Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Στο τραπέζι κυρώσεις από την ΕΕ για τον εθνικό αερομεταφορέα της Λευκορωσίας Belavia

Reuters: Στο τραπέζι κυρώσεις από την ΕΕ για τον εθνικό αερομεταφορέα της Λευκορωσίας Belavia

Οι κυρώσεις που εξετάζονται περιλαμβάνουν τις απαγορεύσεις πτήσεων και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων των στελεχών του εθνικού αερομεταφορέα

Σχετικά Άρθρα

Κυρώσεις ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον εθνικό αερομεταφορέα της Λευκορωσίας και σε περίπου δώδεκα κορυφαίους αξιωματούχους του κλάδου των αερομεταφορών - ένα πρώτο μέτρο πριν από την επιβολή ενός «πακέτου» οικονομικών κυρώσεων μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροπλάνου στο Μινσκ η οποία χαρακτηρίστηκε «κρατική αεροπειρατεία», σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την 1η Ιουνίου 2021.

Πλήγμα στην οικονομία

Το προτεινόμενο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και οι απαγορεύσεις υπερπτήσεων αποτελούν μέρος ενός πακέτου νέων κυρώσεων στη Λευκορωσία από κράτη της ΕΕ, οι οποίες δηλώνουν εξοργισμένες για την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ στις 23 Μαΐου με στόχο τη σύλληψη ενός αντιφρονούντα δημοσιογράφο και της φίλης του.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες χαρακτήρισαν το περιστατικό ως «κρατική αεροπειρατεία», αναφέρουν ότι στοχεύουν με τις κυρώσεις να πλήξουν τομείς που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην οικονομία της Λευκορωσίας, για να επιβάλουν παραδειγματική τιμωρία στον πρόεδρο Alexander Lukashenko.
Θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τις αθρόες πωλήσεις ομολόγων, τον τομέα του πετρελαίου και την ποτάσα (η οποία εκπροσωπεί σημαντικό μέρος των ρωσικών εξαγωγών).

Πρώτα μέτρα

Πριν από την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, η ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσει έως τις 21 Ιουνίου - όταν συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ - μια μικρότερη λίστα κυρώσεων για συγκεκριμένα άτομα και δύο εταιρείες ως μία πρώτη απάντηση στο συμβάν, ανέφεραν οι διπλωμάτες.
"Όλα τα κράτη της ΕΕ συμφωνούν με αυτήν την προσέγγιση", δήλωσε ένας διπλωμάτης.
Ένας δεύτερος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters ότι θα υπάρχει «σαφές μήνυμα για τον Lukashenko ότι οι ενέργειές του ήταν επικίνδυνες και απαράδεκτες».

Αναστολή άδειας

Ενώ οι κυρώσεις βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση, οι πρεσβευτές της ΕΕ ήδη από την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 θα μπορούσαν να εγκρίνουν εκ των προτέρων την απαγόρευση των υπεπτήσεων πτήσεων και την προσγείωση στην επικράτεια της ΕΕ στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας, επιτρέποντας στους υπουργούς της ΕΕ να εγκρίνουν επισήμως επισήμως αργότερα εντός του μήνα.
Η Βρετανία, που δεν ανήκει πλέον στην ΕΕ, ανέστειλε την αεροπορική άδεια για τον εθνικό αερομεταφορέα της Λευκορωσίας, Belavia.
Η ΕΕ αναμένεται να κάνει το ίδιο, ανέφεραν οι διπλωμάτες.

Αξιωματούχοι και κρατική επιχείρηση

Τα ονόματα που θα περιλαμβάνονται στις κυρώσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν κορυφαίους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας και Μεταφορών της Λευκορωσίας, στρατιωτικούς από την αεροπορία, έναν ανώτερο αξιωματούχο του αεροδρομίου του Μινσκ και έναν ανώτερο αξιωματούχο της πολιτικής αεροπορίας, ανέφεραν οι διπλωμάτες στο Reuters.
Επίσης, η μαύρη λίστα και η απαγόρευση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με την ΕΕ θα συμπεριλάβει μια άλλη κρατική επιχείρηση από τον αεροπορικό τομέα.

Τέταρτος γύρος

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι νέες κυρώσεις θα περιλαμβάνουν έναν τέταρτο γύρο απαγορεύσεων πτήσεων και παγώματος περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία τον περασμένο Αύγουστο.
Τα περίπου δώδεκα ονόματα στις νέες κυρώσεις και συνδέονται άμεσα με το περιστατικό της πτήσης της Ryanair.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης