Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυριακίδου (ΕΕ): Mέχρι τα μέσα Ιουλίου να καλυφθεί ο εμβολιασμός του 70% των ενηλίκων

Κυριακίδου (ΕΕ): Mέχρι τα μέσα Ιουλίου να καλυφθεί ο εμβολιασμός του 70% των ενηλίκων

Ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχουν προμηθευτεί τα κράτη μέλη με επαρκή αριθμό δόσεων εμβολίων, ώστε να μπορούν να καλύψουν περίπου το 70% των ενηλίκων, ανέφερε η Επίτροπος της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα

Ικανοποίηση για τη μέχρι στιγμής πορεία του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμών κατά της COVID-19 εξέφρασαν ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου και η Ευρωπαία επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, σε δηλώσεις τους στο περιθώριο επίσκεψης που πραγματοποίησαν στο Εμβολιαστικό Κέντρο που λειτουργεί στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης, στη Λευκωσία.
Μιλώντας για τη σημερινή επίσκεψη στο Κέντρο Εμβολιασμού, ο υπουργός Υγείας είπε πως ενημέρωσε την Ευρωπαία επίτροπο για το γεγονός ότι «και στην Κύπρο προχωρούμε τάχιστα με το εμβολιαστικό μας πλάνο, όπως το έχουμε προγραμματίσει. Οδεύουμε προς τον στόχο που δεν είναι άλλος από την κάλυψη, τουλάχιστον με μια δόση του εμβολίου, του 65% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή περίπου 53% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με την 1η δόση και 28% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.
Χτίζουμε το τείχος ανοσίας, βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα από τον εμβολιασμό στη μείωση στις νοσηλείες όσο και στα κρούσματα στις ηλικίες που έχουν ήδη θωρακιστεί, που είναι οι άνω των 60 ετών και ειδικά οι άνω των 70. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ακόμα μια φορά τους πολίτες για την ανταπόκριση που δείχνουν και την υπευθυνότητα,ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για εμβολιασμό και προχωρούμε οδεύοντας προς τη θωράκιση του πληθυσμού της Κύπρου».
Από πλευράς της, η Ευρωπαία επίτροπος για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου, εξέφρασε τα συγχαρητήριά της προς τον υπουργό Υγείας για την εξαιρετική προσπάθεια που γίνεται για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κατά της COVID-19. «Η Κύπρος αυτή τη στιγμή είναι στις πρώτες θέσεις των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά την 1η δόση και προχωρά. Ταυτόχρονα, ήθελα να ευχαριστήσω όλο το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που βρίσκεται στα Εμβολιαστικά Κέντρα και τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι με υπευθυνότητα προσέρχονται για εμβολιασμό, θωρακίζοντας όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τους γύρω τους», υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου.

«Tηρούνται όλα τα πρωτόκολλα»

«Διαπίστωσα ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα και η προστασία των προσωπικών δεδομένων στον τρόπο που καλούνται να εμβολιαστούν και η ευκαιρία που είχα να συνομιλήσω με πολίτες, έδειξε ότι είναι εξαιρετικά ευχαριστημένοι, όχι μόνο από τον τρόπο οργάνωσης, αλλά αισθάνονται και πολύ θετικά απέναντι στο θέμα του εμβολιασμού.
Είναι σημαντικό όλοι μαζί -και στηρίζομαι σε όλους- να πολεμήσουμε την παραπληροφόρηση που υπάρχει, διότι μόνο μέσα από τον εμβολιασμό -και έχουμε αυτή τη στιγμή τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά-, μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος.
Κληθείσα να πει πότε αναμένεται να υπάρξει ένα σημαντικό ποσοστό ανοσίας στην ΕΕ, η κ. Κυριακίδου επανέλαβε ότι ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι όπως μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχουν προμηθευτεί τα κράτη μέλη με επαρκή αριθμό δόσεων εμβολίων ώστε να μπορούν να καλύψουν περίπου το 70% των ενηλίκων.
«Έχουμε θέμα τώρα και το παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση με τις μεταλλάξεις.
Όσο πιο γρήγορα εμβολιάζουμε, τόσο πιο αποτελεσματική είναι και η θωράκιση που υπάρχει για τις μεταλλάξεις.
Για αυτό, με αυτήν ευκαιρία, θα ήθελα πρώτα να ευχαριστήσω ξανά τον υπουργό, όλους τους συμπολίτες μου για την υπευθυνότητα και να τους παρακαλέσω να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για να έρθουν να εμβολιαστούν.
Είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε αποτελεσματικός για να μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα», είπε.
Στη συνέχεια, σε αναφορά δημοσιογράφου ότι ο γγ του ΟΗΕ μίλησε για την ανάγκη να τριπλασιαστεί η παραγωγή εμβολίων ώστε να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης για να αποκτήσουμε πραγματική ανοσία, ενώ έκανε λόγο και για εθνικισμό του εμβολίου, η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρωτοστατεί εδώ και έξι μήνες στα θέματα που αφορούν την ενίσχυση των άλλων χωρών και των χωρών που δεν έχουν τη δυνατότητα στα εμβόλια. Εργαζόμαστε εντατικά για να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων μαζί με τις εταιρείες, διότι μιλούμε για μια πανδημία. Και σε μια πανδημία θα πρέπει να μπορέσουμε να θωρακίσουμε όλους, όχι μόνο τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά όλους και για αυτό συμμετέχουμε στο COVAX μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για να μπορέσουμε να προμηθεύσουμε όλες τις χώρες το συντομότερο δυνατό.
Είναι μια προσπάθεια τεράστια και θεωρώ ότι με τους ρυθμούς που προχωρούμε τώρα, θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερη βοήθεια για τις άλλες χώρες».

«Τρίτη δόση»

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανάγκης χορήγησης 3ης δόσης, η επίτροπος για την Υγεία της ΕΕ σημείωσε ότι πριν από δύο εβδομάδες υπέγραψε ένα νέο συμβόλαιο με την εταιρεία BioNTech/Pfizer για προμήθεια 1,8 δισ. δόσεων για το τέλος του 2021, το 2022 και το 2023, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να υπάρχει και μια επόμενη δόση, αλλά και δόσεις που να είναι προσαρμοσμένες σε μεταλλάξεις. Αναμένεται, είπε, να γίνουν αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλες εταιρείες. «Η στρατηγική για τον εμβολιασμό -και τώρα ακολούθησε η στρατηγική για τα θεραπευτικά σχήματα, είναι αυτή που μας έχει εξασφαλίσει, έτσι ώστε όλες οι χώρες, όλα τα κράτη μέλη, μικρά και μεγάλα να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια ακριβώς μαζί. Αυτό σημαίνει και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», ανέφερε τέλος η κ. Κυριακίδου.
Μέχρι και τις 30 Μαΐου, έγιναν συνολικά 595.906 εμβολιασμοί (χορήγηση 67,7 δόσεων ανά 100 κατοίκους). Ποσοστό 52,3% έχει εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου (386.710 άτομα) και ποσοστό 28,3% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα (209.196 άτομα).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης