Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Θετική μετατόπιση των σχέσεων με τη Γαλλία μετά τις εξελίξεις στη Λιβύη

Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Θετική μετατόπιση των σχέσεων με τη Γαλλία μετά τις εξελίξεις στη Λιβύη

Η Τουρκία ευελπιστεί ότι η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Tayyip Erdogan και του ομολόγου του των ΗΠΑ, Joe Biden, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO

Σχετικά Άρθρα

Oι διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία με επίκεντρο τη Λιβύη έχουν αμβλυνθεί από την ημέρα που ορκίστηκε η νέα λιβυκή κυβέρνηση, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο NATO έχουν εισέλθει σε φάση θετικής μετατόπισης μετά από μήνες έντασης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021.
Άγκυρα και Παρίσι είχαν βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης για σειρά ζητημάτων τους τελευταίους μήνες, μεταξύ άλλων για τη Λιβύη, τη Συρία και τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan και ο Γάλλος ομόλογός του Emmanuel Macron, έχουν ανταλλάξει φραστικά πυρά αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες.
Μιλώντας στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο Μ.Cavusoglu  ανέφερε ότι η Γαλλία έχει διάθεση συνεργασίας με την Τουρκία στην Αφρική καθώς οι διαφορές τους αμβλύνονται, ενώ οι διμερείς σχέσεις θα συζητηθούν αναλυτικά στη συνάντηση των δύο ηγετών τους στο περιθώριο της συνόδου του NATO την ερχόμενη εβδομάδα.

Συνάντηση με Biden

Η Τουρκία ευελπιστεί ότι η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της, Tayyip Erdogan και του ομολόγου του των ΗΠΑ, Joe Biden, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO την ερχόμενη εβδομάδα, θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, δήλωσε εξάλλου ο κ. Cavusoglu, συμπληρώνοντας ότι η επαφή των δύο ανδρών θα είναι "κρίσιμη", όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
θα συζητήσουν ζητήματα σχετικά με τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλα περιφερειακά θέματα, ενώ θα ασχοληθούν και με τις "σημαντικές διαφορές" των δύο πλευρών στην πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον κ. Biden, ανέφερε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου τη Δευτέρα.

Κομβικές διαφορές

O Mevlut Cavusoglu ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο για την Τουρκία και τις ΗΠΑ να χτίσουν γέφυρες συνεργασίας τη στιγμή που υπάρχουν κομβικές διαφορές σε σειρά ζητημάτων, συμπληρώνοντας ότι αμφότερες οι πλευρές χρειάζεται να κάνουν βήματα για τη βελτίωση των σκληρά δοκιμαζόμενων σχέσεών τους.
Σχετικά με το ζήτημα του αεροδρομίου της Καμπούλ και την ανάληψη της ευθύνης για την ασφάλειά του από την Τουρκία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει στο Αφγανιστάν χωρίς συμμαχική βοήθεια στο πλαίσιο του NATO, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με τις υπόλοιπες χώρες της συμμαχίας για το θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης