Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Τρίζει… η καρέκλα του Bolsonaro – Εντείνονται οι διαδηλώσεις, παρακολουθεί ο στρατός

Βραζιλία: Τρίζει… η καρέκλα του Bolsonaro – Εντείνονται οι διαδηλώσεις, παρακολουθεί ο στρατός
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη δημοτικότητα της κυβέρνησης Bolsonaro να καταρρέει
Σχετικά Άρθρα

Σε ολοένα και πιο δυσχερή θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro καθώς διευρύνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια τόσο για τους χειρισμούς του απέναντι στην πανδημία όσο και για τα πεπραγμένα υπουργών της κυβέρνησης του.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες θέλουν τη δημοτικότητα του Bolsonaro να καταρρέει, να εμφανίζουν τον άλλοτε αριστερό πρόεδρο της Βραζιλίας, Lula, να κερδίζει διαρκώς έδαφος και να προβάλλει ως το απόλυτο φαβορί για το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές του 2022.

Διαδηλώσεις … και κατσαρόλες

Ο Bolsonaro έχει περιέλθει σε πραγματικά δύσκολη θέση.
Για ένα ακόμα 24ωρο χιλιάδες Βραζιλιάνοι ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους πολλών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν υπό τον ήχο κατσαρολικών, τη στιγμή που ο Bolsonaro απευθυνόταν μέσω διαγγέλματος του στους πολίτες.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας έκανε έναν μίνι απολογισμό της προεδρικής του θητείας, δεσμεύτηκε ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ενώ έσπευσε να σημειώσει πως έως τα τέλη του 2021 όσοι Βραζιλιάνοι το επιθυμούν, θα μπορούν να εμβολιαστούν.
Αλλά οι υποσχέσεις του Bolsonaro δεν φαίνονται ικανές να αλλάξουν το κλίμα στην κοινή γνώμη, η οποία καταλογίζει στον πρόεδρο τεράστιες ευθύνες, αδιαφορία και ανικανότητα στη διαχείριση της πανδημίας, η οποία έχει αφήσει πίσω της σχεδόν 468.000 νεκρούς.
Μάλιστα το περασμένο Σάββατο χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους 16 πόλεων προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεση τους στην απόφαση του Bolsonaro να φιλοξενήσει η Βραζιλία τη διοργάνωση του Copa America.
Στο Σάο Πάολο, χιλιάδες άνθρωποι που φορούσαν μάσκες – τη χρήση των οποίων έχει ειρωνευτεί ο Bolsonaro - έκλεισαν μία από τις μεγαλύτερες λεωφόρους, ενώ πάνω τους πετούσε ένα μεγάλο μπαλόνι που έδειχνε τον πρόεδρο της Βραζιλίας σαν βρικόλακα, ενώ στο Ρίο ντε Ζανέιρο, το συγκεντρωμένο πλήθος κρατούσε πορτρέτα του αριστερού πρώην προέδρου της χώρας Lula να φορά την προεδρική κορδέλα.

Σκάνδαλα και στρατός

Και ενώ η λαϊκή δυσαρέσκεια για τον Bolsonaro γιγαντώνεται, το άσχημο κλίμα για την κυβέρνηση του προέδρου της Βραζιλίας επιδεινώνεται και από τα σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκονται υπουργοί του.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας επέτρεψε τη διενέργεια έρευνας εναντίον του υπουργού Περιβάλλοντος, Ricardo Salles με την κατηγορία ότι παρενέβη σε αστυνομική έρευνα για παράνομη υλοτομία.
Μάλιστα ο Salles κατηγορείται ότι ζητούσε την περαιτέρω απορρύθμιση της περιβαλλοντικής πολιτικής, προκειμένου η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η κοινωνία ήταν αποσπασμένη λόγω της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή, σάλος έχει ξεσπάσει και για τον πρώην υπουργό Υγείας, στρατηγό Eduardo Pazuello – για τον οποίο «τρέχει» μια ακόμα έρευνα για τη Γερουσία -, ο οποίος έχοντας στο πλευρό του τον Jair Bolsonaro σε μια συγκέντρωση «οπαδών» τους, εξέφρασε πολιτικές θέσεις, κάτι το οποίο συνιστά θεσμικό ατόπημα, μια και δεν επιτρέπεται στους στρατιωτικούς στη Βραζιλία να διατυπώνουν πολιτικές θέσεις, να εκφράζουν τη στήριξη τους σε κόμματα και να ασκούν πολιτική δραστηριότητα.
Ο στρατός παρακολουθεί τα «ατοπήματα» χωρίς να σχολιάζει και να παρεμβαίνει μέχρι στιγμής, αν και δεν λείπουν εκείνοι που κάνουν λόγο για κινήσεις που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν προβλήματα και «αναρχία στις ένοπλες δυνάμεις».
Σημειώνεται πως ο Bolsonaro όρισε τον Pazuello «γραμματέα στρατηγικών μελετών» στο προεδρικό Μέγαρο, θέση που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.

Φαβορί ο Lula

Με τον Bolsonaro να χάνει σε δημοτικότητα και δυναμική σε μια χρονική περίοδο που η Βραζιλία εξακολουθεί να μετρά καθημερινά χιλιάδες νεκρούς και κρούσματα από την επιδημία, η προοπτική επανεκλογής του στις προεδρικές εκλογές του 2022 φαίνεται να εξανεμίζεται.
Πρόσφατη δημοσκόπηση της Datafolha προέβλεπε μάλιστα άνετη νίκη του Lula.
Συγκεκριμένα και βάσει της δημοσκόπησης, ο Lula, ο οποίος μόλις τον περασμένο Μάρτιο, επανέκτησε τα πολιτικά του δικαιώματα, συγκεντρώνει το 41% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών έναντι 23% του Bolsonaro.
Στον δεύτερο γύρο ο Lula λαμβάνει το 55% στην πρόθεση ψήφου έναντι 32% του Bolsonaro.
Βάσει της δημοσκόπησης, όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πουν αυθόρμητα ποιον θα ψήφιζαν το 2022, χωρίς κατάλογο ονομάτων, το προβάδισμα του Lula φάνηκε να είναι μικρότερο (21%, έναντι 17% που είπε ότι θα ψήφιζε τον Bolsonaro), ενώ το 49% είπε πως «δεν ξέρει» ποιον θα ψήφιζε.
Σημειώνεται πως ο Lula πέρασε 17 μήνες στην φυλακή την περίοδο 2018 – 2019 κατηγορούμενος για διαφθορά, αν και εξαρχής δήλωνε αθώος.
Tον περασμένο Μάρτιο, ανέκτησε τα πολιτικά του δικαιώματα, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τις καταδίκες του, με αποτέλεσμα να μπορεί και πάλι να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Βραζιλίας.
Πάντως, ο Lula δεν έχει τοποθετηθεί ανοιχτά και επίσημα εάν θα διεκδικήσει την προεδρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης