Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Κίνδυνος μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσου στους παχύσαρκους

Κορωνοϊός: Κίνδυνος μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσου στους παχύσαρκους
Οι παχύσαρκοι, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, αρκετούς μήνες μετά τη λήξη της οξείας νόσησης,  έχουν και μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, θρομβώσεις του αίματος, προβλήματα στους πνεύμονες, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και χρόνια φλεγμονή

Πιθανότερο είναι οι ασθενείς Covid-19 που είναι παχύσαρκοι να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια συμπτώματα της νόσου, για μήνες μετά την ανάρρωση τους από την οξεία φάση της λοίμωξης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Η μελέτη δείχνει ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσου στους παχύσαρκους, ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο από βαριά νόσηση και μάλιστα, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), έχουν 60% μεγαλύτερη θνητότητα μετά από λοίμωξη με κορωνοϊό, με τα παιδιά με παχυσαρκία να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να διασωληνωθούν και να εισαχθούν σε ΜΕΘ.

Οι κίνδυνοι και προβλήματα

Οι παχύσαρκοι, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, αρκετούς μήνες μετά τη λήξη της οξείας νόσησης έχουν και μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, θρομβώσεις του αίματος, προβλήματα στους πνεύμονες, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και χρόνια φλεγμονή.
Οι ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ, με επικεφαλής τον δρα Αλί Αμινιάν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Diabetes, Obesity and Metabolism" (Διαβήτης, Παχυσαρκία και Μεταβολισμός), ανέλυσαν στοιχεία για 2.839 ασθενείς σε βάθος έως 10 μηνών μετά την αρχική λοίμωξη.
Στο διάστημα των επόμενων 8 μηνών κατά μέσο όρο, το 43% των ασθενών χρειάστηκαν ιατρικές εξετάσεις, το 44% εισαγωγή στο νοσοκομείο και το 1% κατέληξαν.
Σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογικό βάρος, ο κίνδυνος νοσηλείας μετά την οξεία φάση ήταν 28% μεγαλύτερος για τα άτομα με μέτρια παχυσαρκία και 30% για εκείνους με σοβαρή παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος άνω του 35).
Μάλιστα, η ανάγκη για ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις για διάφορα ιατρικά προβλήματα που προκλήθηκαν μετά την Covid-19, ήταν 25% μεγαλύτερος για τους μέτρια παχύσαρκους και 39% μεγαλύτερος για τους σοβαρά παχύσαρκους, σε σχέση με όσους είχαν κανονικό βάρος.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης