Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιθανή σύνδεση του εμβολίου της Pfizer με μυοκαρδίτιδες – Ενέκρινε το κινεζικό Sinovac ο ΠΟΥ

Πιθανή σύνδεση του εμβολίου της Pfizer με μυοκαρδίτιδες – Ενέκρινε το κινεζικό Sinovac ο ΠΟΥ
Πυκνώνουν οι φωνές για δικαιότερη διανομή των εμβολίων  - Ισραήλ και Μπαχρέιν πρώτοι στους εμβολιασμούς
Σχετικά Άρθρα

Με την πανδημία του κορωνοϊού να εξακολουθεί να «χτυπά» πολλές περιοχές του πλανήτη (Λατινική Αμερική, νοτιοανατολική Ασία) και να απειλεί λόγω των παραλλάξεων με νέα κύματα και εξάρσεις, πυκνώνουν τα αιτήματα για μια δικαιότερη διανομή των εμβολίων, τη στιγμή πάντως που στις χώρες που έχει προχωρήσει αρκετά ικανοποιητικά ο εμβολιασμός, παρατηρείται μείωση της προθυμίας και του ενδιαφέροντος των πολιτών.
Στην κατεύθυνση της δικαιότερης διανομής των εμβολίων αναμένεται να συνδράμει το κινεζικό εμβόλιο Sinovac, το οποίο αφού έλαβε την έγκριση από τον ΠΟΥ, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο πρόγραμμα COVAX του ΟΗΕ που αποσκοπεί στην προμήθεια των πιο φτωχών κρατών.
Το Sinovac, το οποίο είναι το δεύτερο κινεζικό εμβόλιο μετά το Sinopharm που έχει εγκριθεί από τον ΠΟΥ για χρήση στους άνω των 18 ετών, αναμένεται να συμβάλλει ιδιαίτερα στην κάλυψη του κενού των 100 εκατομμυρίων και πλέον δόσεων προς τις φτωχές χώρες, έλλειμμα που δημιουργήθηκε ύστερα από την απόφαση της Ινδίας να σταματήσει τις εξαγωγές του AstraZeneca προκειμένου να ανταποκριθεί στις εσωτερικές της ανάγκες.
Και ενώ το μείζον ζήτημα είναι η δίκαιη διανομή των εμβολίων, το Ισραήλ ανακοίνωσε ευρήματα μελέτης, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται μια πιθανή σύνδεση του εμβολίου της Pfizer με περιστατικά μυοκαρδίτιδας.

Ισραήλ: Pfizer… και μυοκαρδίτιδες

Σύμφωνα με τη μελέτη που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καταγράφηκε ένας μικρός αριθμός περιστατικών μυοκαρδίτιδας κυρίως σε νέους ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer.
Συγκεκριμένα, το Ισραήλ ανακοίνωσε 275 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας από το Δεκέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021 ύστερα από πάνω από 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το Pfizer.
Οι περισσότεροι ασθενείς που είχαν αυτήν την πάθηση δεν πέρασαν πάνω από 4 ημέρες στο νοσοκομείο ενώ στο 95% των περιστατικών γίνεται λόγος για ήπια περιστατικά.
Η μελέτη αναφέρει ότι «υπάρχει μια πιθανή σύνδεση της β’ δόσης του εμβολίου της Pfizer με την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας κυρίως ανάμεσα σε νέους 16 – 30 ετών», ενώ βάσει των ευρημάτων, αυτή η σύνδεση παρατηρείται κυρίως ανάμεσα στους άντρες ηλικίας 16 – 19 ετών.
Από την πλευρά της η Pfizer ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για τα ευρήματα της μελέτης του Ισραήλ, υποστηρίζοντας πάντως πως δεν έχει αποδειχθεί κάποια αιτιώδης σχέση των περιστατικών αυτών με το εμβόλιο.
Σημειώνεται πως το Ισραήλ, το οποίο είναι ανάμεσα στους παγκόσμιους πρωταθλητές των εμβολίων, ανακοίνωσε πως σύντομα θα προχωρήσει στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών.
Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη έρευνα για τη σύνδεση των εμβολίων των Pfizer, Moderna με περιστατικά μυοκαρδίτιδας διενεργήθηκε και στις ΗΠΑ, με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) να αναφέρουν πως δεν εντόπισαν περισσότερα περιστατικά από αυτά που παρατηρούνται στο γενικό πληθυσμό.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 171.259.456 και οι νεκροί 3.567.030
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.288.092 κρούσματα και 595.242 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 28.307.832 και τρίτη σε νεκρούς με 335.102
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 465.199 και τρίτη σε κρούσματα με 16.624.480
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.738.817
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.256.516 και έκτη η Ρωσία με 5.031.583
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.506.333 και όγδοη η Ιταλία με 4.220.304
 Καταγραφή_67.JPG
Ενέκρινε το κινεζικό εμβόλιο Sinovac o ΠΟΥ

Την έγκριση του για την επείγουσα χρήση του κινεζικού εμβολίου Sinovac έδωσε η επιτροπή των ειδικών για θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ.
Πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο από την Κίνα που λαμβάνει την έγκριση του ΠΟΥ.
Το εμβόλιο, το οποίο προτείνεται για χρήση σε άτομα άνω των 18 ετών, θα χορηγείται σε δύο δόσεις, με το μεταξύ τους διάστημα να κυμαίνεται από 2 έως 4 εβδομάδες.
Παράλληλα, δεν τίθεται κάποιο ανώτατο ηλικιακό όριο, καθώς, όπως τονίζεται, τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να έχει υψηλά προστατευτικά αποτελέσματα στους ηλικιωμένους.
Το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένεται να διατεθεί στο μηχανισμό COVAX που φροντίζει για την προμήθεια των πιο φτωχών κρατών με εμβόλια κατά της covid.
Μέχρι στιγμής η εταιρεία παραγωγής αναφέρει πως έχει παράξει περισσότερα από 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έως τα τέλη Μαΐου.

Brics: Επείγουσα ανάγκη η παραγωγή «γενόσημων» εμβολίων κατά του Covid-19 για παγκόσμια ανοσία

Tην επιτάχυνση των παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, ζήτησε η ομάδα Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) επαναλαμβάνοντας ότι η προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αυτά θα βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να καταπολεμήσουν την πανδημία.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από μια διαδικτυακή συνάντηση, οι υπουργοί Εξωτερικών αυτών των χωρών επιβεβαίωσαν ότι ένας «γενικευμένος εμβολιασμός» θα συμβάλει στον περιορισμό της πανδημίας, υπογραμμίζοντας «τον επείγοντα χαρακτήρα της ταχείας προσφοράς εμβολίων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες».
Εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στην παγκόσμια εκστρατεία υπό την ηγεσία της Νότιας Αφρικής και της Ινδίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για την προσωρινή άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια της Covid-19.
Η υπουργός της Νοτίου Αφρικής, Naledi Pandor υποστήριξε ότι «κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου είμαστε όλοι ασφαλείς».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόλις το 2% των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, έχουν χορηγηθεί στην υποσαχάρια Αφρική, μια κατάσταση που η Pandor χαρακτήρισε ένα «παγκόσμιο έλλειμμα πρόσβασης στα εμβόλια».
Εξήντα τρεις χώρες έχουν στηρίξει μέχρι σήμερα την πρόταση της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, αλλά απαιτείται ομοφωνία των 164 κρατών μελών του ΠΟΕ για την επίτευξη συμφωνίας.
5354353454353543534.JPG
Ο παγκόσμιος αγώνας προς τον πλήρη εμβολιασμό - Πρωταθλητές Ισραήλ και Μπαχρέιν

Οι επιστήμονες υπολόγισαν αρχικά ότι για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης θα έπρεπε να εμβολιασθεί το 60% έως 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, ένα όριο που έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω από τις αρχές του 2021 στο 80% έως 85%.
Όπως σημειώνει ο Niall McCarthy της Statista, ο αγώνας για πλήρη εμβολιασμό βρίσκεται σε εξέλιξη και το Ισραήλ έχει το υψηλότερο μερίδιο πολιτών του που έχουν εμβολιασθεί.
Ο αριθμός κρουσμάτων Covid-19 στο Ισραήλ άρχισε να μειώνεται όταν το 40% του πληθυσμού του είχε κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου.
Τώρα εκτιμάται πως το 59,3% των Ισραηλινών είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Το ποσοστό αναπαραγωγής της χώρας ήταν περίπου 0,5% τις τελευταίες εβδομάδες και φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να προκύψει από την πανδημία, υποδηλώνοντας ότι οι αρχικές εκτιμήσεις της ανοσίας της αγέλης είχαν ακρίβεια.
Με το 45,4% των κατοίκων του να έχουν εμβολιαστεί πλήρως, το Μπαχρέιν έρχεται δεύτερο στη λίστα.

Σε ύφεση η covid στην Ινδία – Πάνω από 335.000 οι νεκροί

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα καθώς τα τελευταία 24ωρα τα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα κινούνται πολύ χαμηλότερα των 150.000 μολύνσεων αλλά και των κρουσμάτων που καταγράφονταν από τα μέσα Απριλίου και μετά, όταν και είχαν εκτοξευτεί σε πάνω από 400.000.
Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 3.207 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 132.788 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά η Ινδία μετρά 335.102 νεκρούς επί συνόλου 28,3 εκατομμυρίων κρουσμάτων.
Η Ινδία έχει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω τις ΗΠΑ (595.205 νεκροί) και τηΒραζιλία (465.199 θάνατοι), και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, μετά τις ΗΠΑ (33,3 εκατ.).
Υπενθυμίζεται πως η Ινδία έχει διακόψει την εξαγωγή εμβολίων προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας.
Χθες το Ινστιτούτο Serum ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον Ιούνιο την παραγωγή εμβολίων της AstraZeneca στα 90 εκατομμύρια δόσεις από 65 εκατομμύρια δόσεις που ήταν μέχρι σήμερα.
Εκτιμάται πως η εξαγωγή εμβολίων από την Ινδία θα ομαλοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Αυστραλία: Παρατείνεται για άλλες 7 ημέρες το lockdown στη Μελβούρνη

Για άλλες 7 ημέρες παρατείνεται το lockdown στη Μελβούρνη όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Πολιτείας της Βικτόρια
«Καταμετράμε μέχρι σήμερα 60 κρούσματα, επηρεάζονται πάνω από 350 τοποθεσίες και πρόκειται για μια παραλλαγή του ιού πολύ πιο μολυσματική, η οποία μεταδίδεται ταχύτερα από ό,τι είχαμε δει ως τώρα» υποστήριξε ο μεταβατικός πολιτειακός πρωθυπουργός στη Βικτόρια.
7567575757575756.JPG
Αφρική: Ύφεση, ανεργία και αυξανόμενη βία λόγω covid

Αντιμέτωπο με την ύφεση, την ανεργία και την αυξανόμενη βία είναι μεγάλο μέρος της Αφρικής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε έκθεση του Ibrahim Forum για το 2021 αναφέρεται πως «το κλείσιμο της οικονομίας παγκοσμίως οδήγησε την Αφρική σε ύφεση για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, με σοβαρές επιπτώσεις όσον αφορά την ανεργία, τη φτώχεια, τις ανισότητες και την έλλειψη διατροφικής ασφάλειας».
Όπως αναφέρεται, οι αφρικανικές χώρες επέβαλαν αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ισχυρή ιχνηλάτηση όταν άρχισε η πανδημία, σώζοντας δυνάμει εκατομμύρια ζωές.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως η Αφρική ήταν η μόνη ήπειρος στην οποία αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η βία του όχλου αυξήθηκε κατά 78%, ενώ περισσότεροι από 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν την εφαρμογή των περιορισμών των lockdown ενώ υποστηρίζεται πως οι προσπάθειες επίλυσης συγκρούσεων ή κατά των εξεγέρσεων μειώθηκαν, ανοίγοντας την πόρτα σε εξτρεμιστικές οργανώσεις να επωφεληθούν από την πανδημία καλύπτοντας τα κενά που άφησε το κράτος.

Στο Περού το πιο βαρύ χτύπημα της covid: Πρώτο παγκοσμίως σε θνητότητα

Το πιο βαρύ πλήγμα της επιδημίας του κορωνοϊού έχει δεχθεί το Περού, το οποίο είναι πρώτο παγκοσμίως σε θνητότητα.
Μετά την αναθεώρηση του αριθμού των θυμάτων από covid – από 69.000 σε περισσότερους από 180.000 – το Περού είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τεχνική επιτροπή που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο και αποτελείται από περουβιανούς επιστήμονες και ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ανερχόταν ως την 22η Μαΐου σε 180.764 στο κράτος των περίπου 33 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το Περού έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο, με 5.484 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Πριν την αναθεώρηση των στοιχείων, το Περού ήταν στην 13η θέση παγκοσμίως με 2.103 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, με πρώτη την Ουγγαρία με 3.077 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Μέχρι πρότινος οι υγειονομικές αρχές του Περού κατέγραφαν μόνο τους θανάτους ασθενών που είχε επιβεβαιωθεί με εξετάσεις πως έπασχαν από την COVID-19.
Πλέον θα συμπεριλαμβάνονται στον απολογισμό θάνατοι με βάση επτά κριτήρια τεχνικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων «πιθανών κρουσμάτων (...) που συνδέονταν αποδεδειγμένα με επιβεβαιωμένο κρούσμα».
Θα καταμετρώνται επίσης «ύποπτα κρούσματα (...) με κλινική εικόνα που συνάδει» με τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Σημειώνεται πως οι εμβολιασμοί στο Περού προχωρούν εξαιρετικά αργά καθώς μόλις το 5% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

Κίνα: Lockdown λόγω της ινδικής παράλλαξης

Μεγάλο μέρος της επαρχίας Guangdong έχει θέσει σε lockdown η κινεζική κυβέρνηση ύστερα από την έξαρση κρουσμάτων που αποδίδονται στην ινδική παράλλαξη.
Τις τελευταίες τρεις ημέρες αναφέρθηκαν περίπου 60 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα εντοπίζονται στην πόλη Guangzhou και στη γειτονική πόλη Foshan.
Όπως έγινε γνωστό, όλα τα κρούσματα αφορούν την ινδική παράλλαξη του ιού.
«Σε αυτή τη μάχη έναντι του ιού, πρέπει να τρέχουμε λίγο πιο μπροστά και πιο γρήγορα προκειμένου να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού και να σπάσουμε εγκαίρως την αλυσίδα της μετάδοσης» ανέφερε ο Huang Guanglie επικεφαλής της επιτροπής υγείας της Guangzhou.
Στο πλαίσιο αυτό ανεστάλησαν όλες οι πτήσεις από την πόλη Guangzhou ενώ σε πολλές γειτονιές της, οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μείνουν απομονωμένοι στα σπίτια τους, επιτρέποντας μόνο σε ένα μέλος του νοικοκυριού να βγαίνει έξω για τα απαραίτητα ψώνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης