Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μακάβρια ανακάλυψη στον Καναδά: Βρέθηκε ομαδικός τάφος 215 παιδιών, ακόμη και 3 ετών

Μακάβρια ανακάλυψη στον Καναδά: Βρέθηκε ομαδικός τάφος 215 παιδιών, ακόμη και 3 ετών
Η ανακάλυψή του ομαδικού τάφου έχει προκαλέσει σοκ στον Καναδά αφού ορισμένα από τα παιδιά υπολογίζεται ότι ήταν μόλις 3 ετών

Ακριβώς 215 ζευγάρια παπουτσάκια αφέθηκαν στα σκαλιά της Πινακοθήκης του Βανκούβερ ως ένδειξη βαθύτατης θλίψης, πένθους προβληματισμού και ως φόρος τιμής για τα 215 παιδιά, τα λείψανα των οποίων βρέθηκαν σε μαζικό τάφο σε σχολείο.
Η ανακάλυψή του ομαδικού τάφου έχει προκαλέσει σοκ στον Καναδά αφού ορισμένα από τα παιδιά υπολογίζεται ότι ήταν μόλις 3 ετών.
Το μακάβριο αυτό εύρημα βρέθηκε σε ένα κτίριο, που λειτουργούσε στις αρχές του 20ου αιώνα ως σχολείο για την «ενσωμάτωση των ιθαγενών» από συνεργεία ανασκαφών.
Πρόκειται για το Kamloops Indian Residential School ένα από τα μεγαλύτερα στον Καναδά, που είχε ανοίξει υπό τη διοίκηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το 1890 και έφτασε να έχει 500 μαθητές το 1950. Η κεντρική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχό του το 1969 και το σχολείο έκλεισε οριστικά το 1978.
Τώρα εκεί στεγάζεται ένα μουσείο και μια κοινοτική εγκατάσταση με πολιτιστικές εκδηλώσεις.
111.jpg
Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά τα αίτια και οι χρόνοι θανάτου των παιδιών

Μιλώντας για το θέμα, η Rosanne Casimir, επικεφαλής της κοινότητας στην πόλη Κάμλουπς, όπου εντοπίστηκαν τα ίχνη, δήλωσε ότι το προκαταρκτικό εύρημα αντιπροσωπεύει μια αδιανόητη απώλεια που δεν καταγράφηκε ποτέ από τους διαχειριστές του σχολείου.
«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτά τα αγνοούμενα παιδιά είναι μη καταγεγραμμένοι θάνατοι.
Δεν υπήρξαν πιστοποιητικά θανάτου των παιδιών»
Κάποια ήταν τριών ετών», τόνισε.
Το σχολείο αφομοίωσης Ινδιάνων στο Κάμλουπς, το οποίο λειτουργούσε ως οικοτροφείο, ήταν το μεγαλύτερο του είδους στην περιοχή.
1111.jpg
Τα οικοτροφεία του Καναδά ήταν υποχρεωτικά σχολεία που διοικούνταν από την κυβέρνηση και τις θρησκευτικές αρχές κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα με σκοπό την εξομοίωση των αυτόχθονων νέων.
«Ήταν οδυνηρή η στιγμή κατά την οποία πληροφορήθηκα ότι οι εικασίες μας βγήκαν πράγματι αληθινές», δήλωσε ο Harvey McLeod, ο οποίος φοίτησε στο σχολείο για δύο χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο CNN.
«Η ιστορία είναι τόσο εξωπραγματική, αλλά χθες έγινε πραγματικότητα για πολλούς από εμάς που ανήκαμε σε αυτή την κοινότητα», πρόσθεσε.
Η κοινότητα «Tk’emlúps te Secwépemc» στο νότιο τμήμα της Βρετανικής Κολομβίας, όπου βρισκόταν το σχολείο, προέβη σε μία δήλωση αργά την Πέμπτη, λέγοντας ότι πρόκειται για «μια αδιανόητη απώλεια για την οποία πολλά είχαν ακουστεί -για τα οποια δεν υπήρξαν στοιχεία- τελικά όμως επιβεβαιώθηκαν».
«Το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη βοήθεια ενός ειδικού ραντάρ, οδηγηθήκαμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Ο McLeod υποστήριξε ότι ο ίδιος, όπως και οι παλαιοί συμμαθητές του, πολλές φορές είχαν αναρωτηθεί τι συνέβη με τους φίλους και τους συμμαθητές που εξαφανίστηκαν.
«Πολλοί δεν επέστρεφαν. Χαιρόμασταν για αυτούς. Νομίζαμε ότι έφυγαν, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τι είχε συμβεί πραγματικά», δήλωσε ο McLeod.
222.jpg
«Ο Καναδάς θρηνεί», «Σοκαρισμένη η κοινωνία», «Επαίσχυντο κεφάλαιο στην ιστορία του Καναδά»

«Ο Καναδάς θρηνεί», «Σοκαρισμένη η κοινωνία» είναι μερικοί από τους τίτλους που έχουν επιλέξει τα καναδικά μέσα για να μεταφέρουν την είδηση ενός μακάβριου ευρήματος, το οποίο όπως και σχολίασε και ο πρωθυπουργός Justin Trudeau έρχεται να θυμίσει ένα «επαίσχυντο» κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας.
«Φρικτό κεφάλαιο στην καναδική ιστορία.
Τα νέα αυτά σπαράζουν την καρδιά μου – είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση αυτού του σκοτεινού και επαίσχυντου κεφαλαίου της ιστορίας της χώρας μας.
Σκέφτομαι όλους όσοι επηρεάζονται από αυτά τα θλιβερά νέα. Είμαστε εδώ για εσάς», έγραψε χθες στο Twitter o Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau.
Οι ηγέτες της κοινότητας αναφέρουν ότι η έρευνα θα συνεχιστεί σε συνεργασία με το Γραφείο Δικαστικής Έρευνας.
Η επικεφαλής του γραφείου Lisa LaPoint δήλωσε ότι η έρευνα βρίσκεται στο σημείο συλλογής πληροφοριών.
Το 2015, η «Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Καναδά» δημοσίευσε μια έκθεση που περιέγραφε λεπτομερώς την καταστροφική κληρονομιά του σχολικού οικιστικού συστήματος της χώρας.
Χιλιάδες παιδιά ιθαγενών χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους και αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε οικοτροφεία, όπως γράφει το CNN.
Η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς ότι επί δεκαετίες πολλά παιδιά είχαν υποστεί σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση σε κυβερνητικά και εκκλησιαστικά ιδρύματα.
333_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης