Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Οι προβλέψεις αναλυτών και αγορών που «σφυγμομέτρησε» το ΔΣ για τις αποφάσεις του

ΕΚΤ: Οι  προβλέψεις αναλυτών και αγορών που «σφυγμομέτρησε» το ΔΣ  για τις αποφάσεις του

Η κεντρική τράπεζα δημοσιοποίησε για πρώτη φορά τη Survey of Monetary Analysts την οποία μελετά κατά τη λήψη των αποφάσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο εδώ και δύο χρόνια

Σχετικά Άρθρα

Με μια πρωτότυπη αποκάλυψη προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αξιωματούχοι του ΔΣ εξετάζουν και λαμβάνον υπόωη τους πώς το μήνυμα που εκπέμπεται στη νομισματική πολιτική γίνεται κατανοητό από τις αγορές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021
Οι οικονομολόγοι και οι στρατηγικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση τον Μάιο προέβλεψαν ότι έκτακτο πρόγραμμα περιουσιακών στοιχείων (PEPP) θα λήξει τον Μάρτιο, οι τακτικές αγορές περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστούν έως το 2023 και τα επιτόκια θα αυξηθούν το 2024, σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα του Survey of Monetary Analysts που δημοσιεύθηκε για το πρώτη φορά την Παρασκευή (18/9).

Η πρακτική

Η συλλογή των εν λόγω προβλέψεων σε αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου υπήρξε αντικείμενο μελέτης κατά την λήψη αποφάσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο από τότε που ξεκίνησε μια πιλοτική φάση πριν από δύο περίπου χρόνια.
Αξιωματούχοι αποφάσισαν τον Φεβρουάριο ότι η δοκιμαστική του φάση υπήρξε επιτυχής, οδήγησαν σε συνέχιση των σχετικών σφυγμομετρήσεων
Προβλέψεις για αύξηση του επιτοκίου

ΕΠΙΤΟΚΙΟ.PNG
Οι αποφάσεις

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επέλεξαν την περασμένη εβδομάδα να,.,, λειτουργήσουν με «σταθερό χέρι» όσον αφορά τη νομισματική πολτική, διατηρώντας το ρυθμό αγοράς όσον αφορά τις αγορές ομολόγων για να εξασφαλίσουν ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη παραμένουν ευνοϊκές.
Πριν από τη συνάντηση, ορισμένοι αξιωματούχοι είχαν προτείνει μια επιβράδυνση των αγορών, μια ιδέα που υποστήριξε η πρόεδρος της ΕΚΤ Ch. Lagarde χαρακτήρισε «πρόωρη».

Πρόγραμμα PEPP

Ο Philip Lane, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, υποστήριξε σε συνέντευξη στο Bloomberg Television την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021 ότι ακόμη και το Σεπτέμβριο μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να χαλαρώσει η νομισματική υποστήριξη στην οικονομία – καθώς, όπως έκρινε, τα στοιχεία το φθινοπώρου, θα είναι ιδιατερα κρίσιμα.
Η έρευνα της ΕΚΤ - που διενεργήθηκε στις 25-28 Μαΐου - δείχνει ότι οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι 1,79 τρισεκατομμύρια ευρώ (2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια) από τα ομόλογα του Ταμείο Ανάκαμψης των 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ να δαπανηθούν έως ότου σταματήσουν οι καθαρές αγορές ομολόγων, με τις λήξεις του χρέους να μετακυλίονται έως το τέλος του 2023.
Αυτή η πρόβλεψη βρίσκεται σε αγαστή συνάφεια με το σχέδιο το οποίο ιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ανακοινώσει στους επενδυτές.
Οι επαναγορές ομολόγων στο πλαίσιο του παλαιότερου σχεδίου ποσοτικής χαλάρωσης προβλεφθηκε ότι θα διαρκέσουν έως το 2025.
αγορές_ομολόγω.PNG
Επιτόκια καταθέσεων

Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι υπάρχει πιθανότητα 90% ότι η επόμενη αλλαγή στα επιτόκια καταθέσεων, επί του παρόντος στο -0,5%, θα αφορά αύξηση.
Πρόβλεψαν αύξηση 10 μονάδων βάσης το δεύτερο τρίμηνο του 2024, περίπου έξι μήνες μετά το τέλος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα «λίγο πριν» ξεκινήσει τις αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού.
Οι οικονομολόγοι ήταν λίγο πιο αισιόδοξοι από την ΕΚΤ σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, προβλέποντας ταχύτερη αύξηση των τιμών το 2023 που θα επιταχυνθεί περαιτέρω.
Η έρευνα καλύπτει μια περίοδο που υπερβαίνει τις προβλέψεις του ίδιου του ιδρύματος.

Ποιοι ερωτήθηκαν

Η ΕΚΤ να σφυγμομετρεί στελέχη από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στις "ομάδες επαφής¨" της με την αγορά.
Περιλαμβάνουν παγκόσμιες τράπεζες όπως η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley, καθώς και μεγάλες εθνικές τράπεζες όπως η Deutsche Bank, η Societe Generale και η Intesa Sanpaolo.
Η έρευνα διεξάγεται οκτώ φορές το χρόνο πριν από κάθε σύνοδο πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου.
Να σημειωθεί ότι ο Lane πραγματοποιεί επίσης τακτικές συνομιλίες με μια ομάδα αναλυτών της νομισματικής πολιτικής από χρηματοοικονομικούς φορείς.
Πληθω.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης