον Μάιο, ενώ η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ επίσης τη στήριξε.
Οι φαρμακοβιομηχανίες ανέφεραν σήμερα πως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) συνέστησε το sotrovimab για τη φροντίδα υψηλού κινδύνου, μη νοσηλευομένων ασθενών με ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19.
Η θεραπεία φαίνεται πως «διατηρεί τη δράση» της κατά των υπαρχουσών παραλλαγών ανησυχίας και ενδιαφέροντος, επισήμανε η αμερικανική αρχή στις επικαιροποιημένες οδηγίες της.
Σε μια μελέτη 1.057 ασθενών, το sotrovimab είχε αποτέλεσμα 79% μείωσης του κινδύνου νοσηλείας για πάνω από 24 ώρες ή θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σημείωσαν σήμερα οι εταιρείες.

Ιρλανδία: Το 20% των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανήκουν στην παραλλαγή Δέλτα

Η πιο μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίσθηκε πρώτα στην Ινδία, η ονομαζόμενη Δέλτα, αποτελεί το 20% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Ιρλανδία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας που χαρακτηρίζουν το γεγονός ανησυχητικό.
Οι δείκτες της επιδημίας μειώνονται συνεχώς κατά τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιρλανδία, στην οποία έχουν μερικώς εμβολιασθεί τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού, ενώ το ένα τρίτο έχει εμβολιασθεί πλήρως. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης