Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θερίζει ο κορωνοϊός σε νότια Ασία, Αφρική - ΕΜΑ: Ασφαλές το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά ηλικίας 12 - 15 ετών

Θερίζει ο κορωνοϊός σε νότια Ασία, Αφρική - ΕΜΑ: Ασφαλές το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά ηλικίας 12 - 15 ετών
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας για την προέλευση του κορωνοϊού
Σχετικά Άρθρα

Οι περιοχές της νότιας Ασίας και της Αφρικής καταγράφουν τεράστιες ελλείψεις εμβολίων, τη στιγμή που ο ιός «τρέχει» σε αυτές με ιδιαίτερη ταχύτητα.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως η Αφρική έχει ανάγκη από τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca εντός των επόμενων 6 εβδομάδων προκειμένου να εμβολιαστούν εκείνοι που έχουν κάνει την πρώτη δόση, τη στιγμή που μεγάλη έλλειψη καταγράφεται στη νότια Ασία, η οποία μάλιστα ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια κρούσματα.
Η έξαρση της covid στην Ινδία είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει την εξαγωγή εμβολίων για να ανταπεξέλθει στην εγχώρια ζήτηση, κίνηση που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στον εφοδιασμό κρατών τόσο στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Ασίας (Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, κοκ) όσο και στην Αφρική.
Και ενώ ο COVAX επιβεβαιώνει ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα υπάρξει ένα έλλειμμα 190 εκατομμύριων δόσεων εμβολίων που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και καλεί τις πλούσιες χώρες να διαθέσουν τουλάχιστον 1 δις δόσεων εμβολίων στις φτωχότερες χώρες προκειμένου να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους έως τα τέλη του 2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλές για παιδιά ηλικίας 12 - 15 ετών.  

Η επιδημία με μια ματιά

  • Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 169.134.683 και οι νεκροί 3.515.183
  • Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.234.714 κρούσματα και 593.845 νεκρούς
  • Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 27.555.457 και τρίτη σε νεκρούς με 318.895
  • Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 456.674 και τρίτη σε κρούσματα με 16.342.162
  • Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.708.349
  • Πέμπτη η Τουρκία με 5.228.322 και έκτη η Ρωσία με 4.986.458
  • Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.493.582 και όγδοη η Ιταλία με 4.209.707
 Καταγραφή_59.JPG
ΕΜΑ: Ασφαλές το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλές για παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, εναπόκειται στα ευρωπαϊκά κράτη για το πότε θα αρχίσουν να το χρησιμοποιούν.

Γερμανία – Κορωνοϊός: Τα παιδιά 12 ετών και άνω μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου

Όλα τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω στη Γερμανία θα μπορούν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 έως το τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον επικεφαλής της καγκελαρίας.
«Αποφασίσαμε να δοθεί η δυνατότητα να εμβολιαστούν παιδιά και νέοι άνω των 12 ετών, να ισχύσει δηλαδή η δυνατότητα εμβολιασμού και γι΄ αυτήν ητν ηλικιακή ομάδα. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό τους μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστικό», δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός στο δίκτυο ARD αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν χτες στη σύνοδο της ομοσπονδιακής και των κυβερνήσεων των κρατιδίων.
Σε αυτήν συμφωνήθηκε ότι τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να μπορούν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού από τις 7 Ιουνίου.
Προϋπόθεση για αυτό είναι όμως ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα εγκρίνει το εμβόλιο των εταιρειών Biontech/Pfizer και για αυτήν την ηλικιακή ομάδα, έγκριση την οποία έχει ήδη δώσει για τις ηλικίες των 16 ετών και άνω.
Ωστόσο, τα κρατίδια δεν διαθέτουν επιπλέον εμβόλια για τον εμβολιασμό και αυτής της ηλικιακής ομάδας παιδιών και νέων. Επιπλέον, τόσο οι εταιρείες Biontech/Pfizer όσο και η Johnson & Johnson ανακοίνωσαν πρόσφατα καθυστερήσεις παράδοσης δόσεων του εμβολίου τους.
«Όμως είναι υπερβολικό να πούμε ότι τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν για να υπάρξει ασφάλεια στα σχολεία. Πρόκειται για μια ατομική απόφαση και γι’ αυτό το βρίσκω καλό που οι γονείς και οι γιατροί είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν και ότι δεν τους πιέζουμε ούτε να εμβολιαστούν ούτε για το αντίθετο», κατέληξε ο ίδιος.

Κυριακίδου (EE): O εμβολιασμός των παιδιών είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τους γονείς

Τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer/BioNtech για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών καλωσόρισε η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας «ότι πέρα από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, αυτή είναι τελικά μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τους γονείς για τα παιδιά τους».
«Καλωσορίζω τη γνωμοδότηση του ΕΜΑ σχετικά με την έγκριση του εμβολίου BioNTech/Pfizer για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.
Πέρα από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, αυτή είναι τελικά μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τους γονείς για τα παιδιά τους.
Κάθε βήμα που κάνουμε μαζί μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας».

Θερίζει ο κορωνοϊός τη νότια Ασία– Έλλειψη εμβολίων

Τα 30 εκατομμύρια ξεπέρασαν τα κρούσματα κορωνοϊού στη νότια Ασία, με την Ινδία να αποτελεί την πλέον πληττόμενη περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ινδία κατέγραψε τον Μάιο τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας καθώς και το ένα τρίτο των θανάτων που καταγράφηκαν παγκοσμίως αυτό το μήνα.
Συνολικά, στην περιοχή της νότιας Ασίας - Ινδία, Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Μπουτάν, Νεπάλ, Μαλδίβες και Σρι Λάνκα - έχει καταγραφεί περίπου το 18% του συνόλου των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως και σχεδόν το 10% των θανάτων λόγω covid-19.
Παρόλο αυτά το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής είναι η έλλειψη εμβολίων.
Η Ινδία, η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων παγκοσμίως, εμβολιάζει τους πολίτες της με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 το οποίο παράγεται εγχώρια από το Serum Institute of India (SII) και το Covaxin το οποίο παράγεται από την τοπική εταιρεία Bharat Biotech, ενώ έχει αρχίσει να χορηγεί και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
Παρόλο αυτά δεν έχει καταφέρει παρά να εμβολιάσει πλήρως μόλις το 3% του πληθυσμού της.
Μάλιστα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην εγχώρια ζήτηση η Ινδία ανέστειλε προσωρινά τον Μάρτιο τις εξαγωγές εμβολίων, αφού δώρισε ή πούλησε περισσότερες από 66 εκατομμύρια δόσεις.
Η αναστολή αυτή έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε χώρες όπως στο Μπανγκλαντές, στο Νεπάλ, στη Σρι Λάνκα αλλά και σε πολλά αφρικανικά κράτη.
Οι εξαγωγές από την Ινδία εκτιμάται ότι θα αρχίσουν και πάλι από τον Οκτώβριο, γεγονός που έχει ωθήσει πολλά κράτη της νότιας Ασίας να καταβάλλουν προσπάθειες για την εύρεση άλλων εμβολίων.

Σε ύφεση η covid, σε κρίση η οικονομία στην Ινδία – Δραματική μείωση κρουσμάτων

Σε ύφεση είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ο χαμηλότερος αριθμός κρουσμάτων από τις 14 Απριλίου.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 186.364 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και υπέκυψαν άλλοι 3.660 ασθενείς.
Συνολικά η Ινδία μετρά 318.895 νεκρούς επί συνόλου 27,56 εκατ. μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, που όμως χαρακτηρίζονται πολύ υποτιμημένα από ειδικούς.
Την ίδια στιγμή πάντως, εκφράζονται έντονες ανησυχίες για την οικονομία της Ινδίας, καθώς το χειρότερο σενάριο προβλέπει ότι το κόστος της πανδημίας θα είναι πιο βαρύ από αυτό που εκτιμάται, ενισχύοντας τους φόβους για την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας για το 2022.
Οι πρόσφατοι περιορισμοί που ελήφθησαν για την ανάσχεση του μεγάλου κύματος της επιδημίας εκτιμάται πως θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας, με πολλούς οικονομολόγους να αναθεωρούν προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ινδικής οικονομίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως κανείς από τους αναλυτές δεν προβλέπει μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, με τους περισσότερους να προειδοποιούν για ένα «αδύναμο outlook» που είναι ευάλωτο σε περαιτέρω υποβαθμίσεις, ενώ μεγάλη σημασία για την ανάκαμψη δίνεται στον αριθμό των πολιτών που θα εμβολιαστούν το επόμενο διάστημα.

4242342123323233423325243.JPG
ΗΠΑ: Εμβολιασμένο το 50% των Αμερικάνων

Εμβολιασμένο με τουλάχιστον μια δόση κατά του κορωνοϊού είναι το 50% του πληθυσμού των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 49,9% των Αμερικάνων – δηλαδή περίπου 166 εκατομμύρια - έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση ενώ το 40% (περίπου 133 εκατομμύρια) έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
Συνολικά έχουν χορηγηθεί πάνω από 290 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Την ίδια στιγμή η επικεφαλής των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) Rochelle Walensky κάλεσε τους Αμερικάνους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι «όποιοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, είναι ασφαλείς», και να μην περιμένουν το «ενισχυτικό» εμβόλιο.

Σύγκρουση με Κίνα

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση με την Κίνα για την προέλευση του κορωνοϊού ύστερα από την απόφαση του προέδρου Joe Biden να δώσει διορία 90 ημερών στη CIA προκειμένου να συντάξει έκθεση, στην οποία θα αναφέρει το πώς προέκυψε ο ιός.
Όπως είπε ο Biden, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κυρίαρχες τάσεις στις ΗΠΑ, με τη μια να λέει ότι ο ιός πέρασε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο μέσω ενός ξενιστή και με τη δεύτερη να υποστηρίζει πως η covid είναι αποτέλεσμα διαρροής από κινεζικό εργαστήριο.
Το δεύτερο ενδεχόμενο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κίνας, η οποία καλεί τις ΗΠΑ να μην πολιτικοποιούν το θέμα της προέλευσης του κορωνοϊού.
«Κάποιες πολιτικές δυνάμεις εμμένουν στην πολιτική χειραγώγηση και στο blame game» αναφέρει σε ανακοίνωση της η κινεζική πρεσβεία στις ΗΠΑ, η οποία τονίζει πως «υποστηρίζει μια ολοκληρωμένη μελέτη όλων των πρώτων κρουσμάτων covid παγκοσμίως και μια διεξοδική έρευνα σε μερικές από τις πιο μυστικές βάσεις και βιολογικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο».
Καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ετοιμάζεται να αρχίσει τη δεύτερη φάση των ερευνών για την προέλευση του ιού, η Κίνα βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να δώσει μεγαλύτερη πρόσβαση στους ερευνητές, μια και πυκνώνουν οι φωνές που δεν αποκλείουν το σενάριο τελικά ο ιός να διέρρευσε από το Εργαστήριο Ιολογίας της Wuhan.

Γερμανία: Από τις 7/6 ο εμβολιασμός των παιδιών 12 – 15 ετών

Τον δρόμο για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 των παιδιών από 12 έως 15 ετών άνοιξαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων στη Γερμανία, υπό την προϋπόθεση ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εγκρίνει τη χρήση εμβολίου για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός και για τα παιδιά, ενώ δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για τη φοίτησή τους στο σχολείο.
Με την εγκατάλειψη της σειράς προτεραιότητας για τον εμβολιασμό, η οποία έχει ανακοινωθεί για τις 7 Ιουνίου, θα μπορούν πλέον και τα παιδιά από 12 έως 15 ετών να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό, ανακοίνωσε η Καγκελάριος Angela Merkel, έπειτα από τηλεδιάσκεψη διάρκειας τεσσάρων ωρών με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον εμβόλια για αυτόν τον σκοπό, οπότε, όπως είπε, αυτό που θα αλλάξει, μετά την ολοκλήρωση της ανοσοποίησης των πλέον ευπαθών ομάδων, θα είναι η κατανομή των εμβολίων στον πληθυσμό.
43242424242424242424234324.JPG
Καθυστερήσεις από Johnson & Johnson

Η εταιρεία Johnson & Johnson δεν είναι βέβαιη ότι θα καταφέρει να ανταποκριθεί στον στόχο της και να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους, ανακοίνωσε η ολλανδική θυγατρική της.
Μια εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης της Ολλανδίας NOS ότι είναι αμφίβολο ότι θα επιτευχθεί ο στόχος λόγω καθυστερήσεων στην παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ είχε διακόψει την παραγωγή του εμβολίου σε ένα εργοστάσιο της Emergent BioSolutions Inc τον Απρίλιο, αφού από την επιθεώρηση που έκαναν οι ειδικοί της διαπίστωσαν διάφορα σοβαρά προβλήματα στον ποιοτικό έλεγχο των σκευασμάτων.

ΕΕ: Εμβολιασμένο το 70% του πληθυσμού έως τέλη Ιουλίου

Διαβεβαιώσεις ότι το 70% του πληθυσμού των κρατών – μελών της ΕΕ θα έχει εμβολιαστεί έως τα τέλη Ιουλίου παρείχε για ακόμα μια φορά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία ανέφερε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα καταγράφει πρόοδο.
Μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής η επικεφαλής της Κομισιόν υποστήριξε ότι έχουν παραδοθεί 300 εκατομμύρια δόσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 245 εκατ. εμβολιασμοί στην ΕΕ
Εμφανίστηκε δε, αισιόδοξη, λέγοντας ότι αναμένεται τον Ιούνιο να φτάσουν στα κράτη-μέλη ακόμη 400 εκατ. δόσεις εμβολίου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρχει επάρκεια για να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ ως το τέλος του Ιουλίου.
«Είμαστε στο σωστό δρόμο για να επιτύχουμε τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ, ως το τέλος Ιουλίου», σημείωσε η von der Leyen, η οποία υποστήριξε ότι αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της Pfizer/Biontech σε εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών.
Τόνισε, επίσης, ότι τα εμβόλια κατά της COVID19 που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ, δείχνουν ανθεκτικότητα έναντι των νέων μεταλλάξεων, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις.
Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη.
Τόνισε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διευκόλυνση των ελεύθερων μετακινήσεων και υπενθύμισε ότι το Πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.
Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ΕΕ, με εμβόλια, προς χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, Ursula von der Leyen είπε ότι συμφωνήθηκε να δοθούν 100 εκατ. δόσεις ως το τέλος του χρόνου, μέσω του μηχανισμού COVAX.

Covid: Το εμβόλιο της CoronaVac μειώνει κατά 97% τη θνητότητα – Κατά 80% το Pfizer

Κατά 97% μειώνει τη θνητότητα που προκαλεί η επιδημία της covid το κινεζικό εμβόλιο της CoronaVac ενώ στο 80% ανέρχεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης που διενεργήθηκε στην Ουρουγουάη.
«Η μείωση της θνητότητας της COVID-19, πάνω από 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, είναι 97% για το CoronaVac και 80% για αυτό της Pfizer» επισημαίνει η μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας της Ουρουγουάης.
Σύμφωνα με την έρευνα, από τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που ανοσοποιήθηκαν με το CoronaVac ως την 25η Μαΐου (712.716), οι 5.360 διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από κορωνοϊό.
Από αυτούς, οι 19 χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 6 απεβίωσαν.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από το σύνολο των ανθρώπων που ανοσοποιήθηκαν με το προϊόν της Pfizer ως την ίδια ημερομηνία (149.329), οι 691 παρουσίασαν συμπτώματα της COVID-19, μόνο ένας χρειάστηκε να εισαχθεί σε ΜΕΘ, ωστόσο 8 απεβίωσαν.
Στη μελέτη διευκρινίζεται πως σε όλες τις περιπτώσεις, επρόκειτο για ανθρώπους άνω των 80 ετών.
Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, η μείωση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 μεταξύ των ανθρώπων που ανοσοποιήθηκαν με το CoronaVac έφθασε το 57%, ενώ μεταξύ όσων έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer έφθασε το 75%.
Για όσους εισήχθησαν σε ΜΕΘ, διαπιστώθηκε ότι το CoronaVac ήταν κατά 95% αποτελεσματικό στην αποτροπή του θανάτου και το εμβόλιο της Pfizer κατά 99% αποτελεσματικό.
Στη μελέτη επισημαίνεται πως τα στοιχεία αυτά είναι προκαταρκτικά και «πρέπει να ερμηνευθούν με σύνεση, διότι δεν παίρνουν υπόψη την ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα και τις ομάδες με τη μεγαλύτερη έκθεση» στον ιό, πρωτίστως τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης