Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υπερβαίνει τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας, φτάνει το 2,1% τον Μάϊο 2021

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υπερβαίνει τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας, φτάνει το 2,1% τον Μάϊο 2021
Μια δημοσκόπηση των οικονομολόγων στο Reuters είχε δείξει αύξηση του πληθωρισμού στο 1,8% - Έντονες ανησυχίες επενδυτών

Κατά 2,1% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο ετησίως τον Μάιο, ανεβάζοντας ταχύτητα από το 1,6% του Απριλίου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,6%.
Σύμφωνα με την έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι Μεταφορές προσέφεραν τη μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στον δείκτη. Ακολούθησαν τα ρούχα, τα καύσιμα, τα είδη ψυχαγωγίας, καθώς και τα γεύματα και τα ποτά που καταναλώθηκαν έξω.  
Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη πτωτική συμβολή προήλθε από τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά σύμφωνα με το CNBC.
Η άνοδος της αύξησης των τιμών από το 1,5% του Απριλίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σύγκριση με τις τιμές του Μαΐου 2020, όταν η χώρα βρισκόταν στο πρώτο σκληρό lockdown ειδικά στα ρούχα, καύσιμα αυτοκινήτων, παιχνίδια και φαγητά σε πακέτο (delivery).
Οι επενδυτές παγκοσμίως αξιολογούν τους κινδύνους μιας συνεχούς αύξησης του πληθωρισμού, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε το 5,0% τον Μάιο, το υψηλότερο μέσα σε 13 χρόνια, και όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden πρότεινε ένα πακέτο τόνωσης 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Έντονες ανησυχίες

Ωστόσο οι οικονομολόγοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο επίμονες δεδομένου του ταχέως ρυθμού ανάκαμψης από την ύφεση του κορωνοϊού.
Στους οικονομολόγους αυτούς περιλαμβάνεται και ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος της BoE, Andy Haldane, ο οποίος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι μισθοί και το κόστος αυξάνονται ήδη και ο υψηλός πληθωρισμός "δεν μπορεί να είναι μακριά”.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης