Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένη η BoE για το QE μετά το άλμα του πληθωρισμού

Διχασμένη η BoE για το QE μετά το άλμα του πληθωρισμού
Διχασμένοι αναμένεται να παραμείνουν οι αξιωματούχοι της Bank of England, σχετικά με το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων
Διχασμένοι αναμένεται να παραμείνουν οι αξιωματούχοι της Bank of England, σχετικά με το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων, μετά το άλμα του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Andy Haldane, ήταν ο μοναδικός που ψήφισε τον Μάιο υπέρ της άρσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE), το οποίο ανήλθε στις 825 δισ. λίρες.
Σύμφωνα με το Reuters, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο Haldane θα εμμείνει στη στάση του, όταν η BoE ανακοινώσει την τελευταία νομισματική της απόφαση την προσεχή Πέμπτη.
Το ερώτημα είναι αν θα τον ακολουθήσουν και άλλοι αξιωματούχοι.

Πάνω από τον στόχο ο πληθωρισμός

Τον Μάιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,1%, ξεπερνώντας τον στόχο της BoE (2%), για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019.
Κάποιοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 3% εντός του 2021, την ώρα οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας κάνουν λόγο για μικρότερη αύξηση στο 2,5%, έως τα τέλη του 2021.
«Η ισχυρότερη ανάπτυξη, η αγορά εργασίας και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, θα οδηγήσουν τις αποφάσεις της BoE, σε μία ελαφρώς hawkish κατεύθυνση», σχολιάζει o οικονομολόγος της Deutsche Bank, Sanjay Raja.
Τον Απρίλιο, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον ταχρύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2020, καθώς «άνοιξε» η οικονομία.
Ωστόσο, η εξάπλωση της μετάλλαξης Delta έχει αναβάλει τα σχέδια της κυβέρνησης Johnson για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης