Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Ελλάδα και Ιταλία επωφελούνται από τις χαμηλές αποδόσεις ελέω EKT

Ευρωζώνη: Ελλάδα και Ιταλία επωφελούνται από τις χαμηλές αποδόσεις ελέω EKT

Οι επενδυτές προεξοφλούν την απόφαση της ΕΚΤ (10/6) ότι δεν θα βάλει «φρένο» εντός του θέρους στις αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP

Σχετικά Άρθρα

Σε νέες εκδόσεις προχώρησαν οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, επωφελούμενες από τη μείωση του κόστους δανεισμού, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με την Ελλάδα και την Ιταλία προχωρούν σε νέες εκδόσεις χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν κάθετη πτώση, με τις άκρως υποστηρικτικές δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ να δίδουν στους επενδυτές την εντύπωση ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αποφασίσει μείωση στον ρυθμό αγορών της στη συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου 2021.
Η πεποίθηση αυτή βοήθησε τις πλέον ευάλωτες χώρες της ευρωπεριφέρειας να βγουν ξανά στις αγορές και να προσελκύσουν υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ελλάδα – Ιταλία

Η ζήτηση στην ελληνική επανέκδοση του 10ετούς ανήλθε στα 30,5 δισ.ευρώ με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει καλύψει τον ετήσιο στόχο του για δανεισμό από το πρώτο εξάμηνο του έτους με επιτοκια σε ιστορικά χαμηλά.
Μία ημέρα νωρίτερα, η Ιταλία είχε αντλήσει 10 δισ. ευρώ από νέα κοινοπρακτική έκδοση 10ετούς, με τη ζήτηση των επενδυτών να εκτοξεύεται στα 67 δισ. ευρώ.
Οι επενδυτές απορρόφησαν με ευκολία τη νέα προσφορά, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις χαμηλές αποδόσεις, οι οποίες παρέμειναν στα χαμηλά των αρχών Μαΐου, συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό και στη σημερινή συνεδρίαση.

Αποδόσεις

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε σημαντικά μετά την ανοδική πίεση της χθεσινής συνεδρίασης, επιστρέφοντας στο 0,82% με το spread έναντι του γερμανικού στις 108 μονάδες βάσης.
Κατά πέντε μονάδες βάσης μειώθηκε και το κόστος δανεισμού στην πενταετία, στο 0,08%.
Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος, φθάνοντας τα 157 εκατ.ευρώ.
Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε επιπλέον έξι μονάδες βάσης, στο 0,80%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου, με αποτέλεσμα το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να περιοριστεί στις 105 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαίου.

Γερμανία – ΗΠΑ

Και στον “πυρήνα”, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης, στο -0,25%, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απόδοση του αντίστοιχου αμερικανικού έπεσε κάτω από το 1,50% για πρώτη φορά από το Μάιο.
Από πλευράς προσφοράς, η Γερμανία άντλησε 1,26 δισ. ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του 30εούς ομολόγου της, ενώ η Πορτογαλία άντλησε 1 δισ.ευρώ από την έκδοση εξαετούς και 10ετούς, καταβάλοντας χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία της.
Επίσης, η Ιταλία εξέδωσε έντοκα γραμμάτια διάρκειας 12 μηνών, με την απόδοση στο χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Δεκέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης