Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Protasevich ομολογεί την ενοχή του με κλάματα - Βία καταγγέλλει η οικογένειά του

O Protasevich ομολογεί την ενοχή του με κλάματα - Βία καταγγέλλει η οικογένειά του
Βασανιστήρια καταγγέλλει η οικογένεια του Roman Protasevich
Σχετικά Άρθρα
Την ενοχή του για το σχέδιο ανατροπής του ηγέτη της Λευκορωσίας Alexandr Lukashenko ομολόγησε ο Roman Protasevich σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος κρατείται στη Λευκορωσία, εμφανίστηκε χθες, Πέμπτη, το απόγευμα στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ONT, εμφανώς αμήχανος και με δάκρυα στα μάτια ομολόγησε τον ρόλο του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε μια συνέντευξη, η οποία, όπως καταγγέλλουν η αντιπολίτευση, η οικογένειά του και υποστηρικτές του, διεξήχθη υπό την απειλή της βίας, όπως μεταδίδουν τα διεθή πρακτορεία Ειδήσεων Reuters και AFP.

Η... ομολογία Protasevich

Στην τρίτη αυτή εμφάνισή του μετά την αναγκαστική προσγείωση που πραγματοποίησε αεροπλάνο της Ryanair στο Μινσκ με στόχο τη σύλληψή του από τις λευκορωσικές αρχές στις 23 Μαΐου, ο Protasevich παραδέχεται ότι σχεδίαζε την ανατροπή του προέδρου Lukashenko με τη διοργάνωση εξεγέρσεων και ανακαλεί παλαιότερες επικριτικές δηλώσεις εις βάρος του βετεράνου ηγέτη, τον οποίο μάλιστα εξαίρει.
Ο Protasevich  λέει ότι παραχωρεί εκούσια τη συνέντευξη:
"Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα με καταδικάσουν δημοσίως και οι διαδηλώσεις υπέρ μου θα σταματήσουν", λέει για τους πρώην συνεργάτες του.
"Αλλά δεν με νοιάζει τι θα πούνε", συνεχίζει.
"Παραδέχτηκα αμέσως την ενοχή μου για την διοργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων χωρίς άδεια. Άσκησα συχνά κριτική εις βάρος του Αλεξάντρ Γκριγκόριεβιτς, αλλά όταν ενεπλάκην περισσότερο σε πολιτικά ζητήματα άρχισα να καταλαβαίνω ότι έκανε το σωστό και βεβαίως τον σέβομαι".
Στο τέλος της συνέντευξης που διήρκεσε 1,5 ώρα ο Protasevich κλαίει, καλύπτει το πρόσωπό του με τα χέρια του και λέει ότι ελπίζει μια ημέρα να αποκτήσει σύζυγο και παιδιά.

Βασανιστήρια καταγγέλλει η οικογένειά του

Ο πατέρας του 26χρονου, ο Dmitri Protasevich, δήλωσε ότι το βίντεο είναι αποτέλεσμα "κακοποίησης, βασανιστηρίων και απειλών".
[Ξέρω πολύ καλά τον γιό μου και πιστεύω ότι δεν θα έλεγε ποτέ τέτοια πράγματα. Τον έκαμψαν και τον υποχρέωσαν να πει ό,τι χρειαζόταν", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
"Ανησυχώ πολύ", πρόσθεσε.
"Είναι οδυνηρό να βλέπεις 'ομολογία' του Protasevich.
 Οι γονείς του θεωρούν ότι βασανίστηκε.
Δεν είναι αυτός ο Roman, το ξέρω", δηλώνουν συνεργάτες της αυτοεξόριστης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Svetlana Tikhanovskaya.
Ενόψει της προβολής της συνέντευξης, η ανεξάρτητη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna ανακοίνωσε ότι ο Protasevich προφανώς υποχρεώθηκε δια της βίας να μιλήσει στις υπηρεσίες ασφαλείας της Λευκορωσίας επειδή αντιμετωπίζει "άδικες, αλλά πολύ σοβαρές κατηγορίες".
Ο Protasevich και η Ρωσίδα σύντροφός του, η 23χρονη Sofia Sapega συνελήφθησαν στο Μινσκ στις 23 Μαΐου και κατηγορήθηκαν ότι βοήθησαν στην διοργάνωση των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Lukashenko τον Αύγουστο.
Αμέσως μετά τη σύλληψή τους και οι δύο εμφανίστηκαν σε βίντεο να "ομολογούν", κάτι που σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους έγινε υπό την απειλή βίας και είναι μια συνηθισμένη τακτική του καθεστώτος.
Απαντώντας στις μετεκλογικές διαδηλώσεις οι αρχές της Λευκορωσίας προχώρησαν σε μια επιχείρηση βίαιης καταστολής εις βάρος της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών, προχωρώντας σε συλλήψεις χιλιάδων διαδηλωτών και υποχρεώνοντας σε εξορία τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.
Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης