Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling (ESM): Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας βγήκε πιο ισχυρός από το 2020

Regling (ESM): Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας βγήκε πιο ισχυρός από το 2020
Οι εξελίξεις στον ESM στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού
«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) βγήκε από το 2020 πιο ισχυρός και ανθεκτικός για να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τυχόν μελλοντικές προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ» τονίζει ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling στην ετήσια έκθεση 2020 που ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο Διοικητών του ESM.
Η πανδημία covid-19 και η επακόλουθη απότομη οικονομική ύφεση έφερε δύο βασικές εξελίξεις για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) το 2020. Τη δημιουργία μιας νέας πιστωτικής γραμμής για τη στήριξη των χωρών της ευρωζώνης από την κρίση της πανδημίας (Pandemic Crisis Support tool), συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ (διαθέσιμη ως το τέλος του 2022) και την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ESM.
Όπως εξηγεί ο Regling, στις αρχές του 2021, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ υπέγραψαν μια συμφωνία που διευρύνει την εντολή του ESM για τη διαφύλαξη του κοινού νομίσματος, ξεκινώντας με την επικύρωση της μεταρρυθμισμένης Συνθήκης του ESM, από τα εθνικά Κοινοβούλια.
Η μεταρρύθμιση αυτή περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία: Ο ESM θα χρησιμεύσει ως το κοινό «backstop» του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης.
Οι κυβερνήσεις δεν θα χρειαστεί να σώσουν μεγάλες τράπεζες εις βάρος των φορολογουμένων, καθώς τυχόν χρήματα που δανείζονται από τον ΕΜΣ θα επιστραφούν από τον ίδιο τον τραπεζικό τομέα.
Ο ESM θα επιτρέψει την ταχεία εφαρμογή χρηματοοικονομικών διευκολύνσεων σε περιπτώσεις ακραίων και ξαφνικών εξωτερικών κρίσεων. Θα είναι ευκολότερο για τις χώρες να έχουν πρόσβαση στις πιστωτικές γραμμές, χωρίς εκτεταμένες διαπραγματεύσεις σχετικά με τους όρους πολιτικής, όταν πληρούνται ορισμένες απαιτήσεις.
Παράλληλα, ο ESM θα ενισχύσει τη συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα έχει ενισχυμένο ρόλο στο σχεδιασμό, τη διαπραγμάτευση και την παρακολούθηση μελλοντικών προγραμμάτων σταθερότητας της ζώνης του ευρώ.

H νέα πιστωτική γραμμή «Pandemic Crisis Support tool»

Σε ό,τι αφορά τη νέα πιστωτική γραμμή «Pandemic Crisis Support tool», η έκθεση επισημαίνει ότι παρόλο που δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί, έχει συμβάλει στην ηρεμία των αγορών. Είναι μια προσωρινή διευκόλυνση (διαθέσιμη ως το τέλος του 2022) σχεδιασμένη για τη χρηματοδότηση άμεσης και έμμεσης υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και δαπανών για την πρόληψη της πανδημίας Covid-19.
Η στήριξη για την κρίση από την πανδημία, βασίζεται στην υπάρχουσα Ενισχυμένη Πιστωτική Γραμμή (ECCL) και προσαρμοσμένη σε συμμετρικό εξωγενές σοκ.
Η μόνη απαίτηση πρόσβασης στη συγκεκριμένη πιστωτική γραμμή είναι τα δάνεια να χρησιμοποιούνται για δαπάνες που σχετίζονται με την πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης