Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος - βουλευτικές εκλογές: Στις κάλπες οι πολίτες για την ανάδειξη της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων – Οι υποψήφιοι

Κύπρος - βουλευτικές εκλογές: Στις κάλπες οι πολίτες για την ανάδειξη της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων – Οι υποψήφιοι
Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκλέγεται για πενταετή περίοδο, όμως αυτή μπορεί να αυτοδιαλυθεί πρόωρα, με απόφαση που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των Μελών της
Σχετικά Άρθρα

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 30/5, οι Κύπριοι για να αναδείξουν τους εκπροσώπους της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων.
Οι σημερινές εκλογές διεξάγονται κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχουν εκδοθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και αφορούν στην ψηφοφορία, στα κινητά εκλογικά κέντρα, στη διαλογή των ψήφων, στις τελετές ανακήρυξης.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκλέγεται για πενταετή περίοδο, όμως αυτή μπορεί να αυτοδιαλυθεί πρόωρα, με απόφαση που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των Μελών της.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι τις 15:00 ψήφισε το 45.1% περίπου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ το παγκύπριο ποσοστό κατά την αντίστοιχη ώρα στις περασμένες εκλογές του 2016, ανερχόταν στο 46.0%.
Μέχρι τις 12.00 είχαν ψηφίσει και 73 εκλογείς από τους 91, που έχουν εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο ως κρούσματα κορωνοϊού, δηλαδή ποσοστό 80,2%.
Σύμφωνα με πληροφορίες ψήφισαν και οι 13 εγγεγραμμένοι εκλογείς στη Λεμεσό, που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον για τις κινητές κάλπες, χωρίς καμία αποχή.

Στις κάλπες

Δικαίωμα ψήφου έχουν τους 557.589 πολίτες, αριθμός κατά 14.674 μεγαλύτερος απ΄ αυτόν των βουλευτικών εκλογών του 2016 (542.915) που αποτελεί το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα που υπήρξε στην Κύπρο σε εθνικές εκλογές. Επίσης 197 άτομα είναι εγγεγραμμένα στον Ειδικό κατάλογο της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου, 50 άτομα στον Ειδικό κατάλογο εγκλωβισμένων της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας, ενώ στον Ειδικο εκλογικό φυλακισμένων 265 άτομα. Στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων περιλαμβάνονται 712 Τουρκοκύπριοι.
Οι εκλογείς έχουν κατανεμηθεί σε 1.176 εκλογικά κέντρα.
Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης, που ο εκλογέας δικαιούται να σημειώσει σε υποψηφίους του συνδυασμού της εκλογής του, είναι πέντε για τη Λευκωσία, τρεις για τη Λεμεσό και την Αμμόχωστο, δύο για τη Λάρνακα και από ένας για την Πάφο και την Κερύνεια
Οι ώρες ψηφοφορίας είναι από τις 7:00 π.μ. μέχρι τις 6:00 μ.μ., με διάλειμμα μιας ώρας, μεταξύ 12:00 μ. – 1:00 μ.μ., σε ό,τι αφορά τα εκλογικά κέντρα σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ για τα εκλογικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ώρες που έχουν καθοριστεί είναι από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 4.00 μ.μ., με διάλειμμα μεταξύ 12:00 π.μ. – 12:30 μ.μ., τοπική ώρα, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα παντού.
Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Συνολικά 658 υποψήφιοι στις εκλογές

Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν συνολικά 658 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 651 από 15 εκλογικούς κομματικούς συνδυασμούς και επτά μεμονωμένες υποψηφιότητες. Περιλαμβάνονται 160 γυναίκες, ποσοστό 24,31%.
Οι κομματικοί συνδυασμοί που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών είναι: ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού), Αλλαγή Γενιάς, Αλληλεγγύη, Αμμόχωστος για την Κύπρο, Αφύπνιση 2020, Δημοκρατική Παράταξη, Δημοκρατικό Κόμμα, Δημοκρατικός Συναγερμός, Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), Ενεργοί Πολίτες - Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, Πατριωτικός Συνασπισμός και Πνοή Λαού.
Τη θέση του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών διεκδικούν δύο υποψήφιοι, ενώ τη θέση των Λατίνων τρεις υποψήφιοι. Ο εκπρόσωπος των Αρμενίων έχει εκλέγει χωρίς ανθυποψήφιο και ανακηρύχθηκε στις 13/5/2021.
Η Κυπριακή Δημοκρατία διαιρείται σε έξι εκλογικές περιφέρειες, που αντιστοιχούν προς τις έξι διοικητικές περιφέρειες και οι 56 βουλευτικές έδρες κατανέμονται κατά εκλογική περιφέρεια με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων κάθε εκλογικής περιφέρειας.
Η κατανομή των βουλευτικών εδρών κατά εκλογική περιφέρεια έχει ως εξής: 20 βουλευτές εκλέγονται στη Λευκωσία, 12 στη Λεμεσό, 11 στην Αμμόχωστο, 6 στη Λάρνακα, 4 στην Πάφο και 3 στην Κερύνεια.
Το ισχύον εκλογικό σύστημα προβλέπει τη διάθεση των βουλευτικών εδρών στην Α' κατανομή με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ στις δύο φάσεις της Β' κατανομής εφαρμόζεται ενισχυμένη αναλογική με ποσοστά 3,6% και 7,2% αντίστοιχα.
Η προσκύρωση των βουλευτικών εδρών μετά την εξαγωγή των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων, γίνεται σε δύο στάδια. Η πρώτη κατανομή εδρών διενεργείται από τους οικείους Εφόρους Εκλογής κάθε εκλογικής περιφέρειας ξεχωριστά, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η δεύτερη κατανομή εδρών που διενεργείται από το Γενικό Έφορο Εκλογών.

Οι ψηφοφόροι

Η εκλογική περιφέρεια με τους περισσότερους εκλογείς είναι η Λευκωσία με 196.194 ψηφοφόρους και ακολουθεί η Λεμεσός με 115.002, η Αμμόχωστος με 114.194, η Λάρνακα με 58.333, η Πάφος με 45.050 και η Κερύνεια με 28.816 εκλογείς.
Οι γυναίκες εκλογείς ανέρχονται 283.032 (50,76%) και οι άνδρες 274.557 (49,24%).
Το 14,73% των εκλογέων έχουν ηλικία μικρότερη των 30 ετών και το 18,55% μεγαλύτερη των 70 ετών.

Ειδικός εκλογικός κατάλογος για ασθενείς με κορωνοϊό

Συνολικά 91 δηλώσεις έγιναν για εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για ασθενείς με κορωνοϊό, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 65Β του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικού) (Αρ.2) Νόμου του 2021.
Όσοι έχουν εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα 10 ειδικά κινητά εκλογικά κέντρα και συγκεκριμένα, τέσσερα στην Επαρχία Λευκωσίας, δύο στην Επαρχία Λεμεσού, και από ένα στις Επαρχίες Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου.
Οι εγγραφέντες στον ειδικό εκλογικό κατάλογο κατανεμήθηκαν ως ακολούθως: Λευκωσία: 32, Λεμεσός: 13, Λάρνακα: 15, Αμμόχωστος: 22, Πάφος: 9.

Τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων

Οι εκλογές διεξάγονται κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχουν εκδοθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η διεκπεραίωση των εκλογών χωρίς κανένα κίνδυνο για την υγεία των πολιτών. Συγκριμένα, έχει καταρτιστεί πρωτόκολλο για τη ψηφοφορία, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τήρηση απόστασης δύο μέτρων από κάθε πρόσωπο που θα βρίσκεται στο κέντρο, με εξαίρεση οικογένειες και τους υπαλλήλους που θα χειρίζονται τον κατάλογο και θα δίδουν τα ψηφοδέλτια, οι οποίοι θα εργάζονται πίσω από διαφανές προστατευτικό κάλυμμα.
Κανείς δεν θα εισέρχεται σε εκλογικό κέντρο χωρίς τη χρήση μάσκας και μάλιστα, οι μάσκες των ψηφοφόρων δεν μπορεί να έχουν οποιοδήποτε διακριτικό που να φανερώνει την πρόθεση τους για το τι θα ψηφίσουν.
Όσοι θα βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα (υπάλληλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, ΜΜΕ) θα πρέπει είτε να έχουν διενεργήσει εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19, την προηγούμενη μέρα, είτε να κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19, το οποίο να δείχνει ότι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα και έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των 7 ημερών από την τελευταία δόση, ή ότι έχουν διαγνωστεί θετικοί/ες στην ασθένεια του COVID-19 και δεν έχει παρέλθει διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής εργαστηριακής τους διάγνωσης.
Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν είτε με το εκλογικό τους βιβλιάριο είτε με το δελτίο ταυτότητάς τους.
Εξαίρεση αποτελούν οι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν παρουσιάζοντας οποιοδήποτε έγγραφο της Δημοκρατίας, το οποίο φέρει τη φωτογραφία τους. Ολοι οι εκλογείς υπογράφουν στον εκλογικό κατάλογο, στον χώρο που βρίσκεται δίπλα από τα στοιχεία τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης