Τελευταία Νέα
Διεθνή

G7: Στο επίκεντρο η μετά covid εποχή, το κλίμα, το εμπόριο και οι νέες ισορροπίες με Κίνα, Ρωσία

G7: Στο επίκεντρο η μετά covid εποχή, το κλίμα, το εμπόριο και οι νέες ισορροπίες με Κίνα, Ρωσία
Δωρεά 1 δις εμβολίων στους φτωχούς – Να γίνει νέα διεθνής έρευνα για την προέλευση του ιού θα ζητήσει η G7
Σχετικά Άρθρα

Την πρώτη τους συνάντηση μετά δύο Συνόδους Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης θα έχουν σήμερα Παρασκευή 11/6 στο παραθαλάσσιο χωριό Carbis Bay, στην Κορνουάλη της Μεγάλης Βρετανίας οι ηγέτες της G7 των επτά πιο πλούσιων κρατών του πλανήτη, οι οποίοι καλούνται να εξετάσουν και να αποφασίσουν για μια σειρά από εξαιρετικά κρίσιμα και πιεστικά θέματα, όπως η μετά covid εποχή, η κλιματική αλλαγή, το εμπόριο αλλά και οι σχέσεις της Δύσης με την Κίνα και τη Ρωσία.
Η Σύνοδος έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και σε επίπεδο προσώπων.
Αφενός είναι η πρώτη για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος πραγματοποιεί και την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό ως πρόεδρος των ΗΠΑ.
Είναι η πρώτη όμως και για τον Mario Draghi ως πρωθυπουργού της Ιταλίας και για τον Yoshihide Suga ως πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, ενώ και ο Boris Johnson θα συμμετάσχει πρώτη φορά ως πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας στη μετά Brexit εποχή.
Αφετέρου είναι η τελευταία Σύνοδος για την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, η οποία θα παραιτηθεί από την καγκελαρία μετά τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται πως στη Σύνοδο έχουν κληθεί και οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και της Νότιας Αφρικής, αν και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi δεν θα δώσει το παρών λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην Ινδία λόγω του κορωνοϊού.

Η Δύση είναι ακόμα εδώ

Οι ιδιαιτερότητες αυτές - πρώτη επίσημη για Biden, Draghi, τελευταία για Merkel - εκτιμάται πάντως πως θα συνδράμουν ακόμα περισσότερο στο μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι ηγέτες της G7.
Συγκεκριμένα, οι ηγέτες θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι «η Δύση είναι ακόμα εδώ» και ότι οι πλούσιες δημοκρατικές δυτικές κοινωνίες μπορούν να συντονίσουν τα βήματα τους έτσι ώστε να λύσουν τεράστιας σημασίας προβλήματα, όπως είναι η δωρεάν διανομή εκατομμυρίων εμβολίων κατά της covid σε φτωχότερες χώρες ή η λήψη αποφάσεων που θα επιβραδύνουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Οι ηγέτες της G7 – ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία – θέλουν να δείξουν ότι η Δύση μπορεί να ανταγωνιστεί τη δύναμη της Κίνας και την επιθετικότητα της Ρωσίας, σε μια χρονική περίοδο πάντως που όλοι νιώθουν την ανασφάλεια που βιώνουν οι δυτικές κοινωνίες ιδιαίτερα ύστερα από το σαρωτικό «πέρασμα» της covid σε ΗΠΑ και Ευρώπη αλλά και την κλιματική αλλαγή που πλέον αμφισβητεί πολλά από τα οικονομικά μοντέλα.
Είναι ένα μήνυμα ιδιαίτερης σημασίας, αν αναλογιστεί κανείς το πώς έχει εξελιχθεί ο πλανήτης και οι παγκόσμιες ισορροπίες τα τελευταία 50 χρόνια.
Διότι αν και η G7 αντιπροσώπευε το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ τη δεκαετία του ’70, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 40%!

Στο επίκεντρο Ρωσία και Κίνα

Οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν τρόπους, με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν την Κίνα και τη Ρωσία, το πώς μπορούν να κερδίσουν τα τρισεκατομμύρια που χάθηκαν λόγω της κρίσης της επιδημίας καθώς και το πώς θα διασφαλίσουν το ελεύθερο εμπόριο, σε έναν κόσμο που κλίνει προς την Κίνα.
Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση, μια και Ρωσία και Μόσχα έχουν ζητήσει από τη G7 να μην εμπλέκεται στις υποθέσεις τους.
Υπενθυμίζεται πως η Κίνα ουδέποτε έγινε μέλος της G7, σε αντίθεση με τη Ρωσία που έγινε δεκτή στην G8 έξι χρόνια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ωστόσο, η Ρωσία έπαψε να είναι μέλος το 2014 μετά τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ιστορική συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Οι G7 κατέληξαν σε συμφωνία το Σάββατο (5/6/2021) για το περίγραμμα μίας παγκόσμιας συμφωνίας που θα αφορά στη φορολογία των τεχνολογικών κολοσσών.
Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7 στη Βρετανία αίρει τις χρόνιες διατλαντικές εντάσεις, που υποσκάπτουν τις διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση παλαιότερων κανονισμών για την οικονομία του 21ου αιώνα.
Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για μία ευρύτερη συμφωνία στο πλαίσιο των G20 από τον επόμενο κιόλας μήνα.
«Αυτός ο ελάχιστος παγκόσμιος φόρος θα τερματίσει τη διαμάχη για τη φορολόγηση των εταιρειών και θα διασφαλίσει τη δικαιοσύνη για τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen σε δήλωσή της μετά τις συνομιλίες του Λονδίνου.

Το ανακοινωθέν: Νέα διεθνής έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού – Δωρεά 1 δις εμβολίων

Όσον αφορά την πανδημία, η G7 αναμένεται να ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να πραγματοποιήσει μια νέα διεθνή και διαφανή έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού.
Αυτό θα αναφέρει – σύμφωνα με διαρροές - το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της G7, η οποία φαίνεται να συμμερίζεται τις ανησυχίες αλλά και τις εκκλήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μια και ο πρόεδρος Biden έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να του δώσουν το τελικό πόρισμα τους για το εάν ο ιός ξέσπασε με φυσικό τρόπο ή αν είναι αποτέλεσμα διαρροής από το εργαστήριο ιολογίας της Wuhan της Κίνας.
Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις για μια νέα, ενδελεχή έρευνα για την προέλευση του ιού, τη στιγμή που η Κίνα απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια περί διαρροής.
Παράλληλα στο κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες θα δεσμεύονται για τη δωρεάν διανομή 1 δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη εντός του επόμενου έτους, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η παγκόσμια προστασία έναντι του ιού.
Ήδη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα δωρίσουν 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στα φτωχότερα κράτη, ενώ και η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε πως θα δωρίσει 100 εκατομμύρια πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων.

Οι δεσμεύσεις

Σε κάθε περίπτωση το ανακοινωθέν της G7 αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά τις τριήμερες εργασίες της Συνόδου, οι οποίες αρχίζουν αύριο Παρασκευή 11/6.
Υπενθυμίζεται πως το 2020 οι ηγέτες της G7 δεν κατάφεραν να οριστικοποιήσουν τις τελικές τους θέσεις λόγω της διαφωνίας που εξέφρασε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο φετινό ανακοινωθέν πέρα από τα ζητήματα του κορωνοϊού, θα υπάρχουν δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της καταναγκαστικής εργασίας σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού – ανάμεσα στις οποίες θα είναι οι τομείς της ηλιακής ενέργειας και των ενδυμάτων –και στις μειονότητες ενώ θα προβλέπεται και η ανάληψη δράσης κατά της Κίνας για την μεταχείριση των Ουιγούρων μουσουλμάνων.
Παράλληλα θα προβλέπει δεσμεύσεις για τον τερματισμό περιττών περιοριστικών μέτρων όσον αφορά τις εξαγωγές των εμβολίων, για τη μετάβαση σε οχήματα μηδενικών εκπομπών, για μια νέα χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενώ θα σημειώνει την ανάγκη διασφάλισης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών μόλις αποκατασταθεί η παγκόσμια οικονομία.
Επιπλέον, θα υπάρχει αναφορά και στη Ρωσία και για την ανάγκη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ομάδες εκείνες που δρουν εντός των συνόρων της και που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για να ξεπλένουν λύτρα και που διεξάγουν διάφορα άλλα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Συνάντηση Johnson - Biden: Άφθαρτη η σχέση Μ. Βρετανίας – ΗΠΑ

Τη θέση πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Μεγάλης Βρετανίας είναι άφθαρτες διατύπωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Παρασκευή 11/6 στο BBC λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της G7 και μετά την πρώτη συνάντηση που είχε χθες Πέμπτη 10/6 με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.
Ο Johnson υποστήριξε ότι είχε μια «εκπληκτική» συνάντηση με τον Biden, αναφέροντας πως «Βρετανία και ΗΠΑ μοιράζονται κοινές θέσεις σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την παγκόσμια τάξη και τις διατλαντικές σχέσεις».
Όπως είπε, η σχέση της Μ. Βρετανίας με τις ΗΠΑ είναι «άφθαρτη», «βαθιά και σημαντική».
«Είναι μια σχέση που έχει κρατήσει για πολύ καιρό και αποτελεί σημαντικό μέρος της ειρήνης και της ευημερίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο», υπογράμμισε ο Johnson.

Τι συζήτησαν

Οι δύο ηγέτες, όπως αναφέρεται, συζήτησαν «25 θέματα» λεπτομερώς, ανάμεσα στα οποία και το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, καθώς η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ προβλέπει να μην υπάρξουν έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.
Ο Biden είχε διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε νέα διευθέτηση δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία υπεγράφη το 1998 και τερμάτισε δεκαετίες βίας στη Βόρεια Ιρλανδία.
Ερωτηθείς για το εάν ο Biden εξέφρασε ανησυχίες για το θέμα, ο Johnson απάντησε αρνητικά, αναφέροντας πως «ο πρόεδρος δεν είπε τίποτα τέτοιο».
Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που περιλαμβάνεται στην συμφωνία του Brexit διατηρεί de facto τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση για τα εμπορεύματα και προβλέπει την διεξαγωγή τελωνειακών ελέγχων στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας για τα προϊόντα που προέρχονται από ή κατευθύνονται προς την Βρετανία.
Η διευθέτηση αυτή, αντικείμενο μαραθώνιων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο κατά την διαδικασία του Brexit έχει ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς των συνόρων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, και της Βόρειας Ιρλανδίας, βρετανικής επαρχίας, γεγονός που θα συνιστούσε απειλή για τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης