Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Η πανδημία δεν έπληξε το ρόλο του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές

ΕΚΤ: Η πανδημία δεν έπληξε το ρόλο του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές
Σε σχέση με το 2019 χρησιμοποιήθηκε λιγότερο όσονα αφορά τα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθεματικά, τις εκδόσεις χρέους σε ξένο νόμισμα, καθώς και τις διεθνείς καταθέσεις
Σχετικά Άρθρα

Σταθερός εν γένει παρέμεινε το έτος 2020 ο ρόλος του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές, σύμφωνα με πορίσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία κατέδειξε ότι το κοινό νόμισμα διαθέτει μερίδιο αγοράς της τάξης του 19%, σε σχετική ανακοίνωση την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2020.
«Το ευρώ παρέμεινε το δεύτερο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα παγκοσμίως, μετά το δολάριο των ΗΠΑ» δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, σχολιάζοντας τα πορίσματα της εν λόγω έρευνας

Κατηγορίες

Πιο συγκεκριμένα, το μερίδιο του ευρώ παρέμεινε σχετικά σταθερό στις κατηγορίες των εκκρεμών διεθνών δανείων με αυξημένες διασφαλίσεις, του αποθέματος διεθνούς χρέους και της τιμολόγησης εισαγωγών προϊόντων (σε χώρες εκτός της Ευρωζώνης).
Σε αντίθεση, χρησιμοποιήθηκε λιγότερο σε σχέση με το 2019, όσον αφορά τα παγκόσμια αποθέματα συναλλάγματος, τις εκδόσεις χρέους σε ξένο νόμισμα, καθώς και τις διεθνείς καταθέσεις.

«Πράσινα» ομόλογα

Την ίδια ώρα, όμως, παρέμεινε ως το βασικό νόμισμα στις ραγδαίως εξελισσόμενες αγορές των «πράσινων» ομολόγων, διαθέτοντας μερίδιο άνω του 50%.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η εν λόγω ανθεκτικότητα, η οποία αφορά ένα έτος το οποίο καθορίστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, επέρχεται σ’ αντιδιαστολή με τις συνέπειες της πρόσφατης κρίσης – χρέους (2010 – 2012), όταν η χρήση του ευρώ μειώθηκε όσον αφορά τις διεθνείς συναλλαγές.
«Ως έναν βαθμό, η εν λόγω εξέλιξη ενδεχομένως αντανακλά την αποτελεσματικότητα των πρωτοφανών μέτρων νομισματικής στήριξης κατά τη διάρκεια της Covid» υπογράμμισε η Lagarde.

Ο σχεδιασμός

Όσον αφορά το μέλλον, ο διεθνής ρόλος του ευρώ θα υποστηριχθεί κυρίως από μια βαθύτερη και πληρέστερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της ένωσης κεφαλαιαγορών, στο πλαίσιο της διατήρησης της υγιούς δημοσιονομικής κατάστασης στην Ευρωζώνη.
Το Ευρωσύστημα υποστηρίζει αυτές τις πολιτικές και τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, επισημαίνεται στην έκθεση.
moooon.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης