Διεθνή

Τρεις εβδομάδες προθεσμία στις τράπεζες των ΗΠΑ για να αποφύγουν αρνητικό γ' τρίμηνο

Τρεις εβδομάδες προθεσμία στις τράπεζες των ΗΠΑ για να αποφύγουν αρνητικό γ' τρίμηνο
Την επανάληψη των αποκαρδιωτικών αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου του 2008, όπου εμφάνισαν αρνητικό ισοζύγιο εσόδων – εξόδων κατά 3,35 δισεκατομμύρια δολάρια θέλουν να αποφύγουν οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ που είναι εισηγμένες στη Wall Street μέσα στο μήνα που διανύουμε.
Μπορεί ο Σεπτέμβριος να είναι παραδοσιακά μήνας αστάθειας για τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο και ειδικά για τη Wall Street, είναι όμως ο τελευταίος μήνας του τρίτου τριμήνου του έτους και μετά από τον... κακό Αύγουστο, ουσιαστικά αποτελεί την τελευταία ευκαιρία των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών (Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Bank of America Merrill Lynch, Morgan Stanley) να “σώσουν” το τρίτο τρίμηνο. Μειώθηκαν επίσης εντός του Αυγούστου κατά 8% οι αγορές εταιρικών ομολόγων, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Οικονομικής Ανάπτυξης.
Ο Jeff Harte, αναλυτής της Sandler O' Neill & Partners, εκτιμά ότι οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες πρέπει να τονώσουν την αγορά και να αυξήσουν τις δράσεις τους για να πολλαπλασιάσουν σε παρόντα χρόνο τους πελάτες τους. Αναγνωρίζει πάντως πως αυτό είναι δύσκολο βάσει της διαμορφωμένης οικονομικής κατάστασης. “Δεν νομίζω ότι θα γίνει λιγότερο θολή η κατάσταση σχετικά με τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας και του τραπεζικού κλάδου. Θα πάρει καιρός. Όμως θεωρώ ότι οι μεγάλες τράπεζες έχουν ακόμα περιθώρια μέσα στις ερχόμενες τρεις εβδομάδες να ενεργοποιηθούν περισσότερο και να αυξήσουν τις πωλήσεις τραπεζικών προϊόντων”.
Στα... κιτάπια της Goldman Sachs υπάρχουν εκθέσεις προβληματισμού αναφορικά με την καταναλωτική εμπιστοσύνη που ολοένα και φθίνει. O William Fitzpatrick κατανοεί τους φόβους των τραπεζών. Η Morgan Stanley, δε, αναπροσάρμοσε τους οικονομικούς της στόχους για τον μήνα Ιούλιο για να μην βρεθεί πολύ έξω απ' αυτούς στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου του έτους. Ο οικονομικός αναλυτής της Optique Capital Management τονίζει ότι οι τράπεζες είναι υπέρ το δέον δεσμευμένες από τον καθημερινό τους τζίρο και το ποσοστό του ρίσκου δανεισμού είναι αρκετά μεγάλο για να σκεφτούν την πιθανότητα να δεσμεύσουν περαιτέρω κεφάλαιά τους σε δάνεια που είναι πιθανό να καταλήξουν προβληματικά.
Από την άλλη, ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες επειδή ακριβώς διαβάζει καθημερινά αναλύσεις περί έλλειψης ρευστότητας. Η πολιτική της αναμονής των τραπεζών δεν θα οδηγήσει μακρύτερα από την ανακοίνωση είτε μικρών κερδών είτε απωλειών για το τρίτο τρίμηνο του 2010 στις αρχές Οκτωβρίου, υποστηρίζει ο Brad Hintz, αναλυτής της Sanford C. Bernstein & Co. με έδρα τη Νέα Υόρκη. Τότε όμως θα είναι δυσκολότερο να συμμαζευτούν οι απώλειες και να “σωθεί” η χρονιά ενώ κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσουν οι μετοχές των εισηγμένων.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης