Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια Τράπεζα: Ανεβάζει στο 5,6% τον πήχη για την ανάπτυξη – Φόβοι για τον πληθωρισμό

Παγκόσμια Τράπεζα: Ανεβάζει στο 5,6% τον πήχη για την ανάπτυξη – Φόβοι για τον πληθωρισμό

Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι εάν ξεφύγουν οι πληθωριστικές εντάσεις, οι κεντρικές τράπεζες θα αλλάξουν πολιτική

Σχετικά Άρθρα

 Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021, προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021.
Ειδικότερα, προβλέπει αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5,6% για το τρέχον έτος, ποσοστό που σηματοδοτεί την ισχυρότερη ανάκαμψη από ύφεση, των τελευταίων 80 ετών.

ΗΠΑ και Κίνα

Σημαντική ώθηση δίδεται από τις αμερικανικές δαπάνες και την ταχύτερη ανάπτυξη στην Κίνα, ωστόσο ανασταλτικός παράγων εξακολουθεί να είναι η «εξαιρετικά άνιση» πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19 .
Ειδικότερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,8%, το υψηλότερο ποσοστό από το 1984.
Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για 3,5%.

Ευρωζώνη

Οι προβλέψεις για την Ρυρωζώνη αναθεωρήθηκαν επίσης ανοδικά κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 4.2%, ενώ αντίστοιχη ήταν και η αναθεώρηση για Κίνα με την αύξηση του ΑΕΠ να τοποθετείται στο 8.5%.

Πληθωριστικές πιέσεις

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας επισημαίνει επίσης τους κινδύνους που συνδέονται με τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις που θα προσθέσουν περίπου μία εκατοστιαία μονάδα στον παγκόσμιο πληθωρισμό το 2021.
Αναφέρει ότι πτώση του πληθωρισμού πέρυσι ήταν η «πιο σιωπηλή και η πιο βραχύβια σε σύγκριση και με τις πέντε παγκόσμιες υφέσεις τα τελευταία 50 χρόνια».
«Εάν αυτή η αύξηση είναι προσωρινή και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμείνουν σταθερές, αυτό μπορεί να μην δικαιολογεί στροφή στη νομισματική πολιτική», ανέφερε η τράπεζα και πρόσθεσε: «Εάν, ωστόσο, ο πληθωρισμός ξεφύγει τότε οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να υποχρεωθούν να σφίξουν τη νομισματική του πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης