Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕE: Οι πολυεθνικές θα αναγκάζονται να δηλώνουν τα έσοδά τους σε κάθε χώρα ξεχωριστά

ΕE: Οι πολυεθνικές θα αναγκάζονται να δηλώνουν τα έσοδά τους σε κάθε χώρα ξεχωριστά

Αφορά εταιρείες με συνολικό τζίρο άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ – Αναγκαστική δήλωση κερδών που μεταφέρονται σε «φορολογικούς παραδείσους»

Σχετικά Άρθρα

Σε συμφωνία κατέληξαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να περιοριστούν οι δυνατότητες των πολυεθνικών για φοροαποφυγή μέσω της απαίτησης για παροχή περισσοτέρων οικονομικών στοιχείων στις φορολογικές αρχές στο πλαίσιο μίας συντονισμένης προσπάθειας για να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα των κρατών η οποία κερδίζει όλοένα και μεγαλύτερο έδαφος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 1η Ιουνίου 2021.

Οικονομικά στοιχεία

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν την Τρίτη 1 Ιουνίου για ένα πακέτο φορολογικών μέτρων που αναγκάζει εταιρείες με συνολικά έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ (917 εκατομμύρια δολάρια) στα δύο τελευταία οικονομικά έτη να αποκαλύψουν τα οικονομικά στοιχεία τους - συμπεριλαμβανομένων των κερδών προ φόρων και τους καταβληθέντες φόρους εισοδήματος - από τη λειτουργία τους σε κάθε κράτος – μέλος.

Εθνικό δίκαιο

Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να δηλώνουν τα εισοδήματά τους που έχουν μεταφερθεί σε χώρες που χαρακτηρίζονται από την ΕΕ ως φορολογικοί παράδεισοι.
Η συμφωνία εξακολουθεί να χρειάζεται τη έγκριση των κρατών μελών προτού κατάστεί επίσης νομοθεσία.
Μετά από αυτη την εγκριση, τα κράτη μέλη θα έχουν περιθώριο 18 μήνες για να ενσωματώσουν τους νέους φορολογικούς κανόνες στο εθνικό δίκαιο.

Φορολογικό παρατηρητήριο

Επίσης ΕΕ δημιούργησε ένα όργανο για να ενισχύσει στην προώθηση πολιτικών κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Το Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ θα καταστεί «hub νέων ιδεών» που θα ενημερώσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων συγκεντρώνοντας δεδομένα, πραγματοποιώντας έρευνες και αναλύοντας τα δεδομένα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΟΟΣΑ

Οι κινήσεις έρχονται καθώς τα μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣA) διαπραγματεύονται μια παγκόσμια συμφωνία για την αναθεώρηση των φορολογικών κανόνων και εχουν στόχο να πιέσουν τις πολυεθνικές να αναλάβουν μεγαλύτερα φορολογικά βάρη σε χώρες όπου δραστηριοποιούνται.
Η συμφωνία αυτή έχει ωθηθεί από προτάσεις της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden που περιλαμβάνουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή των εταιρικών κερδών τουλάχιστον 15%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης