Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Στο χέρι της Ρωσίας μία νέα σύνοδος του Συμβουλίου - Έχουμε πολλά να συζητήσουμε

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Στο χέρι της Ρωσίας μία νέα σύνοδος του Συμβουλίου -  Έχουμε πολλά να συζητήσουμε

Θα ήθελα να καλέσω ξανά τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μία συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας το συντομότερο δυνατόν, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Jens Stoltenberg

Σχετικά Άρθρα

Το ΝΑΤΟ καλεί την Ρωσία για μια νέα σύνοδο στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας, μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021.
«Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC) δεν έχει συνέλθει επί 19 μήνες.
Προσκαλέσαμε τη ρωσική κυβέρνηση σε μια νέα συνάντηση πριν από ένα χρόνο, αλλά δεν υπήρξε θετική απάντηση», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, στην εφημερίδα Die Welt.

Κοινό συμφέρον

«Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας.
Θα ήθελα να καλέσω ξανά τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μία συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας το συντομότερο δυνατόν.
Έχουμε πολλά να συζητήσουμε για το κοινό συμφέρον του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας», πρόσθεσε ο πρώην Νορβηγός πρωθυπουργός.

Η ατζέντα

«Οι συζητήσεις θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν για παράδειγμα, την αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών για στρατιωτικές ασκήσεις, προκειμένου να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και μια ενδεχόμενη κλιμάκωση.
Ένα άλλο θέμα είναι η επαρκής διαφάνεια σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της άλλης πλευράς, προκειμένου να αποφευχθούν ακούσια ατυχήματα στον αέρα και στη θάλασσα», ανέφερε συγκεκριμένα ως θέματα τα οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν σε μια τέτοια συνάντηση ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.
«Οι σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας έχουν εν τω μεταξύ φτάσει σε ένα τόσο χαμηλό σημείο που δεν είχαμε φτάσει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των εντάσεων.
Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι το κατάλληλο σχήμα για αυτό, αφού και οι δύο πλευρές κάθονται στο ίδιο τραπέζι", τόνισε ο Stoltenberg.

Τo forum

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας υφίσταται με την σημερινή του μορφή από το 2002.
Λειτουργεί ως κοινό forum διαλόγου και αποσκοπεί στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας.
Η Μόσχα αντιτάσσεται από καιρό σθεναρά στο αίτημα του ΝΑΤΟ να συζητήσει για την Ουκρανία στο Συμβούλιο.
Στο NRC μπορούν να συμμετάσχουν υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και πρέσβεις των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Η Ρωσία απέσυρε τον πρεσβευτή της στο ΝΑΤΟ πριν από χρόνια και υπάρχει μόνο ένας επιτετραμμένος της εκεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης