Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Αναμένουμε περαιτέρω κατάργηση δασμών μετά την «εμπορική» εκεχειρία με τις ΗΠΑ – Φόβοι για τις κυρώσεις κατά των ξένων από την Κίνα

Γερμανία:   Αναμένουμε περαιτέρω κατάργηση δασμών μετά την «εμπορική» εκεχειρία με τις ΗΠΑ – Φόβοι για τις κυρώσεις κατά των ξένων από την Κίνα

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Peter Altmaier επισήμανε ότι η εν λόγω συμφωνία θα αποτελέσει μεγάλη «ανάσα» για τους Γερμανούς εξαγωγείς

Σχετικά Άρθρα

Χαιρέτισε την εμπορική «εκεχειρία» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, με την οποία λήγει η 17χρονη διαμάχη Βρυξελλών - Ουάσιγκτον για τις κρατικές ενισχύσεις στις μεγάλες εταιρείες του αεροδιαστημικού κλάδου και συγκεκριμένα την Airbus και την Boeing ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Peter Altmaier , τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταργήσουν στο διμερές εμπόριο όσο το δυνατόν περισσότερους δασμούς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021.

Εξαγωγές

«Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι ένα σημαντικό σημάδι διατλαντικής συνεργασίας και μιας νέας αρχής για τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού», τόνισε ο Γερμανός υπουργός και στενός συνεργάτης της κεντροδεξιάς καγκελαρίου Angela Merkel, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.
«Χρειαζόμαστε λιγότερους και όχι περισσότερους δασμούς καθώς, σε τελική ανάλυση, οι δασμοί προκαλούν ζημία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», πρόσθεσε ο Altmaier , προσθέτοντας ότι η συμφωνία αποτελεί μία μεγάλη ανάσα για τους Γερμανούς εξαγωγείς, οι οποίοι πλήττονταν ιδιαίτερα από τους δασμούς που είχαν επιβληθεί στο πλαίσιο της διαμάχης για τις κρατικές ενισχύσεις σε Airbus και Boeing.

Κινεζικές κυρώσεις

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι το εμπορικό moratorium με τις ΗΠΑ έχει στόχο έναν κοινό εχθρό: Την Κίνα.
Γερμανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις φοβούνται ότι ο νέος κινεζικός νόμος κατά των κυρώσεων των ξένων θα έχει σοβαρές συνέπειες γι' αυτές, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021.
«Όλες οι δραστηριότητες στο εξωτερικό που έρχονται σε σύγκρουση με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της Κίνας θα μεταβληθούν έτσι σε ναρκοπέδιο.
Οι εταιρείες θα διατρέχουν πάντα τον κίνδυνο να βρεθούν ανάμεσα σε μυλόπετρες.
Επιπλέον ο νέος νόμος κατά των κυρώσεων των ξένων ήρθε σε ακατάλληλη στιγμή.
Αντί να επενδύει στην αποκλιμάκωση, η κινεζική κυβέρνηση δημιουργεί νέα αβεβαιότητα.
Αυτό βλάπτει τη φήμη της Κίνας ως επενδυτικού προορισμού και εμπορικού εταίρου", δήλωσε ο Wolfgang Niedermark, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) στην εφημερίδα Die Welt.

Βρυξέλλες

Ο νέος κινεζικός νόμος προκαλεί ανησυχία και στις Βρυξέλλες.
«Ανησυχούμε πολύ για τον κινεζικό νόμο κατά των κυρώσεων των ξένων.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες απειλούνται να γίνουν το μπαλάκι της γεωπολιτικής", προειδοποίησε η Luisa Santos, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της ευρωπαϊκής εργοδοτικής ένωσης "Business Europe στην εφημερίδα.

Το δίλημμα

"Οι ευρωπαϊκές εταιρείες και οι κινεζικές θυγατρικές τους απειλούνται με μια κατάσταση όπου θα μπορούν να επιλέξουν μόνο μεταξύ παραβίασης της κινεζικής νομοθεσίας και της παραβίασης των δυτικών κυρώσεων.
Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρέπει να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα.
Ο νόμος θα έχει ενδεχομένως εκτεταμένες συνέπειες», δήλωσε η Mareike Ohlberg ειδική σε θέματα Κίνας του "German Marshall Fund".
Υποθέτει όμως ότι «στην πραγματικότητα δεν θα εφαρμοστεί αρχικά με συνέπεια.
Λειτουργεί κυρίως ως εκφοβισμός.
Ίσως να υπάρξει η μια ή η άλλη θεαματική περίπτωση η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να επισημάνει στις επιχειρήσεις τον κίνδυνο που διατρέχουν και οι ίδιες.
Μέσω αυτών θα πιεστούν επίσης να ταχθούν κατά των κυρώσεων στις αντίστοιχες χώρες προέλευσής τους», δήλωσε στη Welt.

Ευθύνες

Ωστόσο, κατά την Ομοσπονδιακή Ένωση Χονδρικού Εμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών (BGA), την ευθύνη για την κλιμάκωση της διαμάχης δεν φέρει αποκλειστικά η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
"Ο νόμος κατά των κυρώσεων είναι η αναμενόμενη, σαφής απάντηση της Κίνας στην πιο πρόσφατη πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ.
Ακόμα κι αν η γενική τάση της σπείρας των κυρώσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Κίνας μας δυσαρεστεί , πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να πούμε ότι οι Κινέζοι δεν κάνουν βασικά τίποτα διαφορετικό από τους Ευρωπαίους με τον δικό τους νόμο κατά των κυρώσεων των ξένων», τόνισε ο πρόεδρος της BGA, Anton Berner στην ίδια εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης