Τελευταία Νέα
Διεθνή

State Department: Δεν αποδεχόμαστε οποιοδήποτε σενάριο κατοχής των S - 400 από την Τουρκία

State Department: Δεν αποδεχόμαστε οποιοδήποτε σενάριο κατοχής των S - 400 από την Τουρκία
Σαφές μήνυμα ενόψει της συνάντησης Biden - Erdogan
Σχετικά Άρθρα

Σαφές και κατηγορηματικό ότι δεν αποδέχεται οποιοδήποτε σενάριο που προβλέπει τη διατήρηση και την κατοχή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία είναι το State Department, το οποίο αποστέλλει ξεκάθαρο μήνυμα ενόψει της συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden με τον Τούρκο ομόλογο του, Rejep Tayip Erdogan.
«Οι ΗΠΑ δεν έχουν προσφέρει καμία ένδειξη ότι είναι έτοιμες να αποδεχτούν τη κατοχή του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία
Δεν θα μπορούσα να μιλήσω για το τι μπορεί να έχει πράξει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Και δεν θα ήθελα να μιλήσω για οποιεσδήποτε ιδιωτικές διπλωματικές συζητήσεις, αλλά επιτρέψτε μου να πω απλώς ότι ποτέ δεν προσφέραμε καμία ένδειξη ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε την κατοχή από την Τουρκία του συστήματος S-400.
Θα επαναλάβω ότι αυτό δεν συμβιβάζεται με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Ned Price, εκπρόσωπος του State Department, απαντώντας στο εάν υπήρξε κάποια στιγμή που η κυβέρνηση Biden σκέφτηκε να αποδεχτεί τη μεταφορά των πυραύλων S-400 στη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ ως προσωρινή λύση.

Όχι σε όλα

Το State Department δηλώνει αρνητικό σε όλα τα σενάρια που θέλουν τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες να αποδεχτούν τη παραμονή των S-400 στην Τουρκία μέσω μιας συμβιβαστικής λύσης που θα έχει τεχνικό χαρακτήρα.
Σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να καλούν την Άγκυρα να εγκαταλείψει τους S-400, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν είναι συμβατοί με το ΝΑΤΟ

«Οι ρωσικοί S-400 - και να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με αυτό - δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ.
Απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ.
Δεν συμβαδίζουν με τις συμμαχικές δεσμεύσεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Προτρέπουμε την Τουρκία και συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει αυτό το σύστημα.
Στην πραγματικότητα, η κατοχή αυτού του συστήματος από την Τουρκία πυροδότησε κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA.
Ταυτόχρονα, η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ.
Και γι' αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς η Τουρκία να αναγνωρίσει την ασυμβατότητα του συστήματος S-400 με το καθεστώς της ως συμμάχου του ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο Price, ο οποίος σημείωσε πως τις θέσεις αυτές τις έχει μεταφέρει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken στους αρμόδιους Τούρκους αξιωματούχους.

Θα τα πει και ο Biden

Όπως είπε, το ίδιο θα πράξει και ο Biden προς τον πρόεδρο Erdogan.
«Ο πρόεδρος Biden θα έχει φυσικά την ευκαιρία να δει τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες.
Δεν θα ήθελα να προβώ σε μια προεπισκόπηση αυτής της συνομιλίας, αλλά η αντίθεσή μας στο σύστημα S-400 και η βαθιά μας πεποίθηση ότι είναι ασυμβίβαστο με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι κάτι που έχουμε επανειλημμένα καταστήσει σαφές στους Τούρκους» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του State Department.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης