Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kashkari (Fed Minneapolis): Καμία αύξηση των επιτοκίων έως το τέλος του 2023 - Προέχει η ανάκαμψη της απασχόλησης

Kashkari (Fed Minneapolis): Καμία αύξηση των επιτοκίων έως το τέλος του 2023 - Προέχει η ανάκαμψη της απασχόλησης

Παροδικές θεωρεί τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές ο διοικητής της Fed Minneapolis Neel Kashkari και θεωρεί πρωτεύοντα το στόχο της πλήρους απασχόλησης

Tην επιθυμία του να διατηρηθεί το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ κοντά στο μηδέν τουλάχιστον έως το τέλος του 2023 προκειμένου να καταστεί δυνατόν αγορά εργασίας να επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από την πανδημία, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης Neel Kashkari την Παρασκευή 18 Ιουνίου, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reoters.

Απασχόληση

«Η συντριπτική πλεινότητα των Αμερικανών επιθυμούν να εργαστούν και δεν είμαι έτοιμος να τους διαγράψω - θέλω να τους δώσω την ευκαιρία να εργαστούν", δήλωσε ο Kashkari στο Reuters στα πρώτα δημόσια σχόλιά του από το τέλος της συνάντησης πολιτικής της Fed την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021.
"Όσο οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν εντός στόχων ... ας είμαστε υπομονετικοί και ας επιτύχουμε το στόχο για το μέγιστο ποσοστό απασχόλησης.

Τα γεράκια πλειοψηφούν

Τα σχόλιά του δείχνουν ότι ανήκει στη μειοψηφία των «περιστεριών» σε μία Fed που καταλαμβάνεται σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό από τα γεράκια, η οποία την Τετάρτη ολοκλήρωσε μια διήμερη συνάντηση με μια απροσδόκητη απόφαση: με τον πληθωρισμό να αυξάνεται, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed «στοιχηματίζουν» ότι έρχεται εγγύτερα η έναρξη της αύξησης των επιτοκίων.

Πληθωρισμός

«Δεν βλέπω στον προβλεπτό ορίζοντα αυξήσεις επιτοκίων επειδή πιστεύω ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιτύχουμε πραγματικά το καθεστώς της μέγιστης και πιστεύω ότι αυτές οι υψηλότερες τιμές που κατακτά ο δείκτης τιμων καταναλωτή πρόκειται να είναι παροδικές», δήλωσε ο Kashkari σε συνέντευξή του Ρόιτερς.

Στη συνέντευξη, ο Kashkari επισήμανε ότι πιστεύει ότι οι υψηλότερες τιμές καθοδηγούνται από μια επαναλειτουργία της οικονομίας και θα υποχωρήσουν καθώς οι περιορισμοί της προσφοράς υποχωρούν.
Με την απασχόληση να είναι ακόμη χαμηλότερη από το επίπεδο της πανδημίας κατά τουλάχιστον 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, και συμπλήρωσε ότι το καθεστώς πλήρους απασχόλησης σημαίνει επιστροφή τουλάχιστον (εάν όχι υπέρβαση) του καθεστώτος ρπςι από την πνδημία.

Αγορά ομολόγων

Ωστόσο, ο Kashkari δεν φάνηκε να ενοχλείται με την απόφαση της Fed αυτήν την εβδομάδα να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πότε και πώς να μειώσει το ρυθμό των 120 δισ. δολ στις αγορές μετοχών και ενυπόθηκων τίτλων - το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση από τα έκτακτα μέτρα υποστήριξης της οικονομίας μέσω της νομισματικής πολιτικής για την οικονομία που η Kashkari πιστεύει ότι χρειάζεται ακόμη.

Μετά το Σεπτέμβριο

«Νομίζω ότι (ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell καθοδηγεί ομαλά τη συζήτηση για ώστε να δούμε τα δεδομένα και να κάνουμε αυτές τις προσαρμογές με σύνεση», είπε.
Μόλις η Fed καθορίσει ήρθε η ώρα να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της, δήλωσε ο Kashkari, αναμένει να ακολουθήσει το ίδιο σχέδιο με το 2014, όταν η Fed περικόπτει τις αγορές ομολόγων και ενυπόθηκων τίτλων με σταθερό, προβλέψιμο ρυθμό.
Όμως, τουλάχιστον για το Kashkari, πιθανότατα θα χρειαστεί να περάσει ο Σεπτέμβριος για να έχουμε αρκετά δεδομένα για να κρίνουμε εάν υπήρξε επαρκής πρόοδος στην αγορά εργασίας για να αξίζει οποιαδήποτε αλλαγή.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης