Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς oι ΗΠΑ πήραν πίσω τα λύτρα που κατέβαλαν στους χάκερ για τον αγωγό Colonial Pipeline

Πώς oι ΗΠΑ πήραν πίσω τα λύτρα που κατέβαλαν στους χάκερ για τον αγωγό Colonial Pipeline

Οι ΗΠΑ πήραν πίσω τα λύτρα που κατέβαλαν στους χάκερ για τον αγωγό Colonial Pipeline...

Εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα, που πληρώθηκαν ως λύτρα σε χάκερ των οποίων η επίθεση προκάλεσε το «κλείσιμο» του βασικού αγωγού της Ανατολικής Ακτής τον Μάιο, ανέκτησαν Αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, οι αρμόδιες αρχές αναμένεται να προβούν σε ανακοινώσεις σχετικά με την επιχείρηση ανάκτησης των ransomwares, της οποίας ηγούντο αξιωματούχοι του FBI.
Σημειώνεται πως η ανάκτηση λύτρων αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για μια εταιρεία που έχει πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Colonial Pipeline Co., Joseph Blount, δήλωσε στη The Wall Street Journal τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία συμμορφώθηκε με την απαίτηση για καταβολή λύτρων ύψους 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή οι αξιωματούχοι δεν γνώριζαν την έκταση της εισβολής από τους χάκερ και πόσο καιρό θα χρειαζόταν η αποκατάσταση λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Ωστόσο, παρασκηνιακά, η εταιρεία είχε ειδοποιήσει το FBI.
Ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων, εντέλει τα στελέχη της βοήθησαν να βρεθεί το πορτοφόλι που χρησιμοποιούσαν οι χάκερ, οι οποίοι λέγεται πως είχαν έδρα τη Ρωσία.
Το FBI, μάλιστα, πιστεύει πως πίσω από την επίθεση κρύβεται μια εγκληματική ομάδα, η οποία ονομάζεται Darkside.
Το CNN ανέφερε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έψαχναν πιθανές τρύπες στα ψηφιακά ίχνη που είχαν αφήσει οι χάκερ, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τους υπευθύνους.
Μάλιστα, είχαν εστιάσει στην παρακολούθηση του δρομολογίου που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν τα χρήματα τα οποία είχαν δοθεί ως λύτρα.
Η κυβέρνηση επικεντρώθηκε στη μη ρυθμιζόμενη αρχιτεκτονική των πληρωμών σε κρυπτονομίσματα που επιτρέπει μεγαλύτερη ανωνυμία».
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να βρουν τους κακόβουλους χρήστες που ζητούν ransomware και να «αποκτήσουν» πρόσβαση στο δίκτυό τους εντός ωρών από την επίθεση, εξήγησε μια από τις πηγές.
Βέβαια, τα πράγματα μπορεί να περιπλακούν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης