Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Όχι» σε 100 εκατ. πρόσθετες δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson από την ΕΕ

«Όχι» σε 100 εκατ. πρόσθετες δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson από την ΕΕ
Η εξέλιξη αυτή δείχνει την επιδείνωση της εμπιστοσύνης της ΕΕ στο μονοδοσικό εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας
Σχετικά Άρθρα

Δεν κάνει χρήση του option για πρόσθετη αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να δωρίσει άλλες 100 εκατ. δόσεις - αν τις παραγγείλει τελικά - σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει την επιδείνωση της εμπιστοσύνης της ΕΕ στο μονοδοσικό εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας, το οποίο αρχικά θεωρήθηκε «κρίσιμο» για την επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια, όμως, κατέστη εφεδρική επιλογή, λόγω προβλημάτων στην ασφάλεια και στον εφοδιασμό του.
Στα τέλη Μαρτίου η ΕΕ δεν αξιοποίησε τον όρο να παραγγείλει 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις, ανέφεραν στο Reuters τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με γνώση των συμβάσεων με τους κατασκευαστές εμβολίων.
Βάσει της σύμβασης που είχε υπογραφεί, η ΕΕ παρήγγειλε 200 εκατομμύρια δόσεις και είχε την επιλογή να αγοράσει άλλα 200 εκατομμύρια.
Η προθεσμία για τις υπόλοιπες 100 εκατομμύρια δόσεις λήγει στα τέλη Ιουνίου, αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν θα αξιοποιηθεί η επιλογή από την Ένωση, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Τα προβλήματα στις παραδόσεις των εμβολίων, από πλευράς Johnson & Johnson ενδέχεται να έχουν παίξει ρόλο στις αποφάσεις της ΕΕ.
Ως μέρος της αρχικής παραγγελίας, η J&J δεσμεύτηκε να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις
στην Ένωση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποστείλει περίπου 12 εκατομμύρια, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ «έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις τρέχουσες καθυστερήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης