Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Τουρκία διώχνει τους Ρώσους τεχνικούς για το σύστημα S-400 – Κίνηση καλής θέλησης προς Biden

Bloomberg: Η Τουρκία διώχνει τους Ρώσους τεχνικούς για το σύστημα S-400 – Κίνηση καλής θέλησης προς Biden

Η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί τον τερματισμό της ρωσικής τεχνικής βοήθειας όσον αφορά το αντιπυραυλικό σύστημα S-400

Σχετικά Άρθρα

Θα αποχωρήσουν οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες οι οποίοι επέβλεπαν τη λειτουργία του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, με την κίνηση αυτή αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες που έχει πολλες φορές διατυπώσει η Ουάσιγκτον για αυτό το ζήτημα, ενώ η ίδια ώρα η Τουρκία αποκλείει την κατάργησή του.
Η εν λόγω τουρκική ανακοίνωση προηγείται της ς προγραμματισμένης συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan και του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στο περιθώριο μιας συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουνίου και σηματοδοτεί – όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα - την ετοιμότητα της να συμμορφωθεί με τις αμερικανικές ανησυχίες για το ρωσικό αμυντικό σύστημα

Το αίτημα των ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την παρουσία ρωσικού προσωπικού στη χώρα το οποίο βοηθά στην εκπαίδευση των χρηστών και τη συναρμολόγηση των πυραύλων.
Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu,, ο οποίος επισήμανε ότι το αμυντικό σύστημα θα τελεί υπό τον πλήρη τουρκικό έλεγχο μετά την αποχώρηη των Ρώσων εμπειρογνωμόνων, επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν θα πειθαρχήσει  στην ευρύτερη απαίτηση της Ουάσινγκτον να απαλλαγεί από τους πυραύλους προκειμένου να αρθούν οι σχετικές κυρώσεις των ΗΠΑ.

Υπό έλεγχο

«Τα S-400 θα είναι υπό τον έλεγχό μας 100%.
Έχουμε μετεκπαιδεύσει πλήθος τεχνικά στελέχη.
Οι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δεν θα παραμείνουν στην Τουρκία », δήλωσε ο Cavusoglu , σύμφωνα με δημοσίευση της κρατικής τηλεόρασης TRT τη Δευτέρα (31/5).
Ωστόσο, απέρριψε τις αμερικανικές εκκλήσεις προς την Τουρκία να μην ενεργοποιήσει τους πυραύλους.
«Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε το αίτημα μιας άλλης χώρας να μην χρησιμοποιηθούν", ανέφερε.

Διαβουλεύσεις

Ο Cavusoglu είπε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είτε στην Ουάσιγκτον είτε στην Άγκυρα πριν από τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών.
Ο Biden και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τηρούν σκληρή στάση έναντι των ΗΠΑ,, εν μέρει και αναφορικά την απόκτηση των πυραύλων S-400, καθώς Ουάσινγκτον λέει ότι θα μέσω αυτών η Ρωσία δύναται να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις δυτικές στρατιωτικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνογνωσίας της Lockheed Martin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης