Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Οι κρίσιμες περιφερειακές εκλογές (20/6), η νίκη της Le Pen και o εκβιασμός από τις αγορές ομολόγων

Γαλλία: Οι κρίσιμες περιφερειακές εκλογές (20/6), η νίκη της Le Pen και o εκβιασμός από τις αγορές ομολόγων

Η επίκληση του πολιτικού κίνδυνου για την αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη στο δρόμο για τις προεδρικές εκλογές του 2022 – Τι έχει αλλάξει σε σχέση με το 2017

Σχετικά Άρθρα
Τα προγνωστικά είναι καλά για τον Εθνικό Συναγερμό (RN), το κόμμα της Marine Le Pen λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών για νέους επικεφαλής περιφερειών και διαμερισμάτων στη Γαλλία αυτή την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021, το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων Ifop δείχνει το κόμμα της Marine Le Pen να έρχεται πρώτο στην περιφέρεια PACA (Προβηγκία, Άλπεις και Γαλλική Ριβιέρα) στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας με 5 εκατομμύρια κατοίκους, όπως σχολιάζει δημοσίευμα της Deutsche Welle την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021.
Καθώς πολλοί αναλυτές, προειδοποιούν με πολιτικό σεισμό, μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, στην αγορά ομολόγων, προειδοποιούν ότι θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις - παρεμβαίνοντας με πρωτοφανή τρόπο στην πολιτική ζωή κυριάρχου κράτους – επισημαίνοντας ότι η επικράτηση της άκρας δεξιάς συνιστά πολιτικό κίνδυνο ο οποίος θα ενσωματωθεί όχι μόνον στο κόστος δανεισμού της Γαλλίας αλλά και σε αυτό ολόκληρης της Ευρωζωνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021.

Τα νέα δεδομένα

Όποιος συσχετισμός δυνάμεων κι αν προκύψει στο δεύτερο γύρο τέλος Ιουνίου 2021, νικητής θα αναδειχθεί το εθνολαϊκιστικό κόμμα, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, οπότε και θα αναδείξει νέο Περιφερειάρχη, όπως σχολιάζεται απο το γερμανικό τύπο και όχι μόνο.
Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο στις αντίστοιχες εκλογές πριν από 6 χρόνια, όταν η Marion Maréchal, ανιψιά της Le Pen, έχασε στο νήμα.
Στο δεύτερο γύρο οι κεντροαριστερές δυνάμεις απέσυραν τους υποψηφίους τους για να μπορέσουν οι συντηρητικοί να νικήσουν το Εθνικό Μέτωπο, όπως λεγόταν τότε το κόμμα.
Αλλά σήμερα ακόμη και μια τέτοια συμμαχία δημοκρατικών κομμάτων δεν θα μπορούσε να ανακόψει πια τη νίκη των ακροδεξιών, επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Εσωτερική ασφάλεια

Εάν τελικά πέσει στα χέρια του Εθνικού Συναγερμού για πρώτη φορά περιφέρεια, θα αποτελέσει για τη Γαλλία μια ακόμη πολιτική τομή.
Διότι μέχρι τώρα αυτό που έχει επιτύχει το κόμμα είναι να κατακτήσει ορισμένα επαρχιακά δημαρχεία, αλλά όχι και κυβέρνηση σε κάποια από τις 13 περιφέρειες στη Μητροπολιτική Γαλλία.
Με το πέρασμα των χρόνων ωστόσο το RN έχει χτίσει σταθερή εκλογική βάση, και όχι μόνο στις μεσογειακές περιοχές.
Και στη βόρεια Γαλλία, στην περιφέρεια Grand Est,
στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Αλσατία κι άλλες μικρότερες περιοχές, το κόμμα δίνει μάχη για την πρώτη θέση
Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιο ότι η Le Pen θεωρεί τις περιφερειακός εκλογές εφαλτήριο στο δρόμο για την αναρρίχησή της στο προεδρικό αξίωμα.
Τον Μάιο του 2017 ηττήθηκε στο δεύτερο γύρο από τον Emmanuel Macron, αλλά το σκηνικό δεν αναμένεται να επαναληφθεί.
 
Προς τις προεδρικές

Του χρόνου θέλει να θριαμβεύσει,σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Και για να γίνει αυτό επιδιώκει να διευρύνει την εκλογική της πελατεία εκτός των εργατικών στρωμάτων, όπου ήδη σημειώνει επιτυχία.
Η Le Pen λοξοκοιτά τώρα προς το συντηρητικό στρατόπεδο.προς διεύρυνση της εκλογικής δυναμικής.
Αυτό εξηγεί γιατί άλλαξε όχι μόνο το όνομα του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας της Jean-Marie Le Pen το 1972, αλλά έδωσε διαφορετικό επίχρισμα σε προγραμματικές θέσεις.
Απάλειψε για παράδειγμα το αίτημα εξόδου από την ΕΕ και το ευρώ.

Αντι-ευρωπαϊκή στάση

Ενώ λοιπόν σε θέματα Ευρώπης η Le Pen άμβλυνε την στάση του κόμματος έναντι της ευρωζώνης, η εσωτερική ασφάλεια παραμένει στον πυρήνα του προγράμματός του ακόμη και στις περιφερειακές εκλογές. Βέβαια το διακύβευμα των εκλογών είναι περιφερειακά θέματα, όπως συγκοινωνίες ή σχολεία, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον Εθνικό Συναγερμό κι άλλα κόμματα να θέτουν την εσωτερική ασφάλεια στο επίκεντρο της εκλογικής τους καμπάνιας. ¨
Χαρακτηριστικά, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» Laurent Wauquiez δίνει μάχη για την επανεκλογή του ως Περιφερειάρχη της Auvergne-Rhone-Alpes (Ωβέρνη, Ροδανός, Άλπεις) με σύνθημα τη δημιουργία μιας προστατευτικής ασπίδας μέσω βιντεοπαρατήρησης και την κατάργηση κρατικών βοηθημάτων σε γονείς ανήλικων παιδιών με παραβατική συμπεριφορά.
Επίσης θέλει να θεσπίσει σώματα ασφαλείας για σχολεία, όπως υπάρχουν στην πρωτεύουσα της περιφέρειας, για να καταστούν πιο ασφαλή.
 

Προειδοποιητικές βολές

Θα παρακολουθούν στενά την απόδοση του κόμματος του ακροδεξιού κόμματος της Marine Le Pen στις τοπικές-περιφερειακές εκλογές τον τρέχοντα μήνα οι επενδυτές ομολόγων που ανακαλούν στη μνήμη τους τις άγριες αναταράξεις στις αγορές χρέους πριν από τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017, σύμφωνα με δημοσίευμα το Reuters την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021.
Το 2017, συμφωνά με τους αναλυτές η εκστρατεία της Le Pen με αντικείμενο την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην αύξηση του κόστους δανεισμού συνολικά για την Ευρωζώνη.
Από τότε που έχασε από τον Emmanuel Macron, μετρίασε την ευρωσκεπτικιστική της στάση της, επισημαίνεται αποδεχόμενη ότι το μέλλον της Γαλλίας διασφαλίζεται καλύτερα εντός της ζώνης του ευρώ.

Πολιτικός κίνδυνος

Οι επενδυτές, ωστόσο, προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη αντίθεσή της στην στενότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση παραμένει ανασχετικός παράγοντας για την μείωση του κόστους δανεισμού, ειδικά σε μια εποχή που το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ - κεντρικό όπλο στην απάντησή του στην πανδημία κορωνοϊού - ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στην ευρωπαίκή συνεργασία μέσω του κοινου δανεισμού.
«Οι πελάτες μας ενημερώνουν ότι ανησυχούν για τη Γαλλία αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Jolien van den Ende, αναλυτής της ABN AMRO, αναφερόμενος στα γαλλικά κρατικά ομόλογα και επισημαίνοντας τον πολιτικό κίνδυνο πριν από τις τοπικές εκλογές ως παράγοντα αυξησης του κόστους δανεισμού.

Δημοσιονομικοί κανόνες

Οι σημαντικές τοπικές εκλογές θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν το το κλίμα στην αγορά, καθώς αυξάνονται οι εκκλήσεις εντός της ΕΕ για μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων που πρόκειται να αποκατασταθούν το 2023 μετά την αναστολή της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι δημοσκοπήσεις δεν προβλέπουν επανάληψη του σκηνικού του 2017.
Προβλέπουν ότι ο Macron θα κερδίσει, αλλά με σημαντικά μικρότερο περιθώριο, -με μια μεγάλη  δημοσκόπηση να του δίνει το 53% των ψήφων και το 47% στη Le Pen.
Σε περίπτωση που το κόμμα της Le Pen, το οποίο κατατάγη πρώτο στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 στη Γαλλία, κερδίσει την τοπική ψηφοφορία αυτού του μήνα, η ανησυχία των επενδυτών για την προεδρική ψηφοφορία είναι πιθανό να αυξηθεί, δήλωσε ο Sebastian Paris Horvitz, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της La Banque Postale Asset Management στο Παρίσι.
«Η αγορά δεν υποδεχθεί με θετικό βλέμμα αυτή την ειδηση», είπε.

Κόστος δανεισμού

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει αυξηθεί έως τώρα 53 μονάδες βάσης φέτος, ενώ το spread έναντι της Γερμανίας έχουν αυξηθεί κατά 11 μοναδες βάσης το 2021.
Η αβεβαιότητα πριν από τις εκλογές του 2022 θα μπορούσε να το διευρύνει σε 25-35 μονάδες βάσης ευρύτερα σε όλη την καμπύλη απόδοσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman Sachs.
Τα spread της Ιταλίας και της Ισπανίας ενδέχεται επίσης να διευρυνθούν κατά 20-30 μονάδες βάσης έναντι της Γερμανίας, παρόμοια με αυτό που συνέβη το 2017, ανέφερε η τράπεζα.
Δεδομένης της χαλάρωσης της στάσης της Le Pen απέναντι στην Ευρώπη, η αστάθεια της αγοράς είναι απίθανο να είναι τόσο δραματική όσο και κατά τη διάρκεια των εκλογώντου 2017, όταν το sperad μεταξύ των γερμανικών και των γαλλικών δεκαετών τίτλων κορυφώθηκε σε περίπου 80 μονάδες βάσης.

Σοκ.. αστάθειας

Ωστόσο, ο στρατηγικός αναλυτής για τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος της BofA που εδρεύει στο Παρίσι, Erjon Satko, δήλωσε ότι οι επενδυτές που ανησυχούν ότι η υποστήριξη για οτν Macron είναι πιο αδύναμη από ό,τι το 2017 είχαν ήδη διαμορφώσει τη στρατηγική τους για το επόμενο έτου.
Ο διαχειριστής κεφαλαίων Allianz Global Investors, Mike Riddell, είναι αισιόδοξος .
«Θα έλεγα ότι τα spreads αυτή τη στιγμή δεν τιμολογούνται με αναφορά σε αυτόν τον κίνδυνο (της νίκης της Le Pen το 2022)», σημείωσε .
«... Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν η Le Pen κερδίσει ... αυτό θα προκαλέσει λίγο σοκ αστάθειας για τη Γαλλία ειδικότερα, αλλά για τη ζώνη του ευρώ γενικότερα» σημείωσε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης