Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιθανή σύνδεση του εμβολίου της Pfizer με μυοκαρδίτιδες - Ενέκρινε το κινεζικό Sinovac ο ΠΟΥ

Πιθανή σύνδεση του εμβολίου της Pfizer με μυοκαρδίτιδες - Ενέκρινε το κινεζικό Sinovac ο ΠΟΥ
Την έγκριση του για την επείγουσα χρήση του κινεζικού εμβολίου Sinovac έδωσε η επιτροπή των ειδικών για θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ

Με την πανδημία να «χτυπά» πολλές περιοχές του πλανήτη (Λατινική Αμερική, νοτιοανατολική Ασία) και να απειλεί με νέα κύματα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ευρήματα μελέτης, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται μια πιθανή σύνδεση του εμβολίου της Pfizer με περιστατικά μυοκαρδίτιδας.
Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη 3/6 ότι μόνον ένας υποτύπος της παραλλαγής Δέλτα της Covid-19, η οποία εντοπίσθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, εξακολουθεί να θεωρείται «ανησυχητικός»

Ισραήλ: Pfizer… και μυοκαρδίτιδες

Σύμφωνα με τη μελέτη που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καταγράφηκε ένας μικρός αριθμός περιστατικών μυοκαρδίτιδας κυρίως σε νέους ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer.
Συγκεκριμένα, το Ισραήλ ανακοίνωσε 275 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας από το Δεκέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021 ύστερα από πάνω από 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το Pfizer.
Οι περισσότεροι ασθενείς που είχαν αυτήν την πάθηση δεν πέρασαν πάνω από 4 ημέρες στο νοσοκομείο ενώ στο 95% των περιστατικών γίνεται λόγος για ήπια περιστατικά.
Η μελέτη αναφέρει ότι «υπάρχει μια πιθανή σύνδεση της β’ δόσης του εμβολίου της Pfizer με την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας κυρίως ανάμεσα σε νέους 16 – 30 ετών», ενώ βάσει των ευρημάτων, αυτή η σύνδεση παρατηρείται κυρίως ανάμεσα στους άντρες ηλικίας 16 – 19 ετών.
Από την πλευρά της η Pfizer ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για τα ευρήματα της μελέτης του Ισραήλ, υποστηρίζοντας πάντως πως δεν έχει αποδειχθεί κάποια αιτιώδης σχέση των περιστατικών αυτών με το εμβόλιο.
Σημειώνεται πως το Ισραήλ, το οποίο είναι ανάμεσα στους παγκόσμιους πρωταθλητές των εμβολίων, ανακοίνωσε πως σύντομα θα προχωρήσει στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών.
Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη έρευνα για τη σύνδεση των εμβολίων των Pfizer, Moderna με περιστατικά μυοκαρδίτιδας διενεργήθηκε και στις ΗΠΑ, με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) να αναφέρουν πως δεν εντόπισαν περισσότερα περιστατικά από αυτά που παρατηρούνται στο γενικό πληθυσμό.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 171.335.846 και οι νεκροί 3.296.735
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.288.092 κρούσματα και 595.242 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 28.307.832 και τρίτη σε νεκρούς με 335.102
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 465.199 και τρίτη σε κρούσματα με 16.624.480
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.739.991
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.263.697 και έκτη η Ρωσία με 5.031.583
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.510.596 και όγδοη η Ιταλία με 4.223.200
φδσαφσδασαδ.JPG
Ενέκρινε το κινεζικό εμβόλιο Sinovac o ΠΟΥ

Την έγκριση του για την επείγουσα χρήση του κινεζικού εμβολίου Sinovac έδωσε η επιτροπή των ειδικών για θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ.
Πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο από την Κίνα που λαμβάνει την έγκριση του ΠΟΥ.
Το εμβόλιο, το οποίο προτείνεται για χρήση σε άτομα άνω των 18 ετών, θα χορηγείται σε δύο δόσεις, με το μεταξύ τους διάστημα να κυμαίνεται από 2 έως 4 εβδομάδες.
Παράλληλα, δεν τίθεται κάποιο ανώτατο ηλικιακό όριο, καθώς, όπως τονίζεται, τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να έχει υψηλά προστατευτικά αποτελέσματα στους ηλικιωμένους.
Το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένεται να διατεθεί στο μηχανισμό COVAX που φροντίζει για την προμήθεια των πιο φτωχών κρατών με εμβόλια κατά της covid.
Μέχρι στιγμής η εταιρεία παραγωγής αναφέρει πως έχει παράξει περισσότερα από 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έως τα τέλη Μαΐου.

ΠΟΥ: Μόνον ένας υποτύπος της παραλλαγής Δέλτα θεωρείται «ανησυχητικός»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη 3/6 ότι μόνον ένας υποτύπος της παραλλαγής Δέλτα της Covid-19, η οποία εντοπίσθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, εξακολουθεί να θεωρείται «ανησυχητικός»
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), πρόκειται για την παραλλαγή Β.1.617, η οποία επονομάστηκε Δέλτα και θεωρείται εν μέρει υπεύθυνη για την «έκρηξη» της πανδημίας στην Ινδία, ενώ έχει επεκταθεί έκτοτε σε περισσότερα από δύο εδάφη, με τρεις ξεχωριστούς υποτύπους.
Τον περασμένο μήνα ο ΠΟΥ είχε χαρακτηρίσει «ανησυχητική» ολόκληρη την παραλλαγή, όμως τώρα, ανακοίνωσε πως μόνον ένας υποτύπος της πρέπει πλέον να θεωρείται «ανησυχητικός».

Κυριακίδου (ΕΕ) στους G7: Προτεραιότητα τα ψηφιακά πιστοποιητικά και η αντιμετώπιση των νέων μεταλλάξεων τυο Covid-19

Στη σύνοδο των υπουργών Υγείας της G7 θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στις 3-4 Ιουνίου 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παραστεί η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Τρίτη 2 Ιουνίου 2021
Πριν από τη συνεδρίαση, η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε ότι «ως ομάδα των G7 πρέπει ενωμένα να εργαστούμε για ουσιαστικές αλλαγές σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο στον τομέα της υγείας.
Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία που μας δίνεται εξαιτίας της πανδημίας.
Δεν υπάρχει πολυτέλεια του χρόνου για καθυστερήσεις»
Προσέθεσε δε το εξής: "Οι βασικές προτεραιότητες για την ΕΕ είναι σαφείς: να ενισχύσουμε την ανάπτυξη εμβολίων και τη στήριξή μας στο COVAX, να αναπτύξουμε ψηφιακά πιστοποιητικά COVID-19 και να πρέπει να προετοιμαστούμε για νέες μεταλλάξεις».
Παράλληλα, η Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αρχίσει να κοιτάζει πέρα από τη νόσο COVID-19 ώστε να λάβει άμεσα μέτρα «για τη δημιουργία ισχυρών παγκόσμιων δομών για την αντιμετώπιση αριθμού κρίσιμων ζητημάτων, όπως τη μικροβιακή αντοχή".
5354353454353543534.JPG
Αυστραλία: Παρατείνεται για άλλες 7 ημέρες το lockdown στη Μελβούρνη

Για άλλες 7 ημέρες παρατείνεται το lockdown στη Μελβούρνη όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Πολιτείας της Βικτόρια
«Καταμετράμε μέχρι σήμερα 60 κρούσματα, επηρεάζονται πάνω από 350 τοποθεσίες και πρόκειται για μια παραλλαγή του ιού πολύ πιο μολυσματική, η οποία μεταδίδεται ταχύτερα από ό,τι είχαμε δει ως τώρα» υποστήριξε ο μεταβατικός πολιτειακός πρωθυπουργός στη Βικτόρια.
7567575757575756.JPG
Αφρική: Ύφεση, ανεργία και αυξανόμενη βία λόγω covid

Αντιμέτωπο με την ύφεση, την ανεργία και την αυξανόμενη βία είναι μεγάλο μέρος της Αφρικής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε έκθεση του Ibrahim Forum για το 2021 αναφέρεται πως «το κλείσιμο της οικονομίας παγκοσμίως οδήγησε την Αφρική σε ύφεση για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, με σοβαρές επιπτώσεις όσον αφορά την ανεργία, τη φτώχεια, τις ανισότητες και την έλλειψη διατροφικής ασφάλειας».
Όπως αναφέρεται, οι αφρικανικές χώρες επέβαλαν αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ισχυρή ιχνηλάτηση όταν άρχισε η πανδημία, σώζοντας δυνάμει εκατομμύρια ζωές.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως η Αφρική ήταν η μόνη ήπειρος στην οποία αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η βία του όχλου αυξήθηκε κατά 78%, ενώ περισσότεροι από 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν την εφαρμογή των περιορισμών των lockdown ενώ υποστηρίζεται πως οι προσπάθειες επίλυσης συγκρούσεων ή κατά των εξεγέρσεων μειώθηκαν, ανοίγοντας την πόρτα σε εξτρεμιστικές οργανώσεις να επωφεληθούν από την πανδημία καλύπτοντας τα κενά που άφησε το κράτος.

Στο Περού το πιο βαρύ χτύπημα της covid: Πρώτο παγκοσμίως σε θνητότητα

Το πιο βαρύ πλήγμα της επιδημίας του κορωνοϊού έχει δεχθεί το Περού, το οποίο είναι πρώτο παγκοσμίως σε θνητότητα.
Μετά την αναθεώρηση του αριθμού των θυμάτων από covid – από 69.000 σε περισσότερους από 180.000 – το Περού είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τεχνική επιτροπή που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο και αποτελείται από περουβιανούς επιστήμονες και ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ανερχόταν ως την 22η Μαΐου σε 180.764 στο κράτος των περίπου 33 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το Περού έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο, με 5.484 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Πριν την αναθεώρηση των στοιχείων, το Περού ήταν στην 13η θέση παγκοσμίως με 2.103 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, με πρώτη την Ουγγαρία με 3.077 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Μέχρι πρότινος οι υγειονομικές αρχές του Περού κατέγραφαν μόνο τους θανάτους ασθενών που είχε επιβεβαιωθεί με εξετάσεις πως έπασχαν από την COVID-19.
Πλέον θα συμπεριλαμβάνονται στον απολογισμό θάνατοι με βάση επτά κριτήρια τεχνικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων «πιθανών κρουσμάτων (...) που συνδέονταν αποδεδειγμένα με επιβεβαιωμένο κρούσμα».
Θα καταμετρώνται επίσης «ύποπτα κρούσματα (...) με κλινική εικόνα που συνάδει» με τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Σημειώνεται πως οι εμβολιασμοί στο Περού προχωρούν εξαιρετικά αργά καθώς μόλις το 5% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

Κίνα: Lockdown λόγω της ινδικής παράλλαξης

Μεγάλο μέρος της επαρχίας Guangdong έχει θέσει σε lockdown η κινεζική κυβέρνηση ύστερα από την έξαρση κρουσμάτων που αποδίδονται στην ινδική παράλλαξη.
Τις τελευταίες τρεις ημέρες αναφέρθηκαν περίπου 60 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα εντοπίζονται στην πόλη Guangzhou και στη γειτονική πόλη Foshan.
Όπως έγινε γνωστό, όλα τα κρούσματα αφορούν την ινδική παράλλαξη του ιού.
«Σε αυτή τη μάχη έναντι του ιού, πρέπει να τρέχουμε λίγο πιο μπροστά και πιο γρήγορα προκειμένου να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού και να σπάσουμε εγκαίρως την αλυσίδα της μετάδοσης» ανέφερε ο Huang Guanglie επικεφαλής της επιτροπής υγείας της Guangzhou.
Στο πλαίσιο αυτό ανεστάλησαν όλες οι πτήσεις από την πόλη Guangzhou ενώ σε πολλές γειτονιές της, οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μείνουν απομονωμένοι στα σπίτια τους, επιτρέποντας μόνο σε ένα μέλος του νοικοκυριού να βγαίνει έξω για τα απαραίτητα ψώνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης