Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Κανένα όφελος από την ασπιρίνη για τους ασθενείς - Δεν μειώνει τον κίνδυνο για θρόμβωση

Κορωνοϊός: Κανένα όφελος από την ασπιρίνη για τους ασθενείς - Δεν μειώνει τον κίνδυνο για θρόμβωση
Η έρευνα εντάσσεται στο πρόγραμμα Recovery

Η ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) δεν βελτιώνει την πιθανότητα επιβίωσης των ασθενών που νοσηλεύονται με λοίμωξη Covid-19 και δεν μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλου εύρους κλινικής μελέτης.

Η έρευνα εντάσσεται στο πρόγραμμα Recovery που δοκιμάζει μια ευρεία γκάμα υπαρχόντων φαρμάκων έναντι της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2.

Αν και τα ευρήματα της έρευνας για την επίδραση της ασπιρίνης στην Covid-19 δεν έχουν προς το παρόν αξιολογηθεί και σταλεί για δημοσίευση σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, θεωρούνται αξιόπιστα και ενδεικτικά του ρόλου του γνωστού αναλγητικού στον θεραπευτικό αλγόριθμο της νόσου.

Η ασπιρίνη, που έχει συμπληρώσει περισσότερα από 120 χρόνια ζωής, είναι από τα πιο καλά μελετημένα σκευάσματα.
Εκτός της αναλγητικής της δράσης έχει και αντιπηκτικές ιδιότητες. Μάλιστα αυτή η τελευταία της ιδιότητα έκανε τους ερευνητές να σκεφτούν ότι θα μπορούσε να παίζει ρόλο στην διαχείριση της Covid-19 και στην πρόληψη των θρόμβων αίματος σε πνεύμονες και άλλα σημεία του σώματος.

Ωστόσο, στην κλινική μελέτη που έλαβαν μέρος περισσότεροι από 15.000 εθελοντές διαπιστώθηκε ότι δεν απέφερε κάποιο όφελος ως προς την επιβίωση των νοσηλευομένων με Covid-19. Η νοσηλεία των ασθενών που είχαν πάρει ασπιρίνη είχε διάρκεια μια ημέρα λιγότερη από εκείνη των ασθενών που δεν είχαν λάβει ακετυλοσαλικυλικό οξύ στο πλαίσιο της θεραπεία τους.

Οι γιατροί ήλπιζαν ότι η ασπιρίνη θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση των θρόμβων αίματος που προκαλεί η Covid-19 στους πνεύμονες και άλλα σημεία του σώματος. Αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι δεν μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο.

«Η ασπιρίνη είναι ένα φθηνό και ευρείας χρήσης αναλγητικό με καλά αποτελέσματα σε πλήθος άλλων ασθενειών. Είναι απογοητευτικό που δεν συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης θρόμβωσης στους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19», σημειώνει ο Μάθιου Λαντράι, καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εις εκ των συγγραφέων της μελέτης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης