Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: H ΕΕ είναι επιτέλους έτοιμη για έξοδο στις αγορές - Πιέσεις για επίσπευση της διαδικασίας

CNBC: H ΕΕ είναι επιτέλους έτοιμη για έξοδο στις αγορές - Πιέσεις για επίσπευση της διαδικασίας
Οι 27 χώρες της ΕΕ θα λάβουν -τους επόμενους μήνες- τις πρώτες δόσεις από το ποσό που τους αναλογεί

Τους επόμενους μήνες αναμένεται οι χώρες της ΕΕ να λάβουν τις πρώτες δόσεις από τα ποσά που τους αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επιτέλους έτοιμη να αντλήσεις τα πολυαναμενόμενα κεφάλαια από τις αγορές και να ενισχύσεις τις 27 οικονομίες έπειτα από το ισχυρό σοκ που δέχθηκαν από τη συνεχιζόμενη κρίση του κορωνοϊού» σχολιάζει το CNBC σε σχετική του δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται ότι το μπλοκ έχει συμφωνήσει στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ.
Τώρα που έχουν ληφθεί όλα τα νομοθετικά μέτρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις κεφαλαιαγορές αναζητώντας αυτά τα κεφάλαια ήδη από αυτόν τον μήνα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βγει στις αγορές για να συγκεντρώσει χρήματα για να κάνει την ΕΕ πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και ανθεκτική», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Το ίδρυμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι 38 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα είναι primary dealers, συμπεριλαμβανομένου της BNP Paribas της Γαλλίας, της γερμανικής Τράπεζας Deutsche Bank και της UniCredit της Ιταλίας.
Οι 27 πρωτεύουσες της ΕΕ θα λάβουν την πρώτη εκταμίευση του συνολικού ποσού που τους αναλογεί τους επόμενους μήνες.
Οι μελλοντικές πληρωμές θα εξαρτηθούν από το εάν οι χώρες εφαρμόζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κράτη μέλη έχουν υποβάλει σχέδια ανάκαμψης που περιγράφουν πώς θα αξιοποιήσουν τα κεφάλαια και πως θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.
Ωστόσο, τα έγγραφα αυτά εξετάζονται ακόμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρέπει να εξεταστούν για τελευταία φορά από τα κράτη μέλη.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ σκοπεύει να ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους στα μέσα Ιουνίου και, στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να εκφράσουν τη γνώμη τους για τα σχέδια των χωρών.
Ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Πορτογαλία, πιέζουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης έως τα τέλη Ιουνίου.
«Είναι μια πραγματικά ιστορική στιγμή για την Ευρώπη: Η αρχή του κοινού δανεισμού μεγάλης κλίμακας, ακόμα κι αν είναι ένα προσωρινό πρόγραμμα», δήλωσε ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit στο CNBC.
«Ο πραγματικός δανεισμός -και οι εκταμιεύσεις- δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα.
Τα πιθανά εμπόδια πιθανότατα θα προκύψουν στη φάση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων - αλλά αυτό είναι φυσιολογικό για οτιδήποτε μεγάλο και φιλόδοξο», είπε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης