Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σταθεροποίηση στις αποδόσεις – Ισχυρή ζήτηση για το χρέος Γαλλίας και Ισπανίας

Ευρωζώνη: Σταθεροποίηση στις αποδόσεις – Ισχυρή ζήτηση για το χρέος Γαλλίας και Ισπανίας

Οι αποδόσεις των γαλλικών, ισπανικών και ιταλικών 10ετών αυξήθηκαν από μία έως δύο μονάδες βάσης, κινούμενες εντούτοις σε στενό εύρος διακύμανσης

Μικρή άνοδο κατέγραψαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, ωστόσο διατηρήθηκαν κοντά στα πρόσφατα χαμηλά τους, σε μία αγορά που τελεί εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ στις 10 Ιουνίου προκειμένου να βρει κατεύθυνση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Ch. Lagarde επανέλαβε χθες ότι η κεντρική τράπεζα θα στηρίξει την Ευρωζώνη σημαντικά στην πορεία ανάκαμψης από τη βαθιά ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.
Ωστόσο, με μία μόλις εβδομάδα να απομένει από την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι αξιωματούχοι της σιωπούν ώστε να μην επηρεάσουν τις προσδοκίες ως προς τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής.

Ανοδικό γύρισμα – ΗΠΑ

Αφού αρχικά κινούνταν καθοδικά ή σταθεροποιητικά στις περισσότερες αγορές, οι αποδόσεις γύρισαν σε άνοδο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Αμέσως μετά τα στοιχεία, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κατέγραψαν μικρή άνοδο, η οποία πέρασε και στην άλλη όχιη του Ατλαντικού
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε μία μονάδα βάσης στο -0,18%.
Αντίστοιχα, οι αποδόσεις των γαλλικών, ισπανικών και ιταλικών 10ετών αυξήθηκαν από μία έως δύο μονάδες βάσης, κινούμενες ωστόσο στο στενό πλαίσιο διακύμανσης των τελευταίων συνεδριάσεων.

Ελλάδα

Εξαίρεση αποτέλεσε η ελληνική αγορά, όπου οι αποδόσεις παρέμειναν σταθερές έως ελαφρώς καθοδικές.
Στη 10ετία, το κόστος δανεισμού υποχώρησε οριακά μία μονάδα βάσης στο 0,80% με το spread να επιστρέφει ξανά κάτω απο τις 100 μονάδες βάσης, στις 99, ενώ στην πενταετία παρέμεινε σταθερό στο 0,10%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 126 εκατ.ευρώ.

Εκδόσεις χρέους

Από πλευράς προσφοράς, οι εκδόσεις μακροπρόθεσμων ομολογων από Ισπανία και Γαλλία προσείλκυσαν σχετικά υψηλή επενδυτική ζήτηση, χωρίς να ασκήσουν πιέσεις στην αγορά.
Η εικόνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με την εξασθενημένη ζήτηση που παρατηρήθηκε στις πρόσφατες δημοπρασίες της Γερμανίας, με μία μάλιστα εξ αυτών να προσελκύει πολύ χαμηλότερη του αναμενομένου ζήτηση.

Επενδυτική στρατηγική

«Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ότι δεν υπάρχει λόγος για τους επενδυτές να διακρατούν μεγάλες ποσότητες ρευστού σε ομόλογα από τον πυρήνα του ευρώ καθώς η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας συνεχίζεται.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πιο ελκυστική η διακράτηση ομολόγων που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις, όπως αυτά από Ισπανία και Γαλλία», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Antouan Bouvet.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης