Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ανάπτυξη – έκπληξη 0,1% το α’ τρίμηνο του 2021 λόγω της δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας

Ιταλία: Ανάπτυξη – έκπληξη 0,1% το α’ τρίμηνο του 2021 λόγω της δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας
Στο 10,7% διαμορφώθηκε η ανεργία τον Απρίλιο, σε υψηλό από τον Οκτώβριο του 2018 
Σχετικά Άρθρα

Απροσδόκητη ανάπτυξη κατέγραψε η οικονομία της Ιταλίας 0,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους, με ώθηση από τις σημαντικές δημοσιονομικές δαπάνες οι οποίες έλαβαν χώρα για την αντιμετωπιση των συνεπειών στην οικονομία της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τη Τρίτη 1 Ιουνίου 2021 το οποίο επικαλείται τα νέα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε η εθνικη΄στατιστικη αρχή..
Η πορεία του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο του έτους αναθεωρήθηκε ανοδικά από προηγούμενη πρόβλεψη που έκανε λόγο για ύφεση 0,4%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας, ISTAT.
Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την εμπιστοσύνη όσον αφορά την πορεία ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας καθώς υπέστη σημαντικό πλήγμα από την πανδημία το 2020, όταν  το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε σχεδόν κατά 9%.

Δημοσιονομικές δαπάνες

Η οικονομία της Ιταλίας αυξήθηκε απροσδόκητα 0,1% το πρώτο τρίμηνο
Η κυβέρνηση διοχέτευσε πάνω από 170 δισεκατομμύρια ευρώ στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ κατά τον τελευταίο χρόνο.
Τα αποτελέσματα αρχίζουν να εμφανίζονται σε τομείς όπως η κατασκευαστική δραστηρηριότητα πλήν κατοικιών, ποτ κατέγραψε άνοδο 5,2% το τρίμηνο.
Οι επενδύσεις στη στέγαση αυξήθηκαν επίσης κατά 4,8% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat.
Italy’s economy unexpectedly grew 0.1% in the first quarter
Κίνητρα στις κατασκευές

«Η παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα βελτιώνεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός Mario Draghi σε ομιλία του την Τρίτη (1/6).
«Έχουμε μια νέα φάση μπροστά μας, μια φάση ανάκαμψης και ανάκτησης της εμπιστοσύνης»
Άλλα κυβερνητικά μέτρα περιελάμβαναν μείωση φόρου 110% για την ανακαίνιση κτιρίων.

Ανάπτυξη 4% το 2021

Η ανάπτυξη ενισχύθηκε επίσης από τη ματαποίηση μέσω της οποίας αντισταθμίσθηκαν οι απώλειες από τον κλάδο των υπηρεσιώνκαι κυρίως από τον τουρισμό.
Συμφωνα με τα στοιχεία τριμήνου, η οικονομία συρρικνώθηκε 0,8% σε ετήσια βάση, αντί για συρρίκνωση 1,4% όπως προβλεπόταν
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco δήλωσε τη Δευτέρα (1/6) ότι η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί περισσότερο από 4% φέτος, λόγω της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων καθώς και των κεφαλαίων που θα εισρρεύσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανοδος της ανεργίας

Την ίδια ώρα τα ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία αυξήθηκε στο 10,7% τον Απρίλιο από το αναθεωρημένο 10,4% του Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη 1 Ιουνίου, καθώς περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν εργασία εν μέσω ενδείξεων οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Σημειώνεται πως το ποσοστό ανεργίας του Απριλίου διαμορφώθηκε πάνω από τις προβλέψεις για 10,1% σε έρευνα του Reuters που συμμετείχαν 11 αναλυτές και πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2018.

Αναθεώρηση

Τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν από το αρχικό 10,1%, καθώς η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT υιοθέτησε μεθοδολογικές αλλαγές στην μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας, γεγονός που οδήγησε σε σημαντικές ανοδικές αναθεωρήσεις στα στοιχεία των προηγούμενων μηνών.
Περίπου 20.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα (Μάρτιο), ανέφερε η ISTAT, ενώ οι αιτούντες εργασία αυξήθηκαν κατά 88.000, οδηγώντας στην αύξηση του ποσοστού ανεργίας που υπολογίζει τους ανθρώπους που αναζητούν ενεργά εργασία.

Νέες θέσεις

Κατά τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο, η απασχόληση μειώθηκε κατά 83.000 ή 0,4%, σε σύγκριση με την περίοδο Νοεμβρίου - Ιανουαρίου, ανέφερε η ISTAT. Ακόμη, από τον Απρίλιο του 2020 περίπου 177.000 θέσεις εργασίας είχαν χαθεί, ανέφερε η υπηρεσία.
Τους τελευταίους 12 μήνες, ο αριθμός των ατόμων που αναζήτησαν εργασία αυξήθηκε κατά 870.000 ή 48,3%.

Απασχόληση

Τον Απρίλιο, το ποσοστό ανεργίας των νέων, υπολογίζοντας τους αιτούντες εργασία μεταξύ 15 και 24 ετών, μειώθηκε στο 33,7% από 33,8% τον προηγούμενο μήνα.
Το συνολικό ποσοστό απασχόλησης στην Ιταλία, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ευρωζώνη, αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 56,9% από 56,8%.
Σημειώνεται πως το ΑΕΠ της Ιταλίας υποχώρησε 8,9% πέρυσι, με την κυβέρνηση να προβλέπει ανάκαμψη 4,5% φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης