Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταμείο Ανάκαμψης: Πρεμιέρα για τον κοινό δανεισμό της ΕΕ με έκδοση ομολόγων 10 δισ. ευρώ

Ταμείο Ανάκαμψης: Πρεμιέρα για τον κοινό δανεισμό της ΕΕ με έκδοση ομολόγων 10 δισ. ευρώ

Πάνω από 100 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην οικονομία της ΕΕ εντός του 2021, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Clement Beaune

Σχετικά Άρθρα
Με την έκδοση ενός ομολόγου ύψους 10 δισ. ευρώ εκκινεί ο σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κοινό δανεισμός με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021.
Το παραπάνω αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Clement Beaune, το σχέδιο για το ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει με την έκδοση ενός ευρωομολόγου 10 δισ. ευρώ, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ότι πάνω από 100 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην οικονομία της ΕΕ εντός του 2021.

Από την 1η Ιουνίου

Ο Beaune δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης ομολόγων την 1η Ιουνίου σε συνεργασία με μεγάλες ευρωπαϊκές και διεθνείς τράπεζες και η διαδικασία έκδοσης θα ολοκήρωθεί το ίδιο μήνα.
«Η όρεξη της αγοράς θα πρέπει να είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και τα επιτόκια θσ δημορφωθούν ιδιαιτέρα ευνοϊκά», δήλωσε στη Les Echos.
Ερωτηθείς εάν τα νέα ομόλογα θα ονομάζονται κορονωομόλογα, είπε «ας αποφύγουμε αυτόν τον όρο» και πρόσθεσε ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης σχηματίζεται εμβρυικά ένα ευρωπαϊκό κοινό ταμείο
Τα έσοδα από την έκδοση θα κατευθυνθούν σε δαπάνες από τον Ιούλιο και μετά και μέχρι το τέλος του έτους η Ευρώπη θα εισφέρει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη των κρατών μελών της, σημείωσε.


Η χρηματοδότηση

Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο προβλέπει ένα ποσό 750 δισ. ευρώ σε τιμές του 2018 αλλά 800 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, θα γίνεται μέσω δημοπρασιών και κοινοπρακτικών εκδόσεων ομολόγων που θα επιτρέπουν τις τακτικές εκταμιεύσεις χρημάτων στις χώρες της ΕΕ, μόλις αυτές ολοκληρώνουν τα συμφωνηθέντα έργα και μεταρρυθμίσεις.
Η Κομισιόν θα εκδίδει ομόλογα με διάρκεια 3, 5, 7, 10, 15, 20, 25 και 30 ετών καθώς και έντοκα γραμμάτια με διάρκεια μικρότερη από ένα έτος.

Οι εγγυήσεις

Ο δανεισμός της Επιτροπής θα αρχίσει μόλις η απόφαση για τους ίδιους πόρους επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των 27 χωρών της ΕΕ.
Πρόκειται για τον νόμο που αυξάνει τις εγγυήσεις από τις χώρες της ΕΕ στον προϋπολογισμό της ΕΕ στο 2% του Aκαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (GNI) έως το 2058 από 1,4%.
Η επικύρωση του νόμου είναι αναγκαία, επειδή η εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ θα επιτρέψει στην ΕΕ να δανείζεται με τα χαμηλότερα δυνατά επιτόκια στην αγορά.
Η εγγύηση θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφάλειας, καθώς η αποπληρωμή των δανείων πρόκειται να γίνει με νέους φόρους που πρέπει να συμφωνήσει η ΕΕ τα επόμενα χρόνια αντί μέσω των εθνικών προϋπολογισμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης