Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με τζαμιά, ιμάμηδες, συλλόγους και... κόμματα ο Erdogan διεισδύει για να αλλάξει την Ευρώπη

Με τζαμιά, ιμάμηδες, συλλόγους και... κόμματα ο Erdogan διεισδύει για να αλλάξει την Ευρώπη
Ιμάμηδες και συλλόγους χρησιμοποιεί ο Erdogan για να επηρεάσει τη θρησκευτική και πολιτιστική ζωή στην Ευρώπη, κόμματα για τα πολιτικά πράγματα, όπως θυμίζουν Ισραηλινοί αναλυτές, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου σε Βαλκάνια - Κ. Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

Την ήπια ισχύ της χρησιμοποιεί η Τουρκία για να αρχίσουν να πνέουν ούριοι άνεμοι υπέρ της στην Ευρώπη.
Ιμάμηδες και συλλόγους χρησιμοποιεί ο Erdogan για να επηρεάσει τη θρησκευτική και πολιτιστική ζωή στην Ευρώπη, κόμματα για τα πολιτικά πράγματα, όπως θυμίζουν Ισραηλινοί αναλυτές, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου σε Βαλκάνια - Κ. Ευρώπη.
Στηρίζουν αναδυόμενες κομματικές δυνάμεις σε όλη σχεδόν την Ευρώπη με μεγαλύτερη έφεση στη Γερμανία και μέχρι πρόσφατα στη Γαλλία, τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Τουρκία, δύο αδελφικές χώρες

Το μέλος της Βοσνίας του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Sefik Dzaferovic, έκανε δηλώσεις στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, με την ευκαιρία του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας (ADF).
Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι δύο αδελφικές χώρες που υποστηρίζουν πάντα ο ένας τον άλλον, ο Dzaferovic είπε, "Η Τουρκία βοηθά πάντα τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και τον τουρκικό λαό.
Μιλήσαμε για το πως θα κάνουμε τις σχέσεις μας πολύ καλύτερες στην Αττάλεια και για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε πάνω σε αυτό "
Υπενθυμίζοντας ότι το Σχέδιο Αυτοκινητοδρόμου του Σεράγεβο-Βελιγραδίου και η Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών, την οποία υποστηρίζει η Τουρκία, είναι η πιο πρόσφατη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ο Dzaferovic είπε, "Η Τουρκία προσέφερε τους ευνοϊκότερους όρους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σχετικά με τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο Erdogan.»

Βουλγαρία: Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF), ένα σημαντικό κόμμα

Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσφατα δέχθηκε αντιπροσωπεία από το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF), ένα σημαντικό κόμμα στη Βουλγαρία.
Αυτό συνέβη την Κυριακή, 6 Ιουνίου.
Ο Erdogan συνοδευόταν από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu και από εκπροσώπους του κόμματός του.
Σημειωτέον ότι το MRF κέρδισε το 20% των ψήφων στις ευρωπαϊκές εκλογές και το 10% στις εθνικές εκλογές

Σουηδία: Το νέο κόμμα Nyans

Τον Αύγουστο του 2019, ο Mikail Yüksel, Σουηδός πολιτικός τουρκικής καταγωγής, ίδρυσε ένα νέο κόμμα με το όνομα "Nyans".
Κατηγορούμενος για σχέσεις με τους Γκρίζους Λύκους, των οποίων ο πατέρας του είναι μέλος και συνεργάτης του συνασπισμού του AKP του Erdogan, σήμερα ο Yüksel θέλει να μπει στο κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη.
Εκτός από τους δεσμούς με τους Ισλαμιστές που είναι ήδη γνωστοί στη Σουηδία, όπως ο πρώην Υπουργός Κατασκευών Mehmet Kaplan και ο ακτιβιστής Yasri Han (πρώην Πράσινο Κόμμα), η πλατφόρμα Nyans θέλει να τιμωρήσει την «Ισλαμοφοβία».
"Θέλουμε η Ισλαμοφοβία να κηρυχθεί έγκλημα, θέλουμε οι Μουσουλμάνοι να αναγνωρίζονται ως μειονότητα στο σύνταγμα", δήλωσε ο Yüksel στην τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah.
Το κόμμα "Nyans" έχει πολύ καλές πιθανότητες να αποκτήσει πολιτική εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο και αυτό θα επιδιώξει με τη συμμετοχή του στις εκλογές του 2022.

Ολλανδία: Tρεις βουλευτές στο ολλανδικό κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2021

Το "Denk", το κόμμα που ιδρύθηκε από τον Tuhana Kuzu και τον Selcuk Öztürk, έφερε τρεις βουλευτές στο ολλανδικό κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2021.
Το κόμμα δεν κρύβει τη σχέση του με την Τουρκία, όπου οι επικρίσεις κατά της χώρας αυτής είναι ταμπού, όπως και η άρνησή τους να μιλήσουν για τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Ο Ολλανδός δημοσιογράφος Kleis Jager συνοψίζει το ολλανδικό υπέρ του Erdogan κόμμα στο "Le Figaro" ως εξής:
«Στο Ρότερνταμ, όπου το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων είναι μουσουλμάνοι, έχει δημιουργηθεί ένα ισλαμικό κόμμα που υπερασπίζεται τους Ολλανδούς τουρκικής καταγωγής και διαδίδει τις ιδέες του Erdogan.
Αυτό το κόμμα υποστηρίζει πλήρως τις πολιτικές του Erdogan, ενδιαφέρεται σχεδόν αποκλειστικά για ζητήματα που σχετίζονται με την τουρκική κοινότητα και παρεμβαίνει πολύ λίγο έξω από αυτά τα θέματα.
Αγωνίστηκε ειδικά για την ίδρυση τουρκικών σχολείων στις Κάτω Χώρες.
Το κόμμα προτείνει μια αριστερή οικονομική πολιτική, αλλά η ομιλία του είναι εξαιρετικά στοχευμένη, αφού καταγγέλλει σχεδόν μόνο την ισλαμοφοβία και την εχθρότητα προς τις κοινότητες των μεταναστών

Γαλλία: Με 8 λίστες η Ένωση Μουσουλμανικών Δημοκρατών της Γαλλίας (UDMF), στις περιφερειακές εκλογές της 20ής Ιουνίου

Ο Nagib Azergui μόλις ίδρυσε την Ένωση Μουσουλμανικών Δημοκρατών της Γαλλίας (UDMF), η οποία παρουσίασε οκτώ λίστες στις περιφερειακές εκλογές στις 20 Ιουνίου.
Το σύνθημα του αντανακλά για τις προθέσεις του κόμματος: "Όλοι ενωμένοι ενάντια στην Ισλαμοφοβία".
Το κόμμα έχει ορίσει μέλη μιας πρώην λίστας που σχετίζεται με το Erdogan.
Η εβδομαδιαία "Marianne" σε μια έρευνα την ονόμασε «ο Δούρειος ίππος του πολιτικού Ισλάμ».

Γερμανία: Έξω οι Γκρίζοι Λύκοι

Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο προέτρεψε την κυβέρνηση να αναλάβει δράση κατά της τουρκικής ακροδεξιάς οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι στη Γερμανία και να τη θέσει εκτός νόμου, κίνηση που σημείωσε πρόσφατα και η γαλλική κυβέρνηση.
Πρόταση ψηφίσματος που υπέβαλαν από κοινού οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων και εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία καλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εξετάσει ενδεχόμενο απαγόρευσης του Κινήματος Ulkucu στην Γερμανία.
Στην αιτιολόγηση του αιτήματος, η οργάνωση χαρακτηρίζεται ρατσιστική, αντιδημοκρατική και αντισημιτική και περιγράφεται ως "απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας".
Στο ψήφισμα γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά σε αντίστοιχη απόφαση που έλαβε πρόσφατα η γαλλική κυβέρνηση, με την ευχή να ακολουθήσουν σύντομα και άλλες χώρες. Σ
την ετήσια έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV) για το 2019, αναφέρεται ότι το κίνημα Ulkucu διατηρεί στην Γερμανία περίπου 11.000 οπαδούς, ενώ περιγράφεται ως "οργάνωση η οποία διαδίδει ακροδεξιές και εθνικιστικές ιδέες".
Βουλευτές του CDU ζητούσαν ήδη πριν από λίγες ημέρες την απαγόρευση της λειτουργίας της, επισημαίνοντας ότι "αποτελεί τον βραχίονα του ακροδεξιού τουρκικού κόμματος MHP".

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει δημοσιεύματα ότι Tούρκοι ακροδεξιοί επιδιώκουν να διεισδύσουν στα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας.

Αυτό προκύπτει από γραπτή απάντηση σε επερώτηση του κόμματος των Φιλελευθέρων την οποία επικαλείται σε άρθρο της η εφημερίδα Die Welt. Άτομα που ανήκουν στο περιβάλλον οργανώσεων των Γκρίζων Λύκων ήταν υποψήφιοι στις λίστες γερμανικών κομμάτων στις δημοτικές και τις εκλογές για τα «Συμβούλια Ενσωμάτωσης» που διεξήχθησαν το Σεπτέμβριο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Με αυτό τον τρόπο τούρκοι ακροδεξιοί επιδιώκουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση της πολιτικής και της κοινής γνώμης, αλλά και να αποκτήσουν μεγαλύτερη αποδοχή, εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση. Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία της για τη διείσδυση οπαδών των Γκρίζων Λύκων στον κρατικό μηχανισμό.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες ένστολων αστυνομικών με τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων.
Σε αντίθεση με την Γαλλία, όπου έχουν απαγορευτεί οι οργανώσεις που πρόσκεινται στους Γκρίζους Λύκους, στην Γερμανία εξακολουθούν να είναι νόμιμες.
Το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών δεν υιοθέτησε αίτημα απαγόρευσης που ψηφίστηκε από τη γερμανική βουλή τον περασμένο Νοέμβριο μετά από πρόταση των ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελευθέρων.
Σύμφωνα με την άποψη νομικών εμπειρογνώμων του υπουργείου, στην περίπτωση των Γκρίζων Λύκων δεν πληρούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις για τη διάλυση συλλόγων και ενώσεων τους.

Προσπάθειες άσκησης επιρροής της Άγκυρας

Στην απάντησή της η γερμανική κυβέρνηση αναφέρεται και στις δραστηριότητες τουρκικών μυστικών υπηρεσιών επί γερμανικού εδάφους, όπως και σε οργανώσεις που σχετίζονται άμεσα με την τουρκική κυβέρνηση. Ειδική αναφορά γίνεται στο παράρτημα του τουρκικού Ιδρύματος Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA) στο Βερολίνο, το οποίο διευθύνεται από άτομο τουρκικής καταγωγής, μέλος των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Ο ρόλος του SETA είναι να «δημοσιεύει τις θέσεις της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης στη γερμανική γλώσσα με την επιγραφή επιστήμη και έρευνα», τονίζεται στην απάντηση. Αγανάκτηση είχε προκαλέσει στη Γερμανία έκθεση που δημοσίευσε το 2019 το SETA στην οποία υπό τη μορφή επικήρυξης αναφέρονταν αναλυτικά προσωπικά στοιχεία ανταποκριτών ξένων μέσων στην Τουρκία όπως το BBC, την Deutsche Welle και το Euronews.
Η έκθεση της SETA καταλόγιζε στους δημοσιογράφους ότι έχουν «ατζέντα» ενάντια στην κυβέρνηση του ΑΚΡ και ότι είναι «αριστεροί και κοσμικοί».
Οι διαβόητοι Γκρίζοι Λύκοι οι Τούρκοι ακροδεξιοί δρουν συστηματικά και στις παρυφές της γερμανικής πολιτικής, μπαίνοντας μεταξύ άλλων και σε λίστες κομμάτων προκειμένου να απλωθούν, εδραιωθούν και να κερδίσουν επιρροή, όπως αποκαλύπτει μεγάλη μερίδα γερμανικών ΜΜΕ.
Οι εκλογές για την ανάδειξη τοπικής αυτοδιοίκησης στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας γίνονται σε λίγες ημέρες και τα κόμματα βρίσκονται στην τελική φάση της προεκλογικής εκστρατείας.
Σύμφωνα με έρευνες της τηλεοπτικής εκπομπής Report Mainz του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης (ARD) και της ειδησεογραφικής διαδικτυακής πύλης Der Westen, ως υποψήφιοι στις λίστες βρίσκονται και άνθρωποι που είτε είναι μέλη, είτε έχουν διασυνδέσεις με τους διαβόητους Γκρίζους Λύκους.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος πρόκειται για ένα τουρκικό, ακροδεξιό και ρατσιστικό κίνημα, που επιδιώκει τη δημιουργία μια μεγάλης τουρκικής αυτοκρατορίας και δεν ορρωδεί μπροστά στη χρήση βίας.

Ευρεία η στρατηγική των Γκρίζων Λύκων

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Επιμόρφωσης bpb αναφέρει ότι το κίνημα στην αρχική μορφή του υπάρχει στην Τουρκία εδώ και πάνω από πέντε δεκαετίες.
Στην Γερμανία είναι παρόν με πολυάριθμες ενώσεις, συλλόγους και συνδέσμους.
Πρωτοεμφανίστηκε τις δεκαετίες 60 και 70, με τη μετανάστευση Τούρκων στη χώρα για να βρουν δουλειά.
Οι Γκρίζοι Λύκοι θεωρούνται ως η μεγαλύτερη ακροδεξιά οργάνωση στη Γερμανία σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών της Ρηνανίας Βεστφαλίας.
Ήδη τον Οκτώβριο του 2004 η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος επεσήμανε ότι οι Γκρίζοι Λύκοι “συμβάλλουν στη δημιουργία μίας παράλληλης κοινωνίας στην Ευρώπη και αποτελούν εμπόδιο για την ενσωμάτωση (στη Γερμανία) πληθυσμού τουρκικής καταγωγής”.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt στις 11.07.2014, στελέχη και οπαδοί των Γκρίζων Λύκων κάνουν προσπάθειες να εισχωρήσουν σε όλα τα γερμανικά κόμματα, για να υποστηρίξουν εκεί τις θέσεις τους.
Ο Burak Kopur, ειδήμων σε θέματα Τουρκίας, εφιστά την προσοχή σε μια γενικευμένη στρατηγική των Γκρίζων Λύκων στη Γερμανία.
Όπως λέει στους δημοσιογράφους του Report Mainz και του Der Westen,„ οι πρωτοπόροι των Γκρίζων Λύκων καλούσαν ήδη πριν από χρόνια σε υπονόμευση των γερμανικών πολιτικών κομμάτων.
Αυτό το κάλεσμα ακολούθησαν πολλοί οπαδοί τους μέχρι σήμερα.
Με αυτή τη στρατηγική υπονόμευσης προσπαθεί το κίνημα να εκπροσωπήσει στη γερμανική πολιτική τα τουρκικά συμφέροντα και το τουρκικό έθνος”.
Ανάμεσα στις πολλές προσπάθειες υπονόμευσης υπάρχει μια χαρακτηριστική περίπτωση στην πόλη Ντούιζμπουργκ, στην περιοχή του Μιλχάιμ στο Ρουρ.
Στο βόρειο τμήμα της πόλης κρέμονται παντού αφίσες του Sevket Avci, δημοτικού συμβούλου από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU.
Διετέλεσε επί χρόνια πρόεδρος του συμβουλίου ενσωμάτωσης της πόλης και είναι συχνός και καλοδεχούμενος προσκεκλημένος τηλεοπτικών προγραμμάτων στα τουρκικά με διεθνή εμβέλεια.

Η περίπτωση του Sevket Avci

Το όνομά του βρίσκεται εδώ και χρόνια σε έκθεση της οργάνωσης νεολαίας της CDU «΄Ένωση της Ποικιλομορφίας» (Vielfalt).
Στο δημοσίευμα καταλογίζεται στον Avci εγγύτητα με τους Γκρίζους Λύκους.
Αλλά και σε έναν φάκελο της Συμβουλευτικής Υπηρεσίας εναντίον της εξτρεμιστικής δεξιάς στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας βρίσκεται καταγεγραμμένο, για τον ίδιο λόγο, το όνομα του πρώην προέδρου του συμβουλίου ενσωμάτωσης της πόλης του Ντούιζμπουργκ και νυν δημοτικού συμβούλου.
Το Report Mainz και το Der Westen έχουν στη διάθεσή τους μεταξύ άλλων και μια φωτογραφία του Αβτσί σε εκδήλωση ακροδεξιάς ομάδας από την Τουρκία, όπου στο βάθος κάνει τον γνωστό χαιρετισμό.
Έρευνες των Γερμανών δημοσιογράφων αποδεικνύουν κι άλλες επαφές του με Τούρκους ακροδεξιούς και τους συλλόγους τους.
Σε μια διαδικτυακή σελίδα στα τουρκικά υπάρχει άρθρο ενός Τούρκου βουλευτή του ακροδεξιού MHP (Τουρκικού Εθνικιστικού Κόμματος), ο οποίος καλεί τους Τούρκους να ψηφίσουν τον Avci.
Σύμφωνα με αντίγραφο από το κτηματολόγιο η περιοχή, όπου συναντώνται οι Γκρίζοι Λύκοι στο Ντούιζμπουργκ, ανήκει στον χριστιανοδημοκράτη πολιτευτή Avci και μάλιστα στους τοίχους του οικήματος υπάρχει το έμβλημα του κινήματος Ülcücü, των Γκρίζων Λύκων.

Το ερώτημα παραμένει: Πόση πολιτική εγγύτητα επιτρέπεται σε ένα κίνημα, όπως οι Γκρίζοι Λύκοι;

Από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι δημοσιογράφοι του Mainz Report και του Der Westen προκύπτει ότι το θέμα είναι γνωστό από παλιά, όπως και οι επαφές του Avci με του Γκρίζους Λύκους.
Και δεν πρόκειται για μοναδική περίπτωση.
Ο Burak Kopur, ειδήμων σε θέματα Τουρκίας, είναι πεπεισμένος ότι ίδιες περιπτώσεις υπάρχουν και σε άλλα κόμματα.
“Αυτό που προβληματίζει είναι η αδιαφορία των γερμανικών κομμάτων απέναντι σε αυτήν την τουρκική κοινότητα με εξτρεμιστικές τάσεις”.
Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει και να πολεμήσει αυτήν την τουρκική απόπειρα διείσδυσης μέσω των δημοκρατιών της, πρίν να είναι αργά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης