Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος στους εμπορικούς δασμούς δίνουν ΕΕ και ΗΠΑ - Θα ζητήσουν έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού

Τέλος στους εμπορικούς δασμούς δίνουν ΕΕ και ΗΠΑ - Θα ζητήσουν έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού

Το προσχέδιο δεσμεύεται σε τερματισμό της μακράς διαμάχης για τις επιδοτήσεις προς εταιρίες κατασκευής αεροσκαφών

Ένα νέο κεφάλαιο φαίνεται πως ανοίγει στις σχέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, μετά την εκλογή του Joe Biden.
Σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης που έχει δει το Reuters, οι ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ αναμένεται να δεσμευθούν στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας (11-13/6/2021) σε τερματισμό των διατλαντικών εμπορικών διαφωνιών αλλά και να ζητήσουν μια νέα έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού.
Το επτασέλιδο προσχέδιο επιδιώκει να δείξει απτά αποτελέσματα του «νέου ξεκινήματος» που χαιρετίστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες όταν Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, ανέλαβε από τον Donald Trump τον Ιανουάριο.
Το προσχέδιο, που θα συζητηθεί σήμερα (9/6/2021) από τους πρεσβευτές της ΕΕ, δεσμεύεται σε τερματισμό της μακράς διαμάχης για τις επιδοτήσεις προς εταιρίες κατασκευής αεροσκαφών πριν από τις 11 Ιουλίου και στην άρση των δασμών στον χάλυβα που επιβλήθηκαν πριν από τρία χρόνια έως τον Δεκέμβριο.
Παρά την πίεση από αμερικανικές χαλυβουργίες να διατηρηθούν οι φόροι εθνικής ασφάλειας που επέβαλε ο Trump, το προσχέδιο ανέφερε: «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την άρση πριν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 όλων των πρόσθετων/τιμωρητικών δασμών και στις δύο πλευρές που συνδέονται με τη διαμάχη μας για τον χάλυβα και το αλουμίνιο».
Εάν υπάρξει συμφωνία, η κοινή στάση για την Κίνα θα αποτελέσει ώθηση για την κυβέρνηση Biden, που αναζητά φίλους για να υψώσουν το ανάστημά τους στο Πεκίνο αλλά έχει πει ότι δεν θα αναγκάσει κανένα σύμμαχο να διαλέξει πλευρά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έως τώρα προσπαθήσει να διατηρήσει μια στρατηγική ισορροπία που αποφεύγει την αποξένωση της Κίνας ή των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η στρατιωτική επέκταση της Κίνας, οι κυριαρχικές της διεκδικήσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας και οι μαζικές κρατήσεις μουσουλμάνων Ουιγούρων στη βορειοδυτική Κίνα έχουν αλλάξει το κλίμα στις Βρυξέλλες.
«Σκοπεύουμε να διαβουλευθούμε και να συνεργαστούμε στενά σε ένα πλήρες εύρος θεμάτων στο πλαίσιο των αντίστοιχων πολύπλευρων προσεγγίσεών μας στην Κίνα, που περιλαμβάνουν στοιχεία συνεργασίας, ανταγωνισμού και συστημικής αντιπαλότητας», ανέφερε το προσχέδιο.
Στο προσχέδιο υπάρχει επίσης η υπόσχεση να καταβληθούν προσπάθειες για τον εμβολιασμό τουλάχιστον των δύο τρίτων του παγκόσμιου πληθυσμού κατά της COVID-19 έως τα τέλη του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης