Τελευταία Νέα
Διεθνή

Shoukry (Αίγυπτος): Ζήτησε εκ νέου την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη

Shoukry (Αίγυπτος): Ζήτησε εκ νέου την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη
Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Sameh Shoukry, ζήτησε εκ νέου την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη, σε διαβουλεύσεις με την ομόλογό του της Λιβύης, Νajla Mangoush, στο Κάιρο

Τη σταθερή θέση της Αιγύπτου για την ανάγκη της άμεσης αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη, επανέλαβε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Sameh Shoukry, υποδεχόμενος την ομόλογό του της Λιβύης, Najla Mangoush, στο Κάιρο.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας επιβεβαίωσε εκ νέου την υποστήριξη της Αιγύπτου προς την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης.
Από την πλευρά της, η ΥΠΕΞ της Λιβύης χαιρέτισε το ρόλο της Αιγύπτου στην επιτυχία του διαλόγου της Λιβύης για τον τερματισμό των διχασμών και επιτυγχάνοντας εκεχειρία αλλά και στηρίζοντας τη σταθερότητα στη βορειοαφρικανική χώρα.
Οι δηλώσεις της ΥΠΕΞ της Λιβύης Najla Mangoush έγιναν κατά τη διάρκεια χθεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό της, Sameh Shoukry, όπου η ίδια χαρακτήρισε τις σχέσεις Αιγύπτου-Λιβύης «ξεχωριστές σε όλα τα επίπεδα», προσθέτοντας ότι προσβλέπει στην υποστήριξη της Αιγύπτου για σταθερότητα στη Λιβύη.
Ενώ, παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την άφιξη μιας αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στη Λιβύη για την επαναλειτουργία της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενείου της χώρας στη Βεγγάζη.
Η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης στο Κάιρο έγινε μετά από επίσημη πρόσκληση του Αιγυπτίου ομολόγου της, S. Shoukry, που της απηύθυνε τον Απρίλιο.

Αναβάθμιση σχέσεων Αιγύπτου - Λιβύης

Μία πρόσκληση, που σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, έρχεται «στο πλαίσιο συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων και συντονισμού για την ενίσχυση των πυλώνων σταθερότητας στη Λιβύη» και επίσης «υπό το φως των εκτεταμένων ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».
Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Sameh Shoukry επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Αιγύπτου προς την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, σημειώνοντας ότι συζήτησε με τη Λίβυα ομόλογό του τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη, την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τις προσπάθειες για επίτευξη συνεργασίας με γνώμονα τα συμφέροντα των δύο λαών.
Η Αίγυπτος ζητά την έξοδο μισθοφόρων και όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη χωρίς καμία καθυστέρηση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Sameh Shoukry.
Νωρίτερα κατά την ίδια ημέρα, οι δύο κορυφαίοι διπλωμάτες διεξήγαγαν συζητήσεις που επικεντρώθηκαν σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και στην προώθηση των συμφωνηθέντων μέτρων της πολιτικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής εκλογών στο τέλος του 2021.
Τέλος, ο Αιγύπτιος υπουργός δήλωσε ότι συζήτησε με την ομόλογό του τις τρέχουσες προετοιμασίες για τη διάσκεψη του Βερολίνου ΙΙ για τη Λιβύη, προκειμένου να καταστεί επιτυχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης