Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλητική η μετάλλαξη Δέλτα κορωνοϊού για όσα κράτη αίρουν τα μέτρα - Γ' κύμα στη Βραζιλία, προβληματισμός στη Ρωσία

Απειλητική η μετάλλαξη Δέλτα κορωνοϊού για όσα κράτη αίρουν τα μέτρα - Γ' κύμα στη Βραζιλία, προβληματισμός στη Ρωσία

Προ των πυλών το γ' κύμα πανδημίας η Βραζιλία - Ξεπέρασαν τους 500.000 οι θάνατοι, διαδηλώσεις κατά του Bolsonaro

Σχετικά Άρθρα

Ισχυρή και ξεκάθαρη απειλή για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην πορεία της πανδημίας, θεωρείται πλέον η μετάλλαξη «Δέλτα» ή ινδική, που καταγράφει την πλειονότητα των κρουσμάτων παγκοσμίως, για όσα κράτη αίρουν τα περιοριστικά μέτρα όπως η Γαλλία, η Ιαπωνία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, την ώρα που η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα ήδη και τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τις 500.000 και την Μόσχα, να καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας.
Παράλληλα, ελπίδες για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του κορωνοϊού μέσω του συνδυασμού δύο φαρμάκων
που φαίνεται να φρενάρει σε ποσοστό 99,5% την εξάπλωση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, τη στιγμή που τόσο στη χώρα όσο και παγκοσμίως όπως αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος ανησυχεί για τη διασπορά της πανδημίας στην αφρικανική ήπειρο.
Στην Αγγλία ήδη προχώρησαν από τις 18/6 στον εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 18 ετών με στόχο εντός του επόμενου μήνα να έχει εμβολιαστεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας, ενώ στην Κίνα οι αρχές προχωρούν ολοταχώς προς το μοναδικό ορόσημο του να έχουν χορηγήσει 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων, στόχος που εκτιμάται πως θα έχει επιτευχθεί εντός του Σαββατοκύριακου.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 178.268.289 και οι νεκροί 3.861.485
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.538.499 κρούσματα και 601.741 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 29.881.772 και τρίτη σε νεκρούς με 386.708
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 500.800 και τρίτη σε κρούσματα με 17.883.750
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.817.273
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.365.208 και έκτη η Ρωσία με 5.255.214
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.636.993
Capture_56.JPG
Μ. Βρετανία: Φαρμακευτική θεραπεία φρενάρει κατά 99,5% τον ιό

Ελπιδοφόρα νέα έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με μια νέα θεραπεία που δοκιμάστηκε κατά του κορωνοϊού και που βασίζεται στον συνδυασμό δύο φαρμάκων, μολονότι βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον, καθώς φαίνεται να «φρενάρει» δραστικά την εξάπλωση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα σε ποσοστό έως 99,5%.
Η νέα θεραπευτική προσέγγιση εστιάζει στο να αντιμετωπίσει όχι άμεσα τον κορονοϊό SARS-CoV-2 αλλά τη βλάβη που αυτός προκαλεί στα κύτταρα.
Η μέθοδος, προς το παρόν, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο εργαστήριο και εάν αποδειχθεί ασφαλής στους ανθρώπους θα κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα της Covid-19 και θα επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών.
Όταν κάποιος μολύνεται από τον κορωνοϊό, ο ιός εισβάλλει στα κύτταρα και τα χρησιμοποιεί για να αναπαραχθεί.
Τα έως τώρα αντι-ιικά φάρμακα στοχεύουν τον ίδιο τον ιό, όμως αυτήν τη φορά η προσοχή των επιστημόνων εστιάστηκε στην αντίδραση των μολυσμένων κυττάρων του σώματος.
Μάλιστα, επειδή ο κορωνοϊός χρειάζεται την ίδια κυτταρική αντίδραση για να αναπαραχθεί, άσχετα με την παραλλαγή του, η νέα θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική και απέναντι σε νέα στελέχη που θα προκύψουν μελλοντικά.
Τα δύο φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα Ceapin-A7 και KIRA8.
Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι αυτός ο φαρμακευτικός συνδυασμός έχει μεγάλη δράση πάνω στην αναπαραγωγή του κορωνοϊού.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το «κοκτέιλ» δεν θα αποτρέπει την αρχική λοίμωξη κάποιου, αλλά η νόσος θα εξελίσσεται πιο ήπια και η αποδρομή της θα είναι πιο σύντομη.
Το επόμενο βήμα θα είναι οι δοκιμές σε τρωκτικά, ενώ οι επιστήμονες θέλουν να δουν κατά πόσο η θεραπεία «δουλεύει» και εναντίον άλλων ιών και ασθενειών, όπως η πνευμονική ίνωση και οι νευρολογικές διαταραχές, οι οποίες ενεργοποιούν παρόμοια αντίδραση UPR μέσα στα κύτταρα. 

Το 99% των κρουσμάτων προέρχεται από την ινδική μετάλλαξη

Μαζί με τα κρούσματα αυξάνεται και η ανησυχία των ειδικών στη Βρετανία για την ινδική μετάλλαξη, η οποία διασπείρεται με ταχύτατο ρυθμό.
Σε μία μόλις εβδομάδα, οι μολύνσεις από το ινδικό στέλεχος αυξήθηκαν κατά 80% και σχεδόν 76.000 πολίτες στη Βρετανία έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής από τη μετάλλαξη.
Σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού συστήματος υγείας, η ινδική παραλλαγή επικρατεί σε τέτοιο βαθμό που εντοπίζεται στο 99% των κρουσμάτων στη Βρετανία.
Η αναζωπύρωση του ιού στη χώρα προκαλείται, όπως έχει διαπιστωθεί, από νέους ανεμβολίαστους ανθρώπους οι οποίοι μολύνονται από τη μετάλλαξη.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας της μόλυνσης από την ινδική μετάλλαξη αυξήθηκε στους 806 από 383, σε μία εβδομάδα υπερδιπλασιάστηκε δηλαδή.
Μόνο όμως ένας στους δέκα από τους πλήρως εμβολιασμένους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά την προσβολή από τη μετάλλαξη, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα εμβόλια προστατεύουν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ινδική μετάλλαξη είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική που επικράτησε τον χειμώνα και αύξησε σημαντικά τα κρούσματα στη Βρετανία.
Τώρα η ινδική μετάλλαξη έχει ανατρέψει τα δεδομένα, με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Βoris Johnson, να ανακοινώνει την αναβολή της ολικής επαναφοράς στην κανονικότητα για τις 19 Ιουλίου, από τις 21 Ιουνίου που ήταν προγραμματισμένο αρχικά να γίνει.

Βρετανία: Θα χρειαστούν ακόμη 5 χρόνια για το εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει όλες τις μεταλλάξεις του Covid

Η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται να έχει αρκετό δρόμο κόμη, καθώς σύμφωνα με τον αρχίατρο της Μεγάλης Βρετανίας ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος, παρά το επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του Covid – 19.
Μία περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία ανεβλήθη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της παραλλαγής Delta που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.
Ο ιατρός Chris Whitty δήλωσε ότι το τρέχον κύμα μολύνσεων Covid λόγω της παραλλαγής Delta πιθανότατα θα ακολουθηθεί από μια νέα αύξηση κρουσμάτων το χειμώνα.
Σημείωσε επίσης, πως ο Covid, «θα συνεχίσει να εκπλήσσει» και θα υπάρξουν ακόμη αρκετές μεταλλάξεις κατά την επόμενη περίοδο.
Επισήμανε δε ότι πιθανότατα θα χρειαστούν πέντε χρόνια πριν υπάρξουν εμβόλια που θα μπορούσαν να «κρατήσουν γραμμή άμυνας» σε πολύ μεγάλο βαθμό έναντι μιας σειράς παραλλαγών κορωνοϊού.
Και μέχρι τότε, πρόσθεσε, θα χρειαστούν νέα προγράμματα εμβολιασμού και αναμνηστικές δόσεις, όπως αναφέρει το CNBC.

Η μετάλλαξη Delta εξαπλώνεται και απειλεί να ανακόψει την πρόοδο της Ευρώπης στη μάχη με τον Covid

Η παραλλαγή Delta του Covid -19 που επικράτησε στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει κυριαρχήσει τώρα και στην Πορτογαλία ενώ επίσης εμφανίστηκε σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.
Η εξέλιξη αυτή ωθεί τους Ευρωπαίους υγειονομικούς αξιωματούχους να απευθύνουν έκκληση για την ανάληψη περαιτέρω δράσης, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή της.
Ενώ το νέο στέλεχος, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα του συνόλου των περιπτώσεων κορωναϊού στην ηπειρωτική Ευρώπη, κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με μια ανάλυση των Financial Times επί των παγκόσμιων γονιδιωματικών δεδομένων από τη βάση εντοπισμού ιών Gisaid.
Αντιπροσωπεύει το 96% των αλληλουχιών Covid-19 στην Πορτογαλία, περισσότερο από 20% στην Ιταλία και περίπου 16% στο Βέλγιο, όπως δείχνουν οι υπολογισμοί του Financial Times.
Ο μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η παραλλαγή Delta θα μπορούσε να ανακόψει την πρόοδο που έχει σημειώσει η ΕΕ τους τελευταίους δύο μήνες για να μειώσει τις νέες μολύνσεις και τους θανάτους στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το φθινόπωρο του 2020.
«Βρισκόμαστε στη διαδικασία επικράτησης επί του ιού και της εξάλειψης της πανδημίας, και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουμε την παραλλαγή Delta να υπερισχύσει, δήλωσε ο υπουργός υγείας της Γαλλίας Olivier Véran.
Ο ίδιος τόνισε, πως το 2% έως 4% των δειγμάτων που αναλύθηκαν στη Γαλλία ταυτοποιήθηκαν ως η παραλλαγή Delta.
«Ίσως να πεις ότι αυτό είναι ακόμα χαμηλό, αλλά είναι παρόμοιο με την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από μερικές εβδομάδες».
Η ανάλυση από τους Financial Times, υποδηλώνει πως αυτό το νούμερο θα μπορούσε να είναι υψηλότερο.

ΗΠΑ: 3,2 δισ. δολάρια για ανάπτυξη θεραπειών 

Το ποσό των 3,2 δις δολαρίων αποδεσμεύουν οι ΗΠΑ προκειμένου να επιταχύνουν την ανάπτυξη αντιικών χαπιών για τη θεραπεία του κορωνοϊού και άλλων επικίνδυνων ιών που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε πανδημίες.
«Το νέο πρόγραμμα θα επενδύσει στην επιτάχυνση πραγμάτων που είναι ήδη σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και άλλων ιών» είπε ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci, ο οποίος υπογράμμισε πως «υπάρχουν λίγες θεραπείες για τους περισσότερους ιούς που μπορεί να προκαλέσουν πανδημίες».
«Ξεκάθαρα τα εμβόλια παραμένουν στο επίκεντρο του οπλοστασίου μας» υποστήριξε ο Fauci.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει ένα αντιικό φάρμακο, το remdesevir, ειδικά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ενώ έχουν επιτρέψει και την έκτακτη χρήση τριών θεραπειών αντισωμάτων που συνδράμουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τον ιό.
Ωστόσο, όλες αυτές οι θεραπείες γίνονται σε νοσοκομεία και κλινικές, με τους ειδικούς να επισημαίνουν την ανάγκη για ένα φάρμακο που οι ασθενείς θα μπορούσαν να πάρουν όταν κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα συμπτώματα.
Αρκετές φαρμακοβιομηχανίες δοκιμάζουν τέτοια φάρμακα, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
65436456346346346346553456346.JPG
Αντιμέτωπη με γ' κύμα πανδημίας η Βραζιλία - Ξεπέρασαν τους 500.000 οι θάνατοι, διαδηλώσεις κατά του Bolsonaro

Στη Βραζιλία, που έγινε χθες 19/6 η δεύτερη χώρα παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ που ξεπέρασε το όριο των 500.000 νεκρών από την Covid-19, η πρόσφατη αύξηση των ημερήσιων θανάτων επιβεβαιώνει την άφιξη ενός τρίτου κύματος.
Ο τελευταίος απολογισμός του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για 500.800 νεκρούς, εκ των οποίων 2.301 που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.
Σε αυτό το πλαίσιο, πλήθος κόσμου διαδήλωσε στο Ρίο ντε Τζανέιρο κατά του Zair Bolsonaro με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και τη γενικότερη κυβενητική πολιτική που έχει αυξήσει τα επίπεδα ανεργίας.
Αυτήν την εβδομάδα, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ημερήσιων θανάτων ξεπέρασε τους 2.000 για πρώτη φορά από τις 10 Μαΐου, σε αυτήν τη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων
Η κατάσταση είναι κρίσιμη στις 19 από τις 27 πολιτείες της Βραζιλίας, με πληρότητα άνω του 80% στις κλίνες των ΜΕΘ και 90% σε οκτώ εξ αυτών.
Η εκστρατεία εμβολιασμού στη Βραζιλία ξεκίνησε με καθυστέρηση, στα μέσα Ιανουαρίου και μόλις το 29% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 11,36% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Κίνα: Πιάνει το Σαββατοκύριακο το 1 δις δόσεις εμβολίων

Το 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων αναμένεται να πιάσει η Κίνα εντός του Σαββατοκύριακου, εξέλιξη που αν μη τι άλλο δεν έχει προηγούμενο παγκοσμίως.
Σε καθημερινή βάση η Κίνα πραγματοποιεί περίπου 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς.
Έως την περασμένη Τετάρτη είχε πραγματοποιήσει 945 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 40% των παγκόσμιων εμβολιασμών και που είναι τριπλάσιος από τον αριθμό των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Κίνα είχε πραγματοποιήσει 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς έως την 27η Μαρτίου, ωστόσο από το Μάιο και μετά υπήρξε μια ραγδαία επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Πάντως και παρά την εξαιρετική αυτή πρόοδο στους εμβολιασμούς, οι ανισότητες είναι τεράστιες όσον αφορά την πρόσβαση των πολιτών στα εμβόλια.
Έτσι, αν και τα αστικά κέντρα του Πεκίνου και της Σανγκάης «μετρούν» ποσοστά εμβολιασμένων που κινούνται άνω του 70% και του 80% , σε πολλές επαρχίες της χώρας ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι κάτω του 20%.

Αγγλία: Εμβολιασμοί από τις 18/6 σε όλους τους ενήλικες

Στον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων άνω των 18 ετών προχωρά από σήμερα 18/6 η Αγγλία, η οποία έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων μέσα στον επόμενο μήνα.
Η κυβέρνηση Johnson ανέστειλε το προγραμματισμένο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας που είχε προαναγγελθεί για την 21η Ιουνίου, παρατείνοντας το lockdown έως τις 19 Ιουλίου λόγω της αύξησης των περιστατικών μόλυνσης εξαιτίας της κυριαρχίας της ινδικής παράλλαξης του ιού.
«Η προσφορά σε όλους τους ενήλικες μιας δόσης εμβολίου χωρίς να έχουν συμπληρωθεί 200 ημέρες από την ενεργοποίηση του προγράμματος εμβολιασμών, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συλλογικά επιτεύγματα της χώρας μας, έχοντας διασώσει περισσότερες από 14.000 ανθρώπινες ζωές μέχρι τώρα» ανέφερε ο Boris Johnson.
Σημειώνεται πως η Μ. Βρετανία έχει χορηγήσει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19 σε περισσότερα από 42 εκατομμύρια ανθρώπους, περίπου ποσοστό 80% των ενηλίκων, ενώ ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο του 50% από αυτούς έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Αγγλία, στην Ουαλία, στη Σκωτία, αλλά και στη Βόρεια Ιρλανδία υλοποιούν η καθεμιά το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμών.
Η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν ήδη διαθέσει εμβόλια σε κάθε ενήλικο, ενώ η Σκωτία τα προσφέρει σε όλους με ηλικία άνω των 30 ετών.


ΠΟΥ: Η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού κυριαρχεί πλέον παγκοσμίως

Η παραλλαγή Δέλτα της COVID-19 εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού, δήλωσε στις 18/6 η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η Souaminathan εξέφρασε, επίσης, την απογοήτευσή της για την αποτυχία του υποψηφίου εμβολίου της CureVac σε μια κλινική δοκιμή, να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές αποτελεσματικότητας του ΠΟΥ, ιδιαιτέρως επειδή υψηλά μεταδοτικές παραλλαγές προτάσσουν την ανάγκη για νέα, αποτελεσματικά εμβόλια.
«Η παραλλαγή Δέλτα επίκειται να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της», τόνισε η Σουαμινάθαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Οι παραλλαγές του κορωνοϊού αναφέρθηκαν από την CureVac, όταν η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα πως το εμβόλιό της αποδείχθηκε μονάχα 47% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου, λίγο λιγότερο από το σημείο αναφοράς 50% του ΠΟΥ.
Η εταιρεία ανέφερε ότι κατέγραψε τουλάχιστον 13 παραλλαγές που κυκλοφορούν στον πληθυσμό που μελέτησε.

Ινδική μετάλλαξη: Τι ισχύει με τα εμβόλια mRNA

Δεδομένου ότι παρόμοια εμβόλια mRNA από τις Pfizer και BioNTech και τη Moderna έδειξαν ποσοστά αποτελεσματικότητας που έφθαναν στο 90%, η επικεφαλής σημείωσε ο κόσμος περιμένει περισσότερα από το υποψήφιο εμβόλιο της CureVac.
«Απλά επειδή πρόκειται για ένα ακόμη εμβόλιο mRNA, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλα τα εμβόλια mRNA είναι τα ίδια, διότι το καθένα εξ αυτών έχει λίγο διαφορετική τεχνολογία», εξήγησε η επικεφαλής.
Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν πως η Αφρική παραμένει μια περιοχή που προκαλεί ανησυχία, ακόμα κι αν αντιπροσωπεύει μονάχα το 5% περίπου των νέων μολύνσεων παγκοσμίως και το 2% των θανάτων.
Τα νέα κρούσματα στη Ναμίμπια, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Ρουάντα διπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Mike Ryan, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, την ώρα η πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει πολύ μικρή.
«Η πορεία αυτή είναι πολύ, πολύ ανησυχητική», τόνισε ο Ryan.
«Η σκληρή αλήθεια είναι ότι σε μια εποχή πολυάριθμων παραλλαγών, που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, έχουμε αφήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, του ευάλωτου πληθυσμού της Αφρικής, απροστάτευτα από τα εμβόλια».

64563456346346553465346346435.JPG
Βέλγιο: Νέα χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού από 27 Ιουνίου


Χαλαρώνουν περισσότερο οι περιορισμοί στο Βέλγιο από τις 27 Ιουνίου.
Στα εστιατόρια, ο αριθμός των ατόμων που θα επιτρέπονται ανά τραπέζι θα φτάνει τα οκτώ, εκτός αν τα μέλη της οικογένειας είναι περισσότερα.
Όλες οι επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι τη 1:00 π.μ., αντί για 23.30 που κλείνουν προς το παρόν, ενώ θα μπορούν να ανοίξουν από τις 5:00 π.μ.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η τηλεργασία δεν αποτελεί πλέον υποχρέωση αλλά συνιστάται.
Επιπλέον, οι καταναλωτές θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν αγορές με περισσότερα από ένα άτομα και το χρονικό όριο των 30 λεπτών ανά κατάστημα δεν ισχύει πλέον.
Οι μάσκες ωστόσο παραμένουν απαραίτητες.
Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπονται σε εκδηλώσεις θα αυξηθεί σε 2.000 σε εσωτερικούς χώρους (ανάλογα με την χωρητικότητα του χώρου) και 2.500 σε εξωτερικούς χώρους.

Υποχρεωτική μάσκα στο Σίδνεϊ 

Υποχρεωτική καθιστά και πάλι την χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς στο Σίδνεϊ η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, καθώς η συρροή κρουσμάτων από την ινδική παράλλαξη του ιού, που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα, επεκτάθηκε με τη μόλυνση ενός τέταρτου ατόμου.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όλες οι προγραμματισμένες εξωτερικές εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στη στην πόλη.
Η τελευταία συρροή είναι πρώτη που εντοπίζεται στην πολιτεία σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μήνα, ενώ ιχνηλατήθηκε σε έναν οδηγό, ο οποίος περιστασιακά μετέφερε πληρώματα πτήσεων εξωτερικού.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας ανακοίνωσαν ότι το τελευταίο κρούσμα, είναι πιθανό να μολύνθηκε μέσω μιας ελάχιστης επαφής με μολυσμένο άτομο σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ.
Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στα τρένα, στα λεωφορεία, στα φέριμποτ από σήμερα 18/6 και για πέντε ημέρες, ενώ οι αρχές παρότρυναν τον πληθυσμό των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων του Σίδνεϊ να φορούν τις μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των θεάτρων.
Η Αυστραλία αντιμετώπισε επιτυχώς όλα τα προηγούμενα ξεσπάσματα, μέσω της εφαρμογής σκληρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, την επιβολή lockdown και τη διενέργεια εσωτερικών συνοριακών ελέγχων, που βοήθησαν στη διατήρηση των αριθμών εξάπλωσης της COVID-19 σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με λίγα περισσότερα από 30.300 περιστατικά μόλυνσης και 910 θανάτους.

Γερμανία: Παραμένουν οι μάσκες

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Montgomery, φοβάται την ταχεία εξάπλωση του ιδιαίτερα μολυσματικού παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού Δέλτα στη Γερμανία και βλέπει την ανάγκη για δράση των πολιτικών.
«Αναμένω ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού θα εξαπλωθεί στη Γερμανία ακόμη πιο γρήγορα από τα προηγούμενα στελέχη. Το ύπουλο πράγμα με αυτό το στέλεχος είναι ότι τα μολυσμένα άτομα έχουν πολύ γρήγορα ένα πολύ υψηλό ιικό φορτίο στον φάρυγγά τους και μπορούν έτσι να μολύνουν τους άλλους πριν καν διαπιστώσουν οι ίδιοι ότι έχουν μολυνθεί», δήλωσε στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.
«Για όσο διάστημα δεν έχουν εμβολιαστεί αρκετά άτομα, πρέπει να μειωθούν οι κίνδυνοι μόλυνσης στην καθημερινότητα.
Για αυτόν τον λόγο, οι μάσκες FFP2 θα πρέπει ασφαλώς να συνεχίσουν να φοριούνται στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε καταστήματα και σε άλλους εσωτερικούς χώρους», τόνισε.
«Τα κρατίδια πρέπει να ελέγξουν εάν τα μέτρα χαλάρωσης τα οποία ανακοίνωσαν ξεπερνούν τα όρια. Θα πρέπει επίσης να έχουν το πολιτικό ανάστημα να ανακαλέσουν τα ανακοινωθέντα μέτρα εάν ο αριθμός των λοιμώξεων που προκαλείται από το στέλεχος Δέλτα αυξηθεί ξανά. Όπως έχει κάνει η βρετανική κυβέρνηση», συνέχισε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ρωσία - Κορωνοϊός: Ρεκόρ μολύνσεων στη Μόσχα - Σχεδόν 18.000 τα νέα κρούσματα στη χώρα

Η Ρωσία ανακοίνωσε 17.906 νέα κρούσματα covid-19 το προηγούμενο 24ωρο, εκ των οποίων 9.120 στη Μόσχα, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας στη ρωσική πρωτεύουσα.
Παράλληλα τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 466 ασθενείς με covid-19 υπέκυψαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την ασθένεια στη Ρωσία σε 128.911.
Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 5.299.215 κρούσματα κορονοϊού.
Με την κατάσταση της επιδημίας να επιδεινώνεται ραγδαία στη Μόσχα, η αντιδήμαρχος Anastasia Rakova δήλωσε σήμερα 19 Ιουνίου ότι οι αρχές της πόλης θα αυξήσουν τον αριθμό των νοσοκομειακών κλινών που διατίθενται για ασθενείς με covid-19.
«Μέχρι στιγμής υπάρχουν σχεδόν 17.000 κλίνες στην πρωτεύουσα.
Δεκαέξι νοσοκομεία, δύο νοσοκομεία παίδων, πέντε εφεδρικά νοσοκομεία καθώς και κινητές μονάδες σε οκτώ νοσοκομεία της πόλης δέχονται ασθενείς με covid-19.
Τις επόμενες δύο εβδομάδες, αν κριθεί απαραίτητο, ο αριθμός των κλινών θα αυξηθεί στις 24.000», τόνισε.
Η Rakova πρόσθεσε ότι στη Μόσχα θα ανοίξουν δύο ακόμη κέντρα καραντίνα στις 20 και τις 25 Ιουνίου για τους ασθενείς με κορωνοϊό που δεν μπορούν να απομονωθούν στα σπίτια τους.
«Λόγω της επιδεινούμενης επιδημιολογικής κατάστασης στη Μόσχα, οι ανάγκες για κέντρα καραντίνας αυξάνονται πάλι (…)
Δύο ακόμη κέντρα θα επαναλειτουργήσουν στις 20 και 25 Ιουνίου», εξήγησε η αντιδήμαρχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης